Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arkea eduskunnassa

Kuva: Arkea eduskunnassa

Minulla ei ollut vielä TET-harjoittelusta ensimmäisen kerran kerrottaessa minkäänlaista ajatusta työpaikasta, jonne haluaisin. Vähitellen opotunneilla aloitettiin keskusteleminen TET -paikoista, ja osa oli jo päättänyt, mitä halusi tehdä jakson aikana.

Mietin aluksi yksin ja lopuksi vanhempien avulla sain ajatuksen päähäni: ”Olisiko aivan mahdotonta päästä eduskuntaan jakson ajaksi?”

En päässyt ajatuksesta eroon ja lopulta soitin Meri-Porissa opettajana toimineelle nykyiselle kansanedustajalle, Krista Kiurulle. Sain häneen yhteyden, eikä hänellä ollut mitään TET-harjoitteluani vastaan.

Saavuin Helsinkiin maanantaiaamuna 28.9. ja päästyäni Pikkuparlamentin turvatarkastuksen läpi ensimmäinen päiväni eduskunnassa alkoi. Huomasin jo ensimmäisinä päivinä yllätyksekseni, kuinka ystävällinen työyhteisö eduskunta oli. En tuntenut ketään. Silti kävellessäni käytävillä kaikki vastaantulijat toivottivat ”huomenta!”, kuin olisin ollut jo pitkäänkin töissä eduskunnassa.
Aluksi minulle esiteltiin eduskuntataloa. Pääsin katsomaan valiokuntien huoneisiin. Eräs mies alkoi puhua minulle ja tarjoutui kertomaan valiokuntien toiminnasta. Oletin hänen olevan Kristan avustajan tuttava. Poistuttuamme huoneesta Kristan avustaja totesi minulle, ettei ollut koskaan tavannut miestä aikaisemmin.

Ystävällisyys näkyi myös siinä, että kun ensimmäisenä päivänä seisoin ilmeisesti melko eksyneen näköisenä hissien edessä, eräs siivooja kysyi: ”Oletko eksyksissä?”, ja tarjoutui auttamaan minut määränpäähäni.

Ensimmäisen viikon aikana opin eduskunnan laajuudesta huolimatta löytämään erilaisiin paikkoihin yllättävän hyvin. Tulin paikalle joka aamu sukulaisten luota Lohjalta klo 07.30, ja yleensä työni alkoivat vasta klo 9, joten minulla oli paljon aikaa tutustua eduskunnan tiloihin.

Ensimmäisellä viikolla tein paljon erilaisia lehdistöseurantoja, joissa etsin artikkeleita ja muuta tietoa. Lisäksi liimailin osoitetarroja ja postimerkkejä kirjekuoriin, etsin osoitteita ja yhteystietoja ja kaikkea mahdollista. Pääsin myös seuraamaan SDP:n ryhmäkokousta ja eduskunnan täysistuntoa.

Ensimmäinen viikko kului nopeasti, ja tutustuin moniin uusiin avustajiin, kansanedustajiin ja muuhun henkilökuntaan.
Palasin raskaan viikon jälkeen viikonlopuksi Poriin. Kansanedustajien maakuntapäivänä olin Krista Kiurun kanssa Porissa. Heti aamulla Kristaa oli pyydetty Raumalle antamaan tilannekatsausta eduskunnan tilanteesta raumalaiselle sosiaalidemokraattiselle eläkeläisjärjestölle.

Kävimme autossa läpi Kristan viikko-ohjelmaa, joka vaikutti todella kiireiseltä. Totesin, että ne jotka väittävät, etteivät kansanedustajat tee mitään, olivat pahasti erehtyneet. Hektisen GPS -navigoinnin jälkeen löysimme tiemme Raumalle oikeaan osoitteeseen.

Iltapäivällä pääsin mukaan Porin ja Noormarkun yhteisvaltuuston kiertoajelulle bussilla. Oli mielenkiintoista tutustua uusiin vaikuttajiin ja tavata niitä vaikuttajia, joita olen jo tavannut Porin nuorisovaltuuston varapuheenjohtajan ja kulttuurilautakunnan nuoriso-edustajan roolissa.

Toinen viikko eduskunnassa alkoi kiireisissä tunnelmissa. Eduskunnan tavallisen päiväjärjestyksen, johon siis kuuluvat valiokunnat, ryhmät ja täysistunto, lisäksi Kristalla oli myös kaikenlaisia muita pieniä kokouksia ja neuvotteluita. Kaikki olivat koko ajan menossa jonnekin.

Minulle muodostui monia pieniä tehtäviä. Milloin otin kokoukseen tulevia ihmisiä vastaan eduskunnan aulassa ja milloin etsin jopa parin edustajien puhelimia ympäri eduskuntaa. Olin myös monena päivänä seuraamassa täysistuntoa.

Tutustuin toisella viikolla yhä useampiin kansanedustajiin. Edelleen ihmiset olivat vastaanottavaisia ja mukavia. Eikä kukaan tuntunut olevan liian arvokas puhuakseen TET-harjoittelijalle.

Tätä kirjoittaessani tajusin, että minulla on enää kaksi päivää jäljellä eduskunnassa, ja että ensi viikolla joudun palaamaan koulun penkille. TET -jakso oli kuitenkin kokemus, joka ylitti odotukseni. Tätä en varmasti koskaan unohda.

Jemi Heinilä

9.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva