Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yliopistoja palkitaan vastedes laadusta ja vaikuttavuudesta

Kuva: Yliopistoja palkitaan vastedes laadusta ja vaikuttavuudesta

Valinkauhassa: Yliopistokeskusten asema riippuu emoyliopistojen tahtotilasta

Kuva: Opetusministeriön valtiosihteeri Heljä Misukka puhui keskiviikkona Porissa korkeakoulupolitiikan ajankohtaisista asioista.

Yliopistojen keskinäinen taisto valtionosuuspotista kiristyy yliopistolain uudistuksen myötä, ja jatkossa kunkin yliopiston pitää entistä enemmän ansaita rahansa tulosten, eli laadun ja vaikuttavuuden, ei vain määrän kautta. Myös yliopistokeskusten on entistä paremmin lunastettava olemassaolonsa oikeutus.
Yliopistojen ja niiden rahoituksen uudistamisesta puhutaan vielä tänään, kun kaksipäiväistä yliopistokeskusseminaaria jatketaan Porissa. Seminaariin on ilmoittautunut 110 osanottajaa.
Opetusministeriön valtiosihteeri Heljä Misukka lohdutteli, että mikään yliopisto ei menetä kohtuuttomasti siirtymävaiheessa valtionosuuksiaan.
– Mutta jatkossa palkitaan entistä enemmän hyvästä työstä.
Tampereen teknillinen yliopiston rehtori Markku Kivikoski muistutti, että yliopistokeskusten kohtalo on emoyliopistojen käsissä:
– Yliopistokeskuksen asema riippuu emoyliopiston tahtotilasta.
Porin yliopistokeskuksen taustalla on viisi emoyliopistoa, joista TTY on koordinaatioyliopisto.

Eduskunta hyväksyi yliopistolain kesäkuussa, mutta yliopistoasetus on tulossa valtioneuvostoon vasta ensi viikolla. Yliopistojen tulosneuvottelut ministeriön kanssa alkavat 19. lokakuuta.
Opetusministeriö ei tee enää erillisiä rahoituspäätöksiä, vaan jaettavana on yksi iso valtionosuuspotti. Heljä Misukan mukaan aluksi pyritään siihen, ettei minkään yliopiston rahoitus muutu vielä ”perin juurin”.
– Yliopistot voivat luottaa siihen, että rahoituksen taso on ennakoitavissa.
Jatkossa yliopistot vastaavat itse entistä enemmän omasta taloudestaan, ja valtionosuusrahaa jaetaan laskennallisen mallin mukaan. Nykyisin rahaa jaetaan paljolti opiskelijamäärien mukaan, kun jatkossa palkitaan laadun ja vaikuttavuuden perusteella.
Päätöksenteko siirtyy paljolti yliopistojen tasolle ja ne päättävät itse mihin rahat käytetään. Yliopistokeskuksen rahoitus tulee emoyliopistojen kautta,
Porin yliopistokeskuksen 15 miljoonan euron budjetista 60 prosenttia tulee opetusministeriön eli emoyliopistojen kautta. Porin kaupunki tukee yliopistokeskusta reilulla miljoonalla eurolla vuodessa.
Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi kertoi, että yliopistokeskukset esittävät niille jaettavan kehittämisrahan nostamista aiotusta 670 000 eurosta 800 000 euroon vuodessa per yliopistokeskus.

Heli Kokko

8.10.2009 09:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva