Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lama on nakertanut ammattiliittojen jäsenmaksutuloja

Kuva: Lama on nakertanut ammattiliittojen jäsenmaksutuloja

Taantuma on jättänyt jälkensä myös ainakin teollisuuden ammattiliittojen jäsenmaksutuloihin, ja vaikutus on ehkä pysyvä. Metallityöväenliiton talouspäällikkö Kari Sairo laskee, että tänä vuonna liiton jäsenmaksutulot ovat laskeneet noin 10 prosenttia, ja ensi vuonnakin pudotus on vielä muutama prosentti.

Kuva: Metalliliiton talouspäällikkö Kari Sairo uskoo, että Metalliliiton jäsenmäärä laskee edelleen johtuen toimialan kaventumisesta.

Syitä jäsenmaksutulojen alenemiseen on ainakin kaksi. Joidenkin liittojen, kuten Metallin, sääntöjen mukaan työttömiltä jäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Lisäksi varsinkin SAK:laisten teollisuusliittojen tuskaa lisää se, että ammattiliiton jäsenkunta pienenee työelämän toimihenkilöistyessä.

Metalliliiton jäsenistä työttömänä on nyt yli 18 000, kun vuotta aiemmin määrä oli noin 7 000.
- Tämä rasittaa paitsi työttömyyskassan taloutta myös suoraan liiton taloutta, Sairo huomauttaa.
Metalliliiton jäsenmäärä oli useita vuosia kasvussa, kunnes kasvu viime vuonna pysähtyi ja kääntyi saman tien laskuun. Tämä vuonna jäsenmäärä on pudonnut noin 4 000:lla, ja myös se näkyy jäsenmaksutuloissa. Metallityöväen liitossa on nyt noin 163 000 jäsentä.
- Ay-liikkeen rakenne muuttuu samalla tavoin kuin työelämä muuttuu ja toimihenkilöistyy. Tästä kertoo myös se, että akateemisesti koulutettujen Akavan jäsenmäärä on noussut.
Sairo korostaa, että Metalliliiton talous on kuitenkin edelleen vahva.
- Liiton valtuusto saa marraskuussa käsittelyynsä ensi vuoden budjetin, jossa turvataan nykyiset jäsenpalvelut, liiton henkilöstö säilyttää työpaikkansa, eikä alueorganisaatiokaan ole uhattuna. Olemme saanet säästöjä aikaan toiminnan tehostamisella. Suurempiin toimiin ei ole tarvetta.
Sairo uskoo, ettei paluuta ennen vuotta 2008 vallinneeseen kasvavan jäsenmäärä tilanteeseen ole.

Myös puolue- ja vaalirahoituksen uudet linjaukset tulevat esiin marraskuun valtuustossa. Sairon mukaan uusia linjauksia tarvitaan nyt.
- Metalliliitolla on tuskin jatkossakaan aikomusta luopua puoluerahoituksesta. Ammattiliittona olemme myös yhteiskunnallinen edunvalvoja, ja siihen kuuluu yhteistyö niiden tahojen kanssa, jotka edustavat samanlaisia näkemyksiä kuin liitto edustaa. Se on meidän perusoikeutemme. Tällöin vasemmistopuolueiden ja yksittäisten ehdokkaiden tukeminen on oikeutettua ja myös liiton sääntöjen mukaista varsinkin, kun tuet edustavat prosentin kymmenyksiä liiton budjetista.
Talouspäällikkö ei pidä ay-liikkeeseen kohdistuvana hyökkäyksenä sitä, että porvaripuolella on käyty ay-liikkeen vaalirahoituksen kimppuun. Se kuuluu hänen mukaansa tähän keskusteluun, jossa haetaan uutta avoimuutta, ja se on puhdistanut ilmaa.
- Jäsenistöltä on tullut palautetta yllättävän vähän, mutta kuitenkin sen verran, että asia on syytä vielä valtuuston keskustelevaksi.

Jukka Vilponiemi

15.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva