Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kyllä panostakin löytyy

Kuva: Kyllä panostakin löytyy

Suomen ja Walesin huomenna pelattavassa jalkapallon MM-karsintaottelussa löytyy silti panosta, vaikka tämä lopputurnaus on taputeltu. Kunnian lisäksi voitto pitää Suomen varmuudella lohkon kolmospaikalla ja antaa sopivan lisäkimmokkeen ensi keskiviikkona pelattavaan vierasotteluun Saksaa vastaan. Myös Saksalle MM-karsinnan viimeinen peli Suomea vastaan on tärkeä, sillä jos Saksa huomenna häviää vierasottelussa Venäjälle, niin silloin Suomea vastaan maa on pakkovoiton edessä. Mutta voittamalla huomenna Walesin, Suomi varmistaa tuleviin EM-karsinnan arvontaan paikkansa kolmoskorissa.

Silti vaikka toki olen Huuhkajien ehdoton kannattaja, niin hämmästelen missä ovat Suomen tehot maalitilanteissa. Ehkä pitkään ulkomaalaisvalmentajien alaisuudessa ollut A-maajoukkue pelaa sittenkin liian varovaista hyökkäyspeliä? Tämän yhden kärkipelaajan systeemin ajoi sisään jo Roy Hodgson ja hänen oppipoikansa Stuart Baxter noudattaa samaa taktiikkaa. Walesia vastaankin pelataan mitä suurimmalla todennäköisyydellä yhdellä kärjellä, joka taitaa olla Shefki Kuqi?

Baxterin systeemi perustuu nouseviin laitalinkkeihin ja näissä rooleissa veikkaan huomenna nähtävän Alexei Eremenko juniorin sekä Jonatan Johanssonin. Systeemin perusta on kuitenkin Jari Litmanen, jonka rooli on pistää nämä laitalinkit töihin puolustuksen taakse menevillä syötöillä. Tämä taas edellyttää sitä, että Litti saa palloja, joista voi syöttää laitapelaajan vauhtiin.
Jos homma toimii, niin Walesin laitapakit ovat vaikeuksissa, ja Kuqi runnoo pallon sisään kivikovien toppareiden välistä. Silti toinen kärkipelaaja sinne vieraiden topparien kiusaksi, voisi olla yllätys jopa vastustajalle. Ensin hommaan Berat Sadik ja toisella jaksolla Kuqin paikalle Hermanni Vuorinen ja se on siinä.

Hallittu nuorennusleikkaus

Huomisessa Wales-maaottelussa Suomi pelaa edelleen samalla permanentilla, mutta väistämättä edessä oleva nuorennusleikkaus olisi voitu jo aloittaa. Nyt Suomelta jäi käyttämättä useampia tilaisuuksia, vaikka omalta osaltaan vääjäämätön totuus on se, ettei A-maajoukkue ole oikea paikka kokeiluille, mutta kun Suomen mahdollisuudet MM-kisoihin menivät jo kesäkuussa Venäjälle kärsityn tappion jälkeen. Silloin olisi pitänyt iskeä ja antaa nuorille sitä käytännön kokemusta kovista maaotteluista.

Kun Suomen Huuhkajat pelasivat liki käsittämättömät karsintaottelut Azerbaidzhania (tuurivoitto maalein 2-1) ja sitten Liechtensteinia vastaan (käsittämättömästi 1-1), niin tuskinpa nuorennettu Huuhkajat olisi ainakaan huonommin menestynyt.
Yhä uudestaan palaa mieleen Baxterin kommentti siitä, ettei kaksinkertainen Hollannin mestari (AZ Alkmaar) Niklas Moisander, 24, olisi vielä kypsä pelaaja A-maajoukkueeseen. Siinä on näkemys, josta paistaa läpi pelkästään vastahyökkäyspeli ja sitä kautta puolustava Hodgson-tyyli.

Onhan Suomen joukkueessa huomiseen otteluun nimetty nuoria pelaajia, mutta voi olla satavarma siitä, etteivät Tim Sparv, Kasper Hämäläinen, Berat Sadik ja Perparim Hetemaj tule saamaan peliaikaa edes vaihdosta. Kuitenkin yksi jopa runkopelaajista, Roman Eremenko, on kaikkia näitä nuorempi!

Ei. Jos ja kun Suomi vaihtaa, niin kentälle tulee Joonas Kolkka, tai sitten Teemu Tainio, ellei ole jo avauksessa. Voi siis olla, että merkittävää kokemusta ei nuorille anneta. Olisi vaan ollut oikea aika, sillä hidastelun takia hukkaan saattavat mennä myös EM-karsinnat. Ei tappiot Venäjälle, mahdollisesti huomenna Graig Bellamyn Walesille sekä vieraissa Saksalle olisi nuorennetulla joukkueella olleet yllätyksiä. Mutta ne saattavat tulla näillä kokeneillakin pelaajilla, joten rahaa olisi voitu pistää ikään kuin korkoa kasvamaan.

Odotettu päätös tuli

Uskalsin jo tiistain palstalla onnitella Musan Salamaa sarjanousun johdosta. Omana perusteenani olivat taustatiedot ensimmäisestä Kolmosen karsintaottelusta, jossa VaKP käytti peräti neljää rekisteröimätöntä pelaajaa.

Oikeastaan ainoa ongelma hommassa oli se, että karsintapelit katsottiin vielä piirien alaisuuteen kuuluviksi, vaikka kyseessä olikin karsinta liiton hallinnoimaan Kakkoseen. Näin ollen ei ollut tiedossa, ottaako Suomen Palloliitto MuSan protestin käsittelyyn vai joutuvatko Satakunnan sekä Tampereen piiri muodostamaan historiallisen piirien välisen kurinpitotoimikunnan.

Eivät onneksi joutuneet, sillä SPL otti asian käsittelyyn ja sieltä tuli ainakin meikäläisen odottama päätös. Ensimmäisen karsintaottelun tulos kääntyi VaKP:n 3-0 numeroista päinvastaisiksi eli lukemiksi 0-3. Kun Porin toinen osaottelu päättyi 0-0, niin eurocupin sääntöjen perusteella MuSa nousi Kakkoseen.

Valkeakosken suunnalta tuli tulikivenkatkuisia kommentteja, jossa yksi höpötti jostain omat pojat-projektista. Säännöistä ei siis tietoakaan. Kyse on siitä, että myös VaKP tiedosti tehneensä virheen, koska rekisteröi neljä pelaajaansa, mutta vasta ennen Porin ottelua!

SPL:n sarjapäällikkö Petteri Lindblom teki päätöksen, joka perustui liiton sääntöihin, jotka toki ovat voimassa myös piiritasolla.
Silti uskallan ennustaa, ettei Hakan sisarseura VaKP päätöstä purematta niele, mutta tosiasia on, että seura on nyt kyllä totaalisesti väärässä ja tiedostanee sen itsekin.

Mielenkiintoinen kotipeli tulossa

Sunnuntaina kello 14.30 pelataan Luvian jäähallissa ringeten SM-runkosarjan ottelu LuKi-VG (Naantali). Mikä ottelusta tekee sitten jo kauden tässä vaiheessa mielenkiintoisen, on se, että vastustajan riveissä Luvialle saapuu maailman parhaaksi ringettepelaajaksi tituleerattu Elina Raesola.

Elina on LuKin kasvatti ja pelannut Luvian Kiekko-82 joukkueessa edelliset kymmenen pääsarjakautta. Nyt hän saapuu Luvialle vastustajan joukkueessa, kuten myös maalivahti Anna Näkki. Ei ihan niitä helpoimpia ex-kotihalliin paluista. Voi olla, että entinen kotiyleisö jännittää pelaajia.

Toki LuKin kapteeni Anna-Kaisa Raesola totesi odottavansa sisarensa Elinan tuloa Luvian halliin. Hänestä seurasiirto oli luonnollinen asia, eikä siitä kommentoitu sen enempää. Elinan luistimien täyttäjäksi Luvialle tuli Anniina Ahvenjärvi Nokialta. Mutta seuran päävalmentaja Antero Kivelä toki tiedosti, ettei Elinan tasoista pelaajaa Suomesta löydy, joten luistimet ovat kaikille muille liian isot.
LuKi joutuu antamaan myös hieman tasoitusta, koska se avaa sarjakautensa huomenna Lapinlahdella, joten alla on siis aika rankka vieraspelimatka, josta paluu on tainnut venähtää jo sunnuntaille.

Silti Kivelä ounasteli, että Luvialle saattaa tulla vielä yksi kovantason pelaaja, mutta jos näin käy, niin siitä kuulemme lähitulevaisuudessa. Nyt LuKi lähtee kuitenkin sarjaan kovalla tavoitteella, mutta kuten kapteeni Anna-Kaisa totesi, niin jopa erittä kokeneella joukkueella.

Seurataan tarkasti LuKi-82:n otteita tämän kauden SM-sarjassa.

Varsin upea alku

Jääkiekon SM-liigassa huomio kiinnittyy ehdottomasti Rauman Lukkoon. Täksi kaudeksi on koottu hyvin tasapainoinen liigajoukkue, joten nyt ei ole odotettavissa sellaista meininkiä kuin viime kaudella oli eli pääovesta sisään ja takaovesta ulos.

Lukon tämän kauden hankinnat ovat todella ammattimaisesti hoidettu. Kuka onkaan tämän rakentamisen takana, ei voi kuin onnitella todella hyvästä työstä. Hankintojen joukossa ei näillä näkymin ole ensimmäistäkään harhalaukausta.
Tosin, jos olisi, niin Rauman toriparlamentin kommentit olisi jo kuultu.

Kerrataanpa Lukon tämä kauden uudet pelaajat. Justin Morrison tuli Saksan Hampurin joukkueesta uusvanhana hankintana. Kurtis McLean on löytö AHL:n Bridgeport-seurasta ja AHL:n Albanysta tuli tshekki Jakub Petruzalek. Tämä Jakub vasta on pelimies meikäläisen makuun.

Vaasan Sportista Lukon kykyjenetsijät löysivät – luultavasti viime kevään liigakarsinnan aikana – Samuli Kivimäen sekä jo Raumalla aikaisemmin oli näyttöjä antanut Kim Nabb. Eikä tarvitse edes tilastoihin vilkuilla kun huomaa, että kotimaan seuroista tulleet ovat vahvistuksia. Harri Tikkanen tuli HPK:sta, Janne Keränen tuli HIFK:sta ja Teemu Nurmi Espoon Bluesista.

Lukon puolustaja Charlie Cook on löytänyt uuden ulottuvuuden peliinsä, sillä Tapparassa ei homma näin hyvin natsannut. Tässä kehumisessa pitää vielä muistaa, että Antti Laaksonen on loukkaantuneena sivussa, joten kyllä Lukon materiaali riittää tämän kauden SM-liigassa erittäin pitkälle. Eipä lyödä paineita, mutta todetaan, että Rauli Uramalla on luotsattavana laadukas liigajoukkue.

Kyllä lähtee

Taitaa olla Kummelien mielihuuto, että ”Kyllä lähtee?” Nimittäin sitä voi käyttää hyvin kun otetaan esiin Porin Ässien nuoria pelaajia.
Ennen eilistä Pelicans-ottelua kuuluivat Sakari Salminen ja Veli-Matti Savinainen kiikariosastoon. Tämä tarkoittaa sitä, että kummankin maalisarakkeessa komeili 0. Kuitenkin sekä Salminen että Savinainen olivat harjoituspeleissä Ässien tehomiehet. Viime kaudella Salminen teki liigajumbolle 16 maalia ja Savinainen oli paras +/- tilastossa saldolla +10.

On siis täysin perusteltua odottaa, että kun rupee niin se repee. Tässä tarkoitetaan maalihanan aukeamista.

Ässien nuorilla pelaajilla on riittävästi taitoa sekä potentiaalia nousta hyvin nopeaan tahtiin kohti maalipörssin kärkipäätä. Eikä tässä nyt hymistellä, vaan sanotaan se, miten meikäläinen itse uskoo tapahtuvan. Taitavat sanoa sitä ketsuppi-ilmiöksi?

Tulevaa purtavaa

Huomenna vietetään Aleksis Kiven päivää ja Suomi pelaa MM-karsintaa Helsingin Olympiastadionilla Walesia vastaan. Ässät matkustaa Kuopioon, jossa vastassa on Niiralan montussa KalPa.

FC PoPa käy kokemassa Joensuussa Ykkösen ottelussa, millaista on pelata naistuomarin valvonnassa historiallista Ykkösen ottelua. Veikkaan, ettei Kirsi Heikkinen tuomitse ainakaan huonommin kuin eräs turkulainen FC PoPan avausottelussa Karhuhallissa, ja avaus oli juuri JIPPOa vastaan.

FC Jazz Juniorit pelaa sunnuntaina Lohjan Palloa vastaan Kakkosen ottelun ja naisten liigan NiceFutis pelaa kotona Pietarsaaren Unitedia vastaan kauden viimeisen kotiottelunsa stadionilla kello 15 alkaen. Oli muuten hienoa, että NiceF sai Maiju Hirvosen kanssa jatkosopimuksen. Maijun kintereillä ovat varmasti olleet muut seurat, sillä Hirvosen taidot on huomattu.

Osoituksena siitä on valinta naisten maajoukkueeseen MM-karsintoihin. Michael Käld taitaa omata hyvän pelisilmän, sillä MM-karsinnat pelataan Sloveniaa ja Portugalia vastaan loppukuusta.

Lukko ei huomenna liigaottelua pelaa, vaan vasta ensi tiistaina on edessä matkaottelu Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi.

Muuten, on se ilmoja pitänyt!

Jarmo Liuhala

9.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva