Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Noormarkku-viikko jatkuu, mutta muoto muuttuu

Kuva: Noormarkku-viikko jatkuu, mutta muoto muuttuu

Noormarkussa vietetään parhaillaan viimeistä kotiseutuviikkoa itsenäisenä kuntana. Ensi vuoden alussa tapahtuva kuntaliitos Poriin ei kuitenkaan kokonaan lakkauta Noormarkku-viikon viettoa, sillä kotiseutuyhdistys ottaa ohjat käsiinsä.

Kuva: Noormarkku-viikon avajaisissa esiteltiin vuoden taiteilija. Hän on Marja Rauta, jonka upea huovutusteos ”Katse tulevaan” on esillä Myllykartanon Kylästä kylään -näyttelyssä.

Kotiseutuviikon järjestelyistä on tähän saakka vastannut kunta. Perinteisesti varsin laajan kulttuuri- ja tapahtumakimaran tarjonneen viikon muoto tulee nyt todennäköisesti muuttumaan.
- Jatkosuunnitelmat ovat vielä aivan alkuvaiheessaan, mutta varmaa on, että jonkinlainen kotiseututapahtuma Noormarkussa järjestetään tulevinakin vuosina. Vanhoista perinteistä ainakin Noomin valinta halutaan säilyttää.
- Se, kuinka laaja tapahtumasta tulee, on kiinni Porin kaupungilta saatavista avustuksista, mutta myös paikallisten toimijoiden aktiivisuudesta. Yksin kotiseutuyhdistys ei tapahtumaa järjestä, vaan tarkoituksenamme on kerätä toimikunta, jossa on mukana oman kylän taiteilijoita, musiikki-ihmisiä ja muita kulttuuritoimijoita, Noormarkun kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Paula Mattila kiteyttää.

Noormarkku-viikko avattiin viime sunnuntaina juhlallisesti Noormarkun Torvisoittokunnan konsertilla. Noomiksi nimettiin kanttori Heikki Lipasti.
Viikko on täynnä tapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä. Runsasta mielenkiintoa on herättänyt muun muassa Kylästä kylään -valokuvanäyttely, joka on esillä kulttuuritalo Myllykartanossa. Esillä on lähes 200 vanhaa kuvaa Noormarkun eri kyliltä.
- Kuvia on Finpyystä, Kankaan kylästä, Harjakankaalta, Lassilasta, Kairilasta ja Söörmarkusta. Lisäksi näytillä on Noormarkusta kertovia vanhoja lehtileikkeitä, sivistystoimen kanslisti Tuula Lindfors luettelee.
Tuula Lindfors on kerännyt vuosien saatossa arkistoihinsa vanhoja valokuvia, joita kuntalaiset ovat lahjoittaneet. Valtava määrä arvokasta kuvamateriaalia tuli kunnalle vuosituhannen vaihteessa Nikolai Setälän perikunnalta.
- Olen ryhmitellyt kuvat kylittäin ja kerännyt niiden rinnalle kaikenlaista tietoa, jota olen löytänyt ja ihmisiltä kuullut. Näyttelyssäkin on kuvia, joiden henkilöistä ja paikoista haluamme lisätietoa. Kaikenlainen muistitieto on tervetullutta.
- Myllykartanossa on myös skanneri, jolla voimme taltioida vanhoja kuvia, jos joku haluaa niitä kunnalle lahjoittaa, Tuula Lindfors kertoo.
Noormarkkulaiset Riitta Paasimäki ja Kai Ylitalo poikkesivat tiistaina Kylästä Kylään -näyttelyyn etsimään vanhoja kuvia nykyisestä kotitalostaan.
- Meidän talomme on Ahlströmin vanha torppa, jota on vuosien saatossa kunnostettu ja laajennettu. Tulimme katsomaan, näkyykö näyttelyn valokuvista millainen talo alunperin on ollut, Kai Ylitalo jutteli.
Ylitaloa kiinnostivat myös vanhat koulukuvat Kankaan kylältä, josta hän on kotoisin.
- Minun nuoruudessani ei Kankaan pojilla ollut asiaa Finpyyhyn, eikä varsinkaan Kannukaupunkiin, jossa nykyään asun. Kannukaupungin pojat pitivät kiinni omista flikoistaan, eivätkä halunneet meitä sinne riiaamaan, Ylitalo naureskeli.
Kannukaupungiksi kutsutaan Laviantien varren aluetta Noormarkun työväentalosta rautatielle saakka. Siellä sijainneilta tiloilta monet noormarkkulaiset ennen sotia hakivat maitonsa kannuilla.

Maarit Kautto


Noormarkku-viikko sunnuntaihin saakka

Noormarkku-viikon näyttelyissä ehtii käydä vielä sunnuntaihin saakka. Käsityökeskuksessa, Uotin talossa, on esillä Monen taidon taitokeskus -näyttely, Myllykartanossa on Kylästä kylään -näyttely ja Galleria Liisa Ekqvistillä on esillä Olli-Pekka Riihikosken tuotantoa.
Torstaipäivän 8. lokakuuta huipennus on Yölintu-yhtyeen konsertti Nyt ja aina, joka alkaa urheilutalolla kello 19.
Perjantaina 9. lokakuuta järjestetään urheilutalolla nuorille suunnattu bänditapahtuma, jossa esiintyvät muun muassa Metropolitan Sewersystem, Alt Gear ja Grimson Memories.
Lauantaina 10. lokakuuta kello 10-13 perhekeskus Essussa on lasten touhupäivä. Kello 14 alkaa nukketeatteri Dueton Piikatyttö-esitys yhtenäiskoulun juhlasalissa.
Sunnuntaina kello 13 seurakunta järjestää Söörmarkun nuorisoseurantalolla kyläkirkon ja kirkkokahvit. Kotiseututalo Kaharilla on avoimet ovet kello 13-17. Kello 14.30 alkaa Nokun runoryhmän 25-vuotisjuhlaesitys ruokapalvelukeskuksessa.
Sunnuntaina kello 16 yhtenäiskoulun juhlasalissa nähdään Punk-musikaali. Viikko huipentuu kello 17 perinteiseen Noormarkku-viirin laskemiseen Kaharilla ja päivän päätteeksi tarjoillaan vielä kello 18 alkaen Metallimessu kirkossa.

8.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva