Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Leijonien pitkä valintalista

Kuva: Katsomosta: Leijonien pitkä valintalista

Suomen jääkiekkoleijonien tavoite tulevissa Vancouverin talviolympialaisissa on päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan – ei enempää eikä vähempää – kuin voittaa olympiakultaa. Jalonen ja joukkueen General Manager Jari Kurri ovat valinneet niin kutsutun pitkän nimilistan, joka käsittää noin 60 pelaajaa. Tämä lista pitää lähettää kisajärjestäjille, Kansainväliselle jääkiekkoliitolle ja Maailman antidopingtoimistolle jo 15. lokakuuta.

Suomessa hienon NHL-pelin pelannut Ville Koistinen nousi tuolla esityksellään listalle. Koistinen jäi alkusyksystä ilman kutsua olympiajoukkueen leirille, mutta yksi pelimaali sekä kaksi pistettä Floridan Panthersille ratkaissut rankkarikisamaali olivat niin merkittäviä, että Ville mahtui mukaan tälle pitkälle listalle.
Euroopassa pelaavia ammattilaisia listalla on Jalosen mukaan kolmesta seitsemään. Sen tarkemmin Jalonen ei voi valintoja kommentoida, sillä pitkä lista on määrä pitää salaisena siihen asti, kunnes lopullinen 23 pelaajan lista olympiakisoihin lyödään lukkoon uudenvuoden aattona.
Voi muuten olla, että Vancouverin olympiajoukkueessa on lopulta pelkästään NHL-pelaajia, mutta siihen tietenkin vaikuttavat pitkällä listalla olevien pelaajien esitykset rapakon takana. Tilanne on sellainen, että tämän pitkän listan ulkopuolelta ei enää voida valita pelaajaa Vancouveriin, vaikka peliesitykset sitä jopa edellyttäisivät.
Toisaalta ihmetyttää, että jo puolta vuotta aikaisemmin pitää valita lista, josta lopullinen maajoukkue sitten valitaan. Ehkä syynä on se, että nyt listalla olevat pelaajat pääsivät antidopingtoimikunnan tarkkailuluokalle. Nyt voi ovikello listalla olevien pelaajien osalta kilahtaa vaikka keskellä yötä. Nimittäin olympiakisoihin mennään puhtaat jauhot pussissa.
Toivottavasti pitkälle listalle nimetyt pelaajat sentään kaikki tietävät valinnastaan, joten osaavat sitten olla syömättä banaaneja!
Jalosen mukaan olympiakullan saavuttaminen on haastava projekti, sillä Suomen kanssa samalta viivalta lähtee ainakin viisi muuta maata. Voi olla, että Suomi ei sittenkään ole ihan samalla viivalla vaikkapa isäntämaa Kanadan kanssa? Mene ja tiedä.

Kummallisia tärskyjä
Kotimaisessa SM-liigassa tuntuu sittenkin olevan voimassa niin kutsuttu käskyttäminen. Muuten ei millään voi käsittää Espoo Bluesin Patrik Lostedtin käymistä Ilveksen Masi Marjamäen päälle vain kolme sekuntia aloituksesta. Lostedt kuvaa tilanteen olleen reagointi Marjamäen muutamaan niin sanotusti myöhästyneeseen taklaukseen.
Eikä tämä ollut edes tällä kaudella ensimmäinen kun Lostedt reagoi vastustajan tekemiseen – siis ihan issesseen – saamatta mistään ohjeita? Kyseessä oli jo toinen kerta kun pelaaja aloitti tappelun suoraan aloituksesta.
Viime kaudella HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen syytti suoraan Bluesin päävalmentaja Petri Matikaista käskyttämisestä, kun Lostedt hyökkäsi IFK:n Ilkka Pikkaraisen kimppuun heti aloituksesta - kolmen sekunnin kuluttua. Lostedt siis kuului jopa ykkösketjuun. Matikaisen arvomaailmaan kuuluu, että jäällä kärsityt vääryydet pitää kostaa saman tien. Tämän hän on jopa myöntänyt. Herttileidi sentään.
Myöhemmin paljastui, että kyseessä olikin kosto edellisestä HIFK:n ja Bluesin välisestä ottelusta. Kun näitä sitten kostetaan seuraavassa pelissä, niin ollaan ilman muuta harmaalla alueella.
Tapparan Tuukka Mäntylä sai kolmen ottelun pelikiellon sääntöjen vastaisesta polvitaklauksestaan, joka kohdistui Rauman Lukon Kultakypärä Justin Morrisonin päähän. Mäntylän taklaus kuvasti täydellistä kunnioituksen puutetta vastustajaa kohtaan.
Seikka on saletti.

Viisikkopelaaminen ratkaisee
Porin Ässillä on tänään vastassa Lahden Pelicans, joka kuuluu tällä kaudella patapaitojen niin kutsuttuihin päävastustajiin. Tämä tarkoittaa sitä, että molemmat joukkueet ovat taistossa kympin sakkiin ja niin ollen illan ottelua voidaan kutsua jopa kuuden pisteen peliksi.
Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio totesi Jyväskylän vierailun jälkeen, että nuorten pelaajien on pystyttävä ottamaan vielä potku eteenpäin ja sen ottamiseen oikea hetki on tämän illan pelissä. Rautakallio otti esiin Veli-Matti Savinaisen sekä Sakari Salmisen kymmenen pelin jälkeisen maalittomuuden ja kuitenkin kumpikin oli harjoitusotteluissa Ässien tehokaksikko.
Rocky kertoo, että illan ottelussa maalissa pelaa Jussi Rynnäs ja kuuden puolustajan ryhmään ei tule muutoksia. Ketjumuutoksia on odotettavissa, sillä ratkaisevissa rooleissa ovat kolmos- ja nelosketjun hyökkääjät. Ässien valmennusjohto etsii toimivia parivaljakoita, johon sitten on helppo sijoittaa ketjun kolmas lenkki.
Nuorten pelaajien osalta Rautakallio odottaa, paitsi tason nostoa, myös tiettyä rentoutta – ja maalinälkä on avainsana. Nyt kun pelattuna on kymmenen ottelua, niin jonkinlaista näkökulmaa Pekka on saanut. Hänen mielestään pelaaminen täytyy kestää koko varsinaisen peliajan 60 minuuttia ja siinä pitää olla aina se kuuluisa sata lasissa.
Kamil Piros on Rautakallion mukaan yritteliäs pelimies, mutta hänellä on vieläkin liikaa kiertelyä ja kaartelua. Nykyisessä SM-liigassa otetaan melko nopeasti tila ja aika pois, joten improvisoinnista kärsivät selkeimmin ketjun kaksi muuta lenkkiä. Mutta tässä suhteessa valmennusjohto ei luovuta!

Jälleen sama kellonlyömä
Jääkiekon SM-liigassa näyttää tällä kaudella Porin Ässien ja Rauman Lukon kotiottelut osuvan hämmästyttävän tehokkaasti samalle kiekkoillalle ja tietenkin alkavat samaan aikaan kello 18.30. Ässät saa vastaansa Mika Toivolan luotsaaman Lahden Pelicansin ja Lukko kohtaa Espoon Bluesin. Raumalla kannattaa seurata, onkohan viime kauden peleistä jäänyt jotain Bluesille korvan taakse?
Käydään taas satakuntalaisjoukkueiden illan vastustajat taas läpi Jääkiekkolehden analyysien perusteella.
Pelicansin kovin laukoja sekä vahvin mies on Henri Laurila, rajuin taklaaja sekä pahin ärsyttäjä on Kari Sihvonen (sukunimi velvoittaa). Taitavin mailankäsittelijä on Marko Jantunen, 38. Paras aloittaja on Toni Koivunen. Nopein luistelija on Jesse Saarinen. Paras puolustava hyökkääjä on Henri Heino ja paras puolustava puolustaja on Erik Kakko (lie loukkaantunut?). Joukkueen tuleva tähti on Janne Tavi.
Raumalle saapuvan Bluesin kovin laukoja on Ville Lajunen, rajuin taklaaja ja vahvin mies on Erkki Rajamäki. Taitavin mailankäsittelijä on Petri Lammassaari (loukkaantunut?). Paras aloittaja on Jarkko A. Immonen, nopein luistelija Jaakko Uhlbäck. Paras puolustava hyökkääjä on Tomi Sallinen ja paras puolustava puolustaja on Santeri Heiskanen. Osoituksena lehden asiantuntemuksesta se nimeää pahimmaksi ärsyttäjäksi Patrik Lostedtin, josta kerrotaan, että tekee kaikki mitä valmentaja pyytää. No, sen on maallikkokin havainnut. Bluesin tuleva tähti on Joonas Nättinen.
Eli näitä vastustajien nimettyjä pelaajia kannattaa seurata myös sillä silmällä.

Kymmenestä lajiryhmästä mitali
Suomen olympiakomitea on asettanut Vancouverin talviolympialaisiin melko kovan tavoitteen – 12 mitalia ja siinä sivussa mitali kaikista kymmenestä kisoihin osallistuvasta lajiryhmästä. Täytyy myöntää, että Olympiakomitean valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola ei tavoitetta ainakaan alakanttiin ole asettanut.
Voi toki 12 mitalia Vancouverista tullakin, mutta että sellaisen toisivat kaikki lajiryhmät, taitaa olla mahdoton tehtävä vaikkapa ampumahiihtäjille, taitoluistelijoille sekä pikaluistelijoille. Mutta aina toki joku saa yllättää, joten eipä aliarvioida näitäkään lajeja.
Menestyneille suomalaisurheilijoille on pistetty mukava mitaliporkkana. Kultamitalista urheilija saa 20!p000 euroa, hopeasta 10!p000 ja pronssista 5000 euroa. Yksi urheilija voi kuitenkin maksimissaan tienata 30!p000 euroa, joten Aino-Kaisa Saarinen tai Virpi Kuitunen saattavat joutua suksimaan viestin ilman bonusrahaa.
Jääkiekkojoukkueiden mitalirahat ovat kullasta 50!p000 euroa, hopeasta 25!p000 euroa ja pronssista 20!p000 euroa. Naisten jääkiekkomaajoukkueen maksimi on tuo pronssi, sillä Kanada sekä USA ovat aina olleet edellä ja pysyvät.
Vancouverin kisoista tulee Suomen olympiahistorian kalleimmat kisat, sillä rapakon taakse lähtee 100–110 urheilijaa. Toki tähän kuuluvat siis kaksi jääkiekkomaajoukkuetta. Niinpä Olympiakomitean pääsihteeri Jouko Purontakanen etsii vielä urheilijoille kahta-kolmea uutta yhteistyökumppania.

Viikon vakiorivi
Tämän viikon vakiorivi koostuu kokonaan Etelä-Afrikan MM-kisojen karsintaotteluista. Suomihan kohtaa lauantaina Olympiastadionilla Walesin ja ottelussa on kyse lähinnä kunniasta, sillä molemmat ovat jo pelanneet itsensä ulos näistä kisoista. Silti melkoisen huippuryhmän omaavan Walesin voittaminen kotona on kunnia-asia.
Suomen päävalmentaja Stuart Baxter valitsi ryhmään myös kaikella todennäköisyydellä tämän kauden maalikuninkaaksi nousevan porilaislähtöisen Hermanni Vuorisen. Ei ole muuten ensimmäinen porilaisseuran kouluttama maalikuningas Veikkausliigassa!
Saako Vuorinen debytanttina lauantaina peliaikaa, on arvoitus, sillä Kosovon Härkä, Shefki Kuqi taitaa olla se Suomen ainoa kärkipelaaja. Ellei sitten Baxter yllätä ja laita peliin peräti kahden kärjen systeemin. No, tuskin.
Mutta on viikon vakiorivissä muutama erittäin mielenkiintoinen ottelu. Vaikka Venäjä ei ole koskaan voittanut arvokisakarsinnoissa Saksaa, niin nyt kotiottelunsa voittamalla Venäjä nousee lohkovoittajaksi.
Mutta kyllä nyt riittää jännitystä myös Pohjanlahden länsipuolella. Saattaa nimittäin käydä niin, että huolimatta Zlatan Ibrahimovicistä, Hannuhanhet saattavat jäädä ulos kisoista. Se tapahtuu, mikäli Ruotsi häviää Tanskassa. Silloin Cristiano Ronaldon tähdittämä Portugali voittaa Unkarin kotonaan.
Ranskan maajoukkue on myös lievissä vaikeuksissa, sillä Thierry Henry kritisoi maajoukkueluotsi Raymond Domenechia. Myös toinen huippu, Karin Bentzema toteaa olevansa jopa ahdistunut Ranskan maajoukkuepaidassa. Ei ainakaan kehunut Domenechia. Ranska joutuu nytkin karsimaan vielä kisapaikasta kakkosten jatkokarsinnassa.
Etelä-Amerikan karsinnasta kuuluu kummia. Diego Maradonan valmentama Argentiina saattaa jopa jäädä ulos MM-kisoista. Ehkä se kuitenkin Johannesburgiin pääsee, mutta nyt ovat kovat piipussa Perua vastaan.
Kotimaisen Veikkausliigan väriläiskä Rovaniemen Palloseura potkaisi valmentaja Mika Lumijärven ulos kierrosta ennen Veikkausliigan päättymistä. RoPS:n pitää silloin Zeddy Sailetin avulla voittaa KuPS kotonaan 17.10. pelattavalla päätöskierroksella ja toivoa, ettei JJK saa pistettäkään Tampere Unitedilta. Mutta taitaa saada, ja silloin Rovaniemi tipahtaa liigakartalta.
Saileti on RoPS:n kolmas valmentaja tällä kaudella. Tämäkin osoittaa, että paniikkinappulaa on painettu. Jouko Kiistala suoritti Lumijärven erottamisen tyylikkäästi tekstiviestillä. Että semmoinen tapaus taas tällä kertaa!

Jarmo Liuhala

8.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva