Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eurajoen seurakunta konservoi kirjaharvinaisuutensa

Kuva: Eurajoen seurakunta konservoi kirjaharvinaisuutensa

Eurajoen seurakunnan hallussa on kaksi kirjaharvinaisuutta, Biblia Latina, eli raamattu vuodelta 1480 sekä vuodelta 1488 peräisin olevan messukirja Missale Åboense. Molemmat kirjat on nyt saatu Turun maakunta-arkiston konservaattorin, Aino Ravilan toimesta konservoitua.

- Kirjat on konservoitu niin hyvin kun on voitu, luonnehtii kirkkoherra Asko Riihimäki.
Hän kuvaa Biblia Latinan kärsineen aikojen kuluessa vesivahinkoja. Nahkapäällysteisestä puukannestakin oli vain puolet jäljellä. Lisäksi kirjasta puuttui sivuja joko kokonaan tai osittain ja osaksi sivut olivat väärässä järjestyksessä.
Nyt kirjan kannet on osaksi uusittu, sivut puhdistettu ja vahvistettu sekä vaurioituneet ja tyhjät sivut on korvattu tyhjällä paperilla. Osassa sivuja on osa tekstiä säilynyt ja nämä sivun osat on jätetty alkuperäiseen asuunsa korjaamalla vain puuttuva osa sivua ja jättämällä korvattu osa valkoiseksi.
Eurajoen lisäksi Biblia Latina löytyy vain Vatikaanista, Västeråsista, Lontoosta ja Pariisista.
Eurajoen seurakunnan kirjastossa kirja on ollut alun perin kirja numero yksi. Matkalukemistoon kirja ei ole kuulunut. Noin kymmenkiloinen kirja lienee ollut sen koko historian ajan Eurajoen seurakunnan kirjastossa. Kirjaston paikka ja olosuhteet tosin ovat vaihdelleet aikojen kuluessa.
Saksan Ulmissa aikanaan painettu kirja on ilman sivunumeroja. Tekstiä ei ole myöskään jaettu jakeisiin ja Uuden- ja Vanhan testamentin rajaa ei ole erikseen merkitty, se täytyy etsiä.
Teksti on painettu mustin kirjaimin, mutta tekstin alku on merkitty punaisella.

Ensimmäinen Suomen kirkon käyttöön tehty messukirja, Missale Åboense on harvinaisuus sekin. Niitä lienee säilynyt 15-20, mutta ei yhtään täydellisenä.
Eurajoen kirjakin on kärsinyt vandalismista sivujen repimisen takia. Riihimäki kertoo sivuja käytetyn esimerkiksi tilikirjoissa, koska paperista on ollut pulaa.
- Yllättävää, että kirjat ovat säilyneet kuitenkin näinkin hyvin niiden ikä huomioon ottaen, pohtii Riihimäki.
Uskonpuhdistuksen yhteydessä, jolloin siirryttiin kansankieliseen messuun, latinankielisiä kirjoja hävitettiin useista seurakunnista kokonaan, tai paperi otettiin muuhun käyttöön.
- Tietenkin kirjaa on käytetty messun pohjana myöhemminkin, arvelee Riihimäki.
Missale Åboense on myös painettu mustin kirjaimin, mutta siihen on piirretty painamisen jälkeen käsin tekstin alkuun koristeet. Koristeissa on kuvattu luvun tapahtumia.
- Näiden kirjojen restaurointi on yksi pieni kulttuuriteko Eurajoella, Vuojoen kartanon ja Orangerian rinnalla, luonnehtii Riihimäki.
Nyt kirjat on arkistoituna Tapulin palo- ja murtosuojattuun arkistoon, missä niitä säilytetään muutenkin asianmukaisissa olosuhteissa.
Riihimäki toivookin, että kirkkohistorian tutkijat innostuisivat kirjoista ja tulisivat tekemään niistä vaikka graduja.

Säilymisen lisäksi pistää pohtimaan, miten kirjat ovat Eurajoen seurakunnalle päätyneet.
Kirkkoherra Riihimäki kertoo ensimmäisen merkinnän Eurajoen seurakunnasta löytyvän vuodelta 1345. Silloin myös Rauma, Lappi ja Luvia kuuluivat maantieteelliseltä alueeltaan Eurajoen seurakuntaan.
- Jokisuihinhan ensimmäinen asutus on tullut, perustelee Riihimäki.
Biplian hän olettaa olleen fransiskaaniveljesten käytössä, mutta mitään lähdetietoa siitä ei ole olemassa.

Jouko Veijonaho

16.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva