Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porvarit huolestuneita demareista, miksi eivät omistaan?

Kuva: Porvarit huolestuneita demareista, miksi eivät omistaan?

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkku on huolestunut, demareista. Sisäpiirit kertovat, että olisi syytä huolestua myös omistaan eli kokoomuslaisista.

Se ”muotovirhe” mikä viime KV:n kokouksessa käytiin läpi, oli napautus kaikille KH:n poliittisille ryhmille. Kuka tässä oli voittaja? Työttömät, he saivat lisää työllisyysrahaa ja yksikön vetäjä Juha Laine on varmaan helpottunut. Se, että kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Vasama lähti vakavan asian kanssa leikkimään, on luku sinänsä ja poliittisen hermopelin pettämistä. Täytyy muistaa, että kunnallispolitiikassa kaupunginvaltuusto on korkein ja päättävin elin kun päätöksiä tehdään ja siihen on kaupunginhallituksenkin tyydyttävä. Kokoomus yritti nopeilla pöytäneuvotteluilla hakea tukea KH:n esittämään 400 000 euroon, mutta kaikki poliittiset puolueet olivat sosialidemokraattien kanssa samoilla linjoilla. Ja tästä kokoomuksen mullittelu alkoi. Myönnän, että tämänkin asian hoitamisessa olisi ollut muitakin päätöksentekokanavia, mutta valtuustoryhmien puheenjohtajat tietojeni mukaan päätyivät erilaiseen toimintalinjaan.
Tärkeintä meillä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa on vuoden 2010 talousarvion kokoonsaaminen ja vastuunkantajia tarvitaan silloin jokaisessa poliittisessa ryhmässä. Hajota ja hallitse ei mielestäni ole oikea tie, vaan yhteisymmärryksellä päästään parhaaseen lopputulokseen. Poliittiset realiteetit Porissakin ovat vähäiset ellei yhteistyökuvioita löydetä. Vaikeat asiat ovat aina tulopuolen löytäminen ja niissä päällimmäisenä on oman kuntaveropolitiikan löytäminen. Valtuustoryhmät joutuvat pohtimaan vakavasti veroprosenttien suuruutta, erilaisten kiinteistöihin liittyvien maksujen tasoa jne.
Talousarvio on vuodelle 2010 kokonaisuus, niin velanoton kuin muidenkin seikkojen osalta. Pori ei ole ainoa kunta joka tuskailee tulevan talousarvion kanssa, emmekä ole onneksi niitä, jotka tuskiensa kanssa ovat pahimmassa jamassa. Mutta Porissakaan ei hurraamista ole.

Talousarvion tekeminen vuodelle 2010 ei enää ole poliittisesti niin helppoa kuin aikaisemmin, olemme menettäneet vasemmistoenemmistön ja meitä hallitsee hajanainen porvarienemmistö. Tämä porvarienemmistö ei tahdo löytää yhteistä säveltä ja linjaukset ovat epämääräisiä. Mistä sosialidemokraateille yhteistyökumppanit? Valtuustoryhmämme tuleekin nämä kanavat löytää, ns. hakuammuntapolitiikkaa ei kannata tehdä. Tapauskohtaiset ystävät eivät pitkälle kanna vaan selvä valtuustokauden aikainen yhteistyö kaupunginhallituksen ohjelmaan nojautuen. Kaikkien poliittisten ryhmien tulee muistaa, että sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on kuitenkin suurin ryhmä ja sen apua kaikki muut tarvitsevat.
Meidän sosialidemokraattien tuleekin lyödä neuvottelupöytään oma linjauksemme ja reunaehdot joilla me haluamme tehdä vuoden 2010 talousarvion.

Vaikka kokoomus epäilee sosialidemokraattien yhtenäisyyttä, meidän sosialidemokraattien tuleekin näyttää yhtenäinen voimamme linjauksia tehtäessä. Mielipiteitä pitää olla ja saa olla, mutta sen jälkeen yhteinen linjaus kantaa parhaan hedelmän. Muistettava on myös se, että vaikka talousarvion laatiminen olisi kuinka vaikeaa tahansa, aina se on syntynyt. Viime vuonna pyrimme järkeviin linjauksiin velanotossa, investoinneissa ja muussakin tulojen karsinnassa, mutta KH:ssa sosialidemokraatit jäivät yksin puolustamaan järkevää talouspolitiikkaa. Toivottavasti nyt tulevat sosialidemokraattien linjaukset hyväksytään ja pääsemme rakentamaan turvallisempaa Poria.

Kun Noormarkku yhdistyy 1.1.2010 Poriin, on meillä jäljellä kolme vuotta poliittista yhteistyötä joka on vielä enemmän porvarillisempaa. Tarkoitan tällä sitä, että poliittiset voimasuhteet suosivat porvareita vielä enemmän kuin Porin oma kaupunginvaltuusto, jonka työkenttä päättyy 31.12.2009. Meidän poliittinen kulttuuri muuttuu tämän valtuustokauden aikana kaksi kertaa. Viime vaaleissa menetimme vasemmistoenemmistön ja Poriin tuli porvarivalta, nyt se vahvistuu Noormarkun tulon myötä lisää. Tämä poliittinen kulttuuri on otettava valtuustotyöskentelyssä huomioon.
Seuraavat kunnallisvaalit 2012 muuttavat suurvaltuuston ns. normaalille tasolle ja silloin on mielenkiintoista katsoa millainen Suur-Porin poliittinen kenttä silloin on.

Esa J. Wahlman

15.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva