Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Länsirannikolta jotain uutta

Kuva: Länsirannikolta jotain uutta

Länsirannikolla puhaltavat harvinaiset yhteistyön tuulet! Opetusministeriön patistamat yhteistyöneuvottelut ammatillisen koulutuksen järjestäjien kesken ovat edenneet ripeästi ja tuloksellisesti: vuonna 2005 Satakunnassa toimi kymmenen ammatillisen koulutuksen järjestäjää – 2010 järjestäjiä on jäljellä neljä: Länsirannikon Koulutus Oy, Satakunnan koulutuskuntayhtymä, Pohjois-Satakunnan Kansanopiston Kannatusyhdistys ry ja Porin kaupunki (Palmgren-konservatorio).

Tämän yhteistyön taustalla kummittelee laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta. Lain ydinajatuksenahan oli turvata julkisten palvelujen laatu ja saatavuus myös tulevaisuudessa. Satakunnassakin nuorten ikäluokkien osuus väestöstä vähenee tulevina vuosina ja tähän muutokseen on varauduttava. Laki määritteli ammatillisen peruskoulutuksen järjestämiselle 50 000 asukkaan väestöpohjan, Satakunnassa vain Porin kaupunki täytti yksinään tämän vaatimuksen ja yhteistyömuotoja oli ryhdyttävä etsimään.
Iso ei ole aina kaunista, mutta toisen asteen koulutuksessa isompi koko mahdollistaa monipuolisemman tarjonnan ja aloituspaikkojen kohdentaminen opiskelijoiden tarpeiden mukaan on helpompaa. Satakunta tarvitsee tulevaisuudessakin osaavia ammattimiehiä ja -naisia, joten ammatillisen koulutuksen houkuttelevuutta, arvostusta ja työelämäläheisyyttä on tarkoitus vahvistaa.

Tammikuussa 2010 nuorten ja aikuisten ammatillisen koulutuksen järjestäminen siirtyy Länsirannikon Koulutus Oy:lle ja Satakunnan koulutuskuntayhtymälle – ammatillista koulutusta annetaan opiskelijoille WinNovassa ja SATAEDUSSA. Tilanne on herkullinen: on syntynyt kaksi vahvaa, eri tavoin hallinnoitua koulutuksenjärjestäjää, ja voimme tulevina vuosina kerätä kokemuksia sekä osakeyhtiö- että kuntayhtymämallista. Me satakuntalaiset emme ryntää yhteen malliin suin päin vaan kokemuksista viisastuneena voimme tehdä mahdollisia jatkosuunnitelmia. Vuodenvaihteessa WinNova ja SATAEDU ovat sekä yhteistyökumppaneita että kilpailijoita. Tämä asetelma pitää varmasti koulutuksen laadun hyvänä!

Porin sosialidemokraateille ei ollut helppoa hyväksyä koulutuksen järjestäjäksi osakeyhtiötä, PAKK:n mukaantulon varmistuttua muut hallintomallit käytännössä sulkeutuivat pois, koska säätiö ei voinut liittyä kuntayhtymään. Länsirannikon Koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtajana voin todeta, että osakeyhtiölaki antaa puitteet toiminnallemme, mutta tavallisista osakeyhtiöistä meidät erottaa ratkaiseva ”pikkuero”: emme voi järjestää koulutusta vain euron kiilto silmissämme. Tätä koulutusosakeyhtiötä ei pyöritetä taloudellisen voiton vuoksi, eikä mahdollista ylijäämää saa jakaa osakkaille. Vastaavanlaista osakeyhtiömallia kokeilevat lisäksemme myös Hyria Koulutus Oy (Hyvinkää – Riihimäki) ja Etelä-Savon Koulutus Oy.

Itselleni Länsirannikon Koulutus Oy:n puheenjohtajuus on eritäin mieluisa ja vastuullinen tehtävä, ja koen olevani näköalapaikalla, edustaahan koulutusosakeyhtiö alueellamme harvinaista toteutunutta yhteistyöhanketta, jonka toiminta Pori-Rauma-Laitila -akselilla ylittää myös maakuntarajat. Harvalle uudelle kuntapoliitikolle mahdollistuu mukaantulo aivan uudenlaisen toimintamallin käynnistysvaiheessa – olen mahdollisuudesta kiitollinen! Opettajataustani takia koulutuspolitiikka on luonnollisesti lähellä sydäntäni, ja olen valmis pistämään itseni likoon nuorten ja aikuisten koulutuksen kehittämiseksi. Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajuus on tosin hiukan paradoksaalinen luottamustehtävä, koska toimitusjohtaja vastaa osakeyhtiön juoksevasta toiminnasta ja hallitus toimii taustalla linjaten suuria päätöksiä, mutta jos osakeyhtiössä on ongelmia, astuu hallituksen puheenjohtaja vastuunkantajaksi. Uskon ja toivon pysytteleväni taustalla!

Koulutusorganisaation tärkeimmät valttikortit ja menestystekijät löytyvät ammattitaitoisesta, motivoituneesta ja työhönsä sitoutuneesta henkilöstöstä. Muutos on vaatinut ja vielä vaatii henkilöstöltä jaksamista ja venymistä. Neljän erilaisen, eri paikkakunnilla ja useissa toimipisteissä sijaitsevien oppilaitoksien toimintatapojen yhtenäistäminen ei tapahdu hetkessä. Henkilöstön edustajat ovat tehneet merkittävää valmistelutyötä useissa kehitysryhmissä; toivottavasti yhteisiin pelisääntöihin saadaan yhdistettyä eri talojen parhaat tavat.

Nyt yhtiössä esimiestason rekrytoinnit ovat valmiit ja meneillään ovat viimeiset, kiireiset valmistelun kuukaudet. Tammikuussa WinNova ottaa vastuun laadukkaasta nuorten ja aikuisten ammatillisesta koulutuksesta.

Arja Laulainen

13.10.2009 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva