Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kunnille annetaan vapaat kädet luokkakokojen kasvattamiseen

Valtiovarainministeriössä aloitettu Normitalkoot-hanke aikoo löysätä terveys-, sosiaali- ja opetustoimen minimihenkilöstömääriä koskevia sääntöjä.

 

– Tässä mennään erityyppisiin henkilöstömitoituksiin, olivat ne sitten suositus- tai normipohjaisia, Normitalkoot-hankkeen puheenjohtajana toimiva Kuntaliiton lakiasianjohtaja Kari Prättälä sanoo.

Kesällä asetettu työryhmä koostuu puheenjohtajan ohella Kuntaliiton kahdesta lakimiehestä, neljästä valtiovarainministeriön, kolmesta sosiaali- ja terveysministeriön, kolmesta opetusministeriön ja yhdestä oikeusministeriön virkamiehestä. Sihteerinä toimii Kuntaliiton lakimies. Työryhmän on määrä saada esityksensä valmiiksi vuoden 2010 loppuun mennessä.

Ryhmän kokoonpanosta voi päätellä, että kaavaillut muutokset tulevat koskemaan terveydenhuollon, sosiaalitoimen (päiväkotien) ja koulutoimen henkilöstömitoituksia.

Tällaisia ovat muun muassa luokkakokoa määrittelevät määräykset sekä lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan vähimmäismääriä koskevat säännöt.

Sen sijaan kansalaisten subjektiivisiin oikeuksiin saada erilaisia palveluita työryhmä ei aio kajota.

– Selvät säästötoimet on rajattu ulkopuolelle. Toimeksiannossa todetaan, että tässä ei puututa kuntalaisen oikeuksiin saada palveluita eikä kuntien velvoitteisiin järjestää palveluita, Prättälä toteaa.

Myös muita kuntien palvelutasoa määritteleviä sääntöjä haluttaisiin höllentää. Se tarkoittaa, että vuonna 2004 voimaan astunut terveyspalveluiden hoitotakuu on mahdollisesti joutumassa työryhmän toimenpidelistalle.

- Kyllä tässä tulevat kyseeseen myös erilaiset organisoinnin rajoittamista koskevat normit, nimeämättä nyt tarkkaan mitä, koska kaikki nimeämiset aiheuttavat vain turhaa huolta.

Vaikka Prättälä ei mainitse hoitotakuuseen kajoamista yhtenä vaihtoehtona, hoitotakuu on mainittu Normitalkoot-hankkeen alulle panneen Kuntaliiton muistion pohdinnassa.

Kuntaliiton Kuntapalvelujen pelastamisohjelma -raportissa (11.2.2009) hoitotakuulaki mainittiin keskeisimpänä ”organisointia rajoittavana lakina”.

”Vuoden 2004 hoitotakuusäännökset lisäsivät kuntien ja sairaanhoitopiirien vastuita terveyspalveluiden ja sairaanhoidon järjestämisessä”, raportissa todettiin.

Muita vastaavia normeja raportissa ei mainittu.

Keväällä kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) totesi taustatilaisuudessaan, että Risto Parjanteen kirjoittama Kuntapalvelujen pelastamisohjelma oli syy Normitalkoot-hankkeen käynnistämiselle.

Aleksi Vienonen
UP-uutispalvelu

 

9.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva