Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Leima otsassa - ei hyvä

Kuva: Leima otsassa - ei hyvä

Jo se on kumma. kun saa leiman otsaansa, syyllisen leiman nimittäin, vaikkei ole sitä itse ansainnut.

Politiikan hämäryydet luovat varjoaan koko yhteiskunnallisen osallistumisen ylle. Kymmenet tuhannet luottamustehtäviin osallistuvat nähdään tänä päivänä hämärämiehinä ja noita-akkoina, joitten toiminnan ainoana pontimena on raha ja oma etu. Talouselämän ja muitten rahakaitten tahojen politiikan sekaantuminen on vanhastaan tuttu asia. Mutta, kun verovaroja ja raha-automaattiyhdistyksen avustuksia ohjautuu pienten tai suurten mutkien kautta valikoidusti poliittiseen toimintaan ja tavoitteeksi asetetaan tietyn värisen hallituksen ja komennon aikaansaaminen on siirrytty epärehellisyyden ja korruption kentille. Kepun ja kokoomuksen vaalirahoittajatahot ovat avoimesti ja jopa ilmeisen ylpeinä tunnustaneet asettaneensa tavoitteekseen tukea arvojensa mukaisen hallituksen aikaansaamisen tähän maahan. On turha väittää, etteikö vaalimainonnalle olisi mitään merkitystä vaalien tulokseen, miksi mainostaa, jos sillä ei olisi mitään tehoa. Ei bisnes-mies sijoita milloinkaan ilman voitto-odotuksia. Hyvällä syyllä voidaan nykyhallitusta pitää siis ostettuna joukkueena.

Pitää muistaa, että lähimenneisyydessä on käyty oikeutta ja langetettu tuomioitakin urheilussa tapahtuneista lahjontajutuista. Eli pelaaja, valmentaja tai kokonainen joukkue on ostettu omaan käyttöön. Eihän tämä vaalirahoitustouhu tästä paljoakaan eroa.

Yhteiskunnallisen osallistumisen ja äänestysaktiivisuuden lasku on nähty yhteiskunnallisena ongelmana ja vaarana demokratian toteutumiselle. Onkin täysin ymmärrettävää, että moni kunnallispoliitikko miettii tänään haluaako kulkea kuntalaisten parissa syyllisen leima otsassaan, vaikka on omien moraalisten ja eettisten periaatteittensa mukaisesti pitänyt tilinsä puhtaina. Onko kunnallispolitiikankin arkipäivää tulevaisuudessa se, että Me Naiset-lehden tai Glorian sisustustoimittajat käyvät tarkastuskäynneillä valtuutettujen kodeissa ja kirjoittelevat sitten todistuksia joko syyllisyydestä tai syyttömyydestä. Kun on seurannut pääministeri Vanhasen viimevuosien edesottamuksia olisi tämän sirkuksen loogiseksi seuraukseksi sopinut hyvin, että hänen itse, ns. omin käsin rakentamansa mahtitalon materiaalitarkastuksen olisi suorittanut vaikkapa Eeva-lehden valitsemat asiantuntijat. Töitä saadaan taas tehdä ehdokashankinnassa, kiitoksia vaan veljeskuntien, shloosien ja säätiöiden uutterille ja niin rehdeille puuhapeteille.

Kunnallispolitiikassa on vuosien saatossa muotoutuneita tapoja ja käytäntöjä. Hyvin helposti käy niin, että asioista joudutaan tai halutaan sopia pienen piirin kesken puolueitten sisällä ja välillä. Luottamustehtävissä oleville on nimittäin joskus ylivoimaista päästä aivan kaikkien päätösten taustojen ja vaikuttimien lähteille ja vaikuttamaan ratkaisuihin.

Tällaisissa tapauksissa todellinen päättämisen valta luisuu muutamien valittujen/valikoituneitten käsiin ja luottamushenkilöitten enemmistöstä tulee vain asioitten toteajia ja hyväksyjiä. Kun näin on, saatetaan tilannetta jopa tietoisesti vahvistaa kirjoittamattomien sopimusten muodossa ja pienemmän piirin etujen nimissä. Tällöin rivivaltuutettu saattaa joissakin tapauksissa ajatella, että kyllä nämä asiat näinkin hoituvat ja kyllä kait kellokkaat tietävät. Valtuutettu mukautuu rooliinsa.

Kun tästä vakiintuneesta tavasta sitten ajoittain poiketaan syntyy hirveä rähinä ja mekkala. Luottamus on mennyt ja meidän yli on kävelty huudetaan ja meuhkataan, vaikka tosi-asiassa valtuusto on vain käyttänyt sille kuuluvaa valtaa, toteuttanut demokratiaa ja lunastanut äänestäjille annettuja lupauksia. Kunnan korkein päättävä elinhän on sittenkin aina valtuusto. Mikäli tämä perusasia unohdetaan saadaan heittää hyvästit kuntalaisten osallistumiselle ja asioitten hyvälle hoidolle. Kyllä lystin maksajat eli kuntalaiset, valitsemiensa valtuutettujen kautta, päättävät edelleen verovarojen käytöstä ja palvelujen järjestämisestä. Tästä tulee valtuutettujen ja äänestäjien ehdottomasti pitää kiinni.

Toki on myönnettävä, että asioista voidaan ja kannattaakin neuvotella sekä peruslinjauksista sopia päätösten valmisteluvaiheessa, mutta kun kaikki valtuutetut ja lautakuntien jäsenet eivät voi osallistua näihin palavereihin, pitää kestää myös se, että valtuusto päättääkin toisin kuin ”olimme sopineet”.

Ei aina käy niin kuin haaveillaan. Ei vallan pidä olla kerhoissa, klubeissa tai shlooseissa, kyllä vaaleilla valittu valtuusto on yhä asioista lopullisesti päättävä elin. Näin ajattelee onneksi edelleen valtaosa kuntalaisista.

Esa J. Anttila

9.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva