Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lahjontayritys meni kiville

Kuva: Lahjontayritys meni kiville

Jostain syystä Helsingin Jalkapalloklubin päävalmentaja Antti Muurinen ei ole tietyn median suosiossa, vaan Antti on saanut Veikkausliigakauden aikana yllättävän paljon sontaa silmilleen. Silti Muurinen taitaa olla jo niin parkkiintunut valmentaja, etteivät häntä pienet arvostelut heilauta, mutta tosiasia on, että aina törkyjutut vaikuttavat – varsinkin silloin kun sattuvat omalle kohdalle ja vielä johdonmukaisesti heitettynä!

Veikkausliigan viimeisellä kierroksella oli panosta melkoisen paljon. Jopa niin paljon, että JJK:n maalivahtia yritettiin lahjomalla saada oma joukkueensa häviämään. Ja lahjusten tarjoajana oli unkarilaisen maalivahti Mihaly Szerovayn maanmies ja lahjaton maalivahti Balazs Horvath. Lapuan Virkiässä pelannut maalivati Horvath pidätettiin jo samana iltana kun tieto lahjomisen yrityksestä tuli julkisuuteen. Ei sitä poliisia aina kannata mollata. Se kun tuntuu olevan tiettyjen piirien elämän tärkein tehtävä. Mutta kun omalle kohdalle jotakin sattuu, niin ketähän sitä apuun pyydetään?

Nyt merkittävä asia on, että olisiko Horvath ollut liikkeellä ihan omin päin, vai onko taustalla organisoitua toimintaa. Tapaus osoittaa, että kun asioista kerrotaan heti, niin äkkiä saattaa myös häkki heilahtaa! Ja mistä kautensa lopettaneella, asunnottomalla sekä työttömällä maalivahdilla olisi tarjota lahjusta peräti 15!p000 euroa. Olisiko hän sitten aikonut vetää välistä? No, se tietää näissä piireissä sementtisaappaita.

Horvath vangittiin epäiltynä todennäköisin syin lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Balazs tuli keväällä Suomeen Someron Voimaan, lähti kesäkuussa KuPS:n testattavaksi ja jäi ilman sopimusta. Sitten oli vuorossa Lapua, josta arviot pelitaidoista olivat tylyt. Ihan ok tyyppi, mutta jalkapalloa hän ei osannut pelata!

Szerovay torjui JJK:n Jyväskylästä liigakarsintaan KPV:tä (Kokkola) vastaan 2-2 tuloksella ja 1-0 KuPS:n voittanut Rovaniemen Palloseura jatkaa taas hissijoukkueena Ykkösessä.

Hyvä niin!

Mestaruus oli kolmen kauppa

Veikkausliigan viimeinen kierros oli mestaruuden kannalta niin kutsutusti kolmen kauppa. Antti Muurisen Klubilla oli etulyöntiasema kolmen pisteen johdossa, mutta Alexei Eremenkon valmentama FF Jaro järkytti hesalaisia menemällä johtoon. HJK tasoitti pelin ja 1-1 riitti seuralle sen 22. Suomen mestaruuteen.

Mutta toisaallakin tapahtui. Sekä Turun Palloseuralla että FC Hongalla oli keskinäisen ottelun voittamalla sauma nousta maalierolla mestariksi, mikäli Klubi olisi Helsingissä narahtanut tappioon. Turussa Pasi Rautiaisen TPS ja Mika Lehkosuon FC Honka pelasivat jopa tiukan ottelun, joka lopulta päättyi maalittomasti. Näin Lehkosuon FC Honka otti tärkeän toisen sijan, joka vie seuran taas Eurokentille. HJK pääsi siis Mestarien liigan karsintaan ja sillä on sauma siinä jopa toistaa takavuosien ihmeensä. Toinen juttu on, saako Muurinen olla puikoissa enää niissä pippaloissa.

Mutta jännäksi mestaruus meni. Ei silti niin jännäksi kuin vuonna 1993, jolloin FC Jazz nosti Porin mestaruuskartalle voittamalla Porissa viimeisellä kierroksella MyPan 6-3 ja katsojia Porin stadionilla oli silloin peräti 11!p193. Huikea määrä. Palautetaan mieliin vielä tuon FC Jazzin ottelun maalintekijät. Luiz Antonio sekä Miika Juntunen tekivät kaksi maalia, Piracaia sekä kauden maalikuningas Antti Sumiala kumpikin yhden. Valmentajana Suomen kaikkien aikojen parhaassa mestarijoukkueessa oli Jussi Ristimäki.

Ai niin, FC Jazz-kasvatti Saku Laaksonen viimeisteli siinä ottelussa yhden maalin MyPalle!

Jalkapallo pitää otteessaan

Tuosta FC Jazzin vuoden 1993 mestarijoukkueesta tuli esiin useampia nimiä ja täytyy sanoa, että kaikki ovat tavalla tai toisella edelleen mukana suomalaisessa jalkapallossa.

Luiz Antonio de Moraes valmensi OPS-jp:n ensi kaudeksi Ykköseen ja joukkueen managerina toimi Juntunen, joka antoi kesken kauden potkut ryhmää valmentaneelle Jari Pyykölälle – tuttu mies hänkin Porin ajoilta (mestarivalmentaja 1996, FC Jazz).
Sumiala sekä Piracaia ovat pelanneet vielä tällä kaudella Ykkösessä sarjanousijana hienosti pelanneen FC PoPan joukkueessa. Sumiala on jopa seuran pääomistaja. Silloinen FC Jazzin valmentaja Ristimäki toimii Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n johtokunnassa ja MyPassa ”lainassa” ollut Laaksonen valmentaa Porissa nuorten joukkuetta.

Eipä siis Kuningas Jalkapallosta ihan niin helposti irti pääse!

FC PoPan Sumiala piti seuran Ykkösen kautta hyvänä ja ensi kaudella Antti lupaa jo joukkuetta, jonka ainoa tavoite on nousu Veikkausliigaan. Kun valmentajina jatkavat Pertti Lundell ja Risto Puustinen, niin sillä puolella homma on hanskassa. Sumiala toteaa, että ensi kaudella pitää vahvistaa joukkueen Akilleen kantapäänä ollutta puolustusta ja eräänlaisena agenttina hommassa toimii Rodrigo. Toki kaikki porilaiset jalkapallon ystävät muistavat lämmöllä Rodia ja ei hänkään ole Poria unohtanut.

Ensi kauden Ykkönen on Juntusen seuran nousun myötä erittäin värikäs. Eikä Jouko Kiistalan muukalaislegioona tule olemaan mikään helppo karikko kierrettäväksi.

Tiesittekö muuten, mikä on Juntusen Ykköseen nousseen OPS-jp:n virallinen nimi. Se on Oulun jalkapallon tuki!
Justiinsa.

Ei se onnistu narusta nykäisemällä

Tämän kauden Veikkausliigan murheenkryyniksi nousee Valkeakosken Haka. Seura teki kaksi karkeaa virhettä, joista toisen jo ennen kauden alkua ja toisen kesken kauden. Jo liikemies Harry Harkimo huomasi aikoinaan, ettei jalkapalloseuran johtaminen ole helppoa.

Katselen tuossa seinälläni yhä säilynyttä komeaa julistetta ”Men in Black” Siinä poseeraavat elokuvan Miehet mustissa mallin mukaisesti Mr. Väyrynen 10 ja Mr. Bright 11 aseet kädessään. FC Jokerien idea oli hieno, mutta peli Finnair Stadiumilla ei mennyt yhtä hyvin ja Hjallis luopui jalkapallojoukkueestaan vähin äänin. Suutari pysyköön Ilmalassa, jossa jääkiekkojoukkue on yhtä tappiollinen, mutta monitoimiareena konsertteineen pitää tämän lajin – rahallisista tappioista huolimatta – pinnalla, vaan eipä enää Kanadan Maljan kantajina.

Hakan liikemies Seppo Sedu Koskisen ensimmäinen virhe oli päästää legendaarinen Valeri Popovitsh päättämään uransa kuudenteen jalkapallon Suomen mestaruuteen – HJK:ssa! Toinen virhe oli erottaa päävalmentaja Olli Huttunen – näämmä ainoa seurassa jotain lajista ymmärtävä – kesken Huttusen maajoukkuepestin sekä ottaa ruoriin Sami Ristilä. Onneksi Huttusen Haka keräsi riittävästi pisteitä, joten putoamisuhkaa ei ollut, joka olisi ollut konkreettinen uhka Sedun ja Samin ottelujen voittosaldolla.
Hakan tappiot rävähtivät tästä kaudesta yli miljoonan. Nyt Koskinen uhkaa erota. Takana ei ole enää UPM-tehdasta lakaisemassa tappioita sellupataan, vaan nyt ne maksaa yksin Sedu. Ei ollut Tehtaan kenttä mikään Ilon Talo!

Sitä kesti tasan 39 vuorokautta

HC Jokerit lähti tämän kauden 10.9. alkaneeseen jääkiekon SM-liigaan urheasti teemalla kotimaiset pelaajat. Tosin seuraan kyllä hankittiin niitä kotimaisia pelaajia sieltä kalliimmasta päästä ja uskaltaa kirkkain silmin todeta, että kotimaiset pelaajat Juuso Riksman, Juha Lind, Jani Rita, Jukka Hentunen, Esa Pirnes, Simo Mälkiä ja Marko Kauppinen maksoivat yhteensä liki kaikkien muiden liigaseurojen koko pelaajabudjetin verran.

Mutta itse viime perjantaina joukkueen esitystä Isomäen hallissa seuranneena, en oikein vieläkään tiedä pelasivatko siinä ottelussa Ässiä vastaan Juha Lind ja Antti-Jussi Niemi. Toki pelasivat, koska päävalmentaja Hannu Aravirta (melko kallis luotsi) antoi heille pelin jälkeen niin kutsutusti pakkasta.

Sen kyllä huomasi, että Tom Koivisto pelasi, sillä hän antoi todellisen namupassin Ässien Tommi Huhtalalle, joka kiitti ja latasi kiekon jokerimaalin ylämummoon.

Mutta eilen kotimainen projekti sai loppunsa ja melkoinen määrä jääkiekon asiantuntijoita voitti vetonsa. Jokerit teki ”nuorennusleikkauksen” hankkimalla Ruotsista Elitserienin Djurgårdenista 36 vuotiaan hyökkääjän nimeltään Fredrik Bremberg.
Kotimainen projekti kesti laskujeni mukaan 39 vuorokautta, sillä Fredrik oli jo maanantaina seuran harjoituksissa ja antanee näyttönsä huomenna Ilmalassa Oulun Kärppiä vastaan.

Että semmoinen tapaus tällä kertaa.

Ässille nuori ja lupaava sentteri

Porin Ässät hankki joukkueeseensa sentterin, vaikka puolustajaa odoteltiin. Mutta ei hätää – jääkiekosta kaiken tietävä Harri kertoi kätellessään – että myös pakki on rapakon takaa tulossa. Ja onhan Harria uskottava.

Mutta sentteriksi tuli, Jokereista iän puolesta poiketen, 21-vuotias lupaus Tomas Zaborsky. Hän pelasi jo Jokereita vastaan ja hyvin pelasikin. Tomasin saldo oli debyytissä 1+1 ja samalla hän sai myös Kamil Pirosin laidalla siihen vauhtiin, ettei moista olekaan Pirosilta ennen nähty. Kaiken lisäksi myös Piros sai apinan pois selästään viimeistelemällä avausmaalinsa SM-liigassa.

Tämän tshekkosslovakki-ketjun kolmas lenkki oli Veli-Matti Savinainen, joka pystyy näämmä pelaamaan kaikkia niin kutsuttuja kenttäpelipaikkoja. Maaliin en Vellua toki pistäisi, sillä Eero Kilpeläinen oli täysin hermoton muuri maalilla tässä Jokerit-ottelussa.
Ja perjantaina Raumalla voidaan yllättyä. En kiellä, mutta varoitan.

Seikka on saletti.

Jäämies oli sulaa

Heikki Kovalainen präiskäytti varikkokäynnillä bensaa, ellei nyt suoraan Kimi Räikkösen suoneen, niin ainakin kasvoille. Siinä olikin formuloiden Sao Paulon osakilpailun yksi herättävä hetki, sillä muuten kisa noudatti tuttuja kaavoja.

Toki Jenson Buttonin MM-tittelin varmistuminen ennen Abu Dhabin GP:tä oli merkittävä asia ja samalla Ross Brawnin johtama Brawn GP-talli varmisti myös merkkimestaruuden. On se vaan melkoinen insinööri tämä Brown. Rakensi Hondan jälkeenjääneistä osista voittaja-auton.

Brown itse toteaa, että lukemalla tarkkaan FIA:n kaudelle tekemät sääntöuudistukset, hän oivalsi ns. tupladiffuusorin käyttömahdollisuuden ja sen avulla MM-titteli taidettiin ratkaista jo alkukauden seitsemässä osakilpailussa?

Niin se on, että toiset osaavat käyttää insinööritaitojaan – päinvastaisia tapauksiakin olen nähnyt – mutta eniten miestä taisi jäädä kaipaamaan Ferrari, jonka tallissa Brown rakensi Michel Schumacherille auton, jolla tämä pasautti kuusi MM-titteliä.

Nyt jännätään, tuleeko Ari Vatasesta sittenkin FIA:n uusi puheenjohtaja. Taitaa olla jopa Vatasen etu, että nahkahousu Max Mosley on virallisesti asettunut kannattamaan Jean Todtia. Max on muutenkin yrminyt Vatasta ja se voi kostautua jopa niin, että uusi puheenjohtaja Vatanen pitää sitten Mosleyn kaukana Pariisin pääkonttorista.

Sen Max on ihan itse ansainnut.

Jarmo Liuhala

20.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva