Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lista- ja festivaaleja

Kuva: Lista- ja festivaaleja

Televisiosta kuulee joskus myös oman mielipiteensä, kuten eräs tv:n katsoja-kuulija kertoi tapahtuneen. Sanoi, ettei tiennytkään olevansa sitä mieltä, että Irakissa asuvia isänmaattomia kurdeja sopii teloittaa ja muutenkin tuhota. Heidän asuttamallaan ja isänmaakseen haluamallaan alueella kun on öljyä. Tämä kertoja tietää nyt myös hyväksyvänsä Turkin tavan käsitellä ihmisoikeuksia, hyväksyy siis kidutuksenkin. Vielä hän oppi tietämään myös sen, että toimittaja kirjoitettuaan poliisin toiminnasta murhatutkimuksissa saa siitä kovemman tuomion kuin murhaaja. Tällaisiin ajatuksiin omista ajatuksistaan tämä henkilö oli tullut kuultuaan televisiosta pääministeri Vanhasen Turkin vierailulla tehdyn haastattelun. Tämä nimittäin oli sanonut, että Suomi on jo kuusi vuotta kannattanut Turkin EU-jäsenyyttä. Ilkikurinen tämä katsojan päätelmä on, mutta ei pohjaa vailla. Turkki ei kuulu maantieteellisesti Eurooppaan, mutta eräine tapoineen vuosisatojen takaisiin aikoihin. Sanoi Vanhanen sitten mitä tahansa.

Listavaali näkyy saavan kannattajia aivan yllättäviltäkin, jopa kokoomuslaisiltakin tahoilta. Eniten vaalirahaa kuluttaneet, ja eniten sitä myös saaneet, eivät pitkiä listoja hyväksy. Ja sen mielipiteen takaa löytyvät todella rikkaat lehtitalot, mainosrahoistahan suurin osa päätyy niihin laareihin. Rkp saa ruotsinkielistä rahaa helpommin kuin Fortumin johtajat optionsa, siis aiheetta ja ansiotta. Ellei sitten aiheeksi suomalaisellakin puolella hyväksytä yhden kielen politiikkaa.  

Suurimman mediayhtiömme toimitusjohtaja pelotteli äskettäin, että nyt ollaan puuttumassa sanan- ja yksilönvapauteen. Yhtiön mainostuloihin puuttuminen on siis puuttumista perusoikeuksiimme. Kysymys on vähän pelkistettynä ihan vain siitä, että edes vähän laitetaan ehdokkaat samalle viivalle, ts. rikkaiden eroja ei-rikkaisiin supistetaan.

Listavaali ainakin vähentäisi eduskuntaan epämääräisellä lööppijulkisuudella ja suurella rahalla päässeiden määrää. Jos näin kävisi, palauttaisi se eduskunnan arvovallan takaisin sille kuuluvalle paikalle. Siitä talosta kun jatkuvasti kuuluvat tiedot eivät suomalaisesta kansanvallasta muretta pitävän mieltä juurikaan lämmitä. Jos listoja kokoavat puolueet todella arvostavat kansanedustajan pätevyyttä ja sopivuutta tärkeään tehtäväänsä, niin eduskunnankin ammattiosaamisen taso nousee sen seurauksena välittömästi.    

Mistä sitä sitten voisi hankkia ja missä osoittaa? Vaikkapa kunnallispolitiikassa. Kun ennen pitkää huomattaisiin, että tarvittavaa kansalaiskelpoisuutta voi osoittaa ja hankkia kunnallisissakin luottamustehtävissä, niin eipä olisi enää vaikeata hankkia riittävästi kuntavaaleihin ehdokkaita. Niin uskon ja vielä korostan sitäkin, että nyt ei ole kysymys laajoista akateemisista opinnoista, vaan myös elämänkiertokoulussa hankitusta pätevyydestä. Pitkä lista elvyttäisi kunnallispolitiikankin ja järjestötoiminnan uuteen kukoistukseen, niin sanoakseni!

 Viime kesänä kaipailtiin jotakin Ruokolahden leijonan tms. esiin tuloa. Jonkunlainen kepeä puheenaihe on kesäisin ollut tapana löytää lehtiin kummasteltavaksi ja pohdittavaksi. Kerkisi jo näyttää siltä, että Suomen kansa on tullut niin huumorintajuttomaksi, että naurua ei meistä helpolla enää heltiä. Onneksi sentään syksy pelasti, mitä kesä menetti. Ei löytynyt karkuteillä olevaa leijonaa vaan löytyipä karkuteillä oleva lautalasti, kuuluisa Nurmijärven lautakasa. Siitä on hauskuutta löytynyt eduskunnan kyselytunteja myöten. Ei tarvitse totisemmankaan suomalaisen tehdä tikusta asiaa, kun siihen tarkoitukseen on nyt kokonainen lautakuorma. Tuppeen sahatuilla lankuilla meitä jo ikään kuin esilämmitettiin.

Kun kesä tulee ensi vuonnakin, niin tässä ilmainen kesävinkki maatalousnäyttelyiden ja kesäfestivaalien ohjelmaan väkeä keräämään. Aikanaan kuljetettiin Nivalan konikapinan päähenkilöä, Ruuttusen teurastettavaksi määrättyä tammaa, ympäri maakuntaa ihmisten katseltavana. Niin että lautakasasta kesätapahtumain vetonaula muutamalla Karjalan männystä tuppeen sahatulla lankulla terästettynä!

Timo Roos

20.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva