Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Protestit tuovat väriä mukaan

Kuva: Katsomosta: Protestit tuovat väriä mukaan

Jalkapallossa tapahtuu mielenkiintoisia asioita Suomessakin. Toisaalla tässä lehdessä on kerrottu mitä lopulta tapahtui Veikkausliigan Kuopion Palloseuran ja Rovaniemen Palloseuran välisessä KuPS:n pelaajan edustusoikeutta käsittelevässä asiassa.

Itse ottelun voitti KuPS maalein 3-0, mutta Palloliitto päätti viisaudessaan kääntää RoPS:n protestin jälkeen loppunumeroiksi 0-3. Oikeusturvalautakunta käänsi kuitenkin Palloliiton nahkapäätöksen takaisin urheilulliseksi ja se tiesi RoPS:n tipahtamista suoran putoajan paikalle. Jutun mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että viimeisellä kierroksella RoPS kohtaa kotonaan juuri KuPS:n!
Mutta ei tämä vielä mitään. Kolmosen tasollakin kajahtaa. Musan Salama ja Valkeakosken Koskenpojat joutuivat karsimaan lohkovoittajina kaksiosaisen ottelun, jonka voittaja sitten nousee Kakkoseen. Tämä karsinta vasta mielenkiintoiseksi meni. VaKP voitti ensimmäisen osan kotonaan Hakan nykyisen valmentaja Sami Ristilän johdolla 3-0, mutta näillä tiedoilla joukkue käytti ottelussa peräti neljää edustuskelvotonta pelaajaa. Tämän Musan Salama tiedosti ja teki asiasta protestin. Toisen osaottelun kotona MuSa pelasi viisaasti tasan 0-0.
Protesti on kuitenkin sisällä ja sen käsittely alkoi Tampereen ja Satakunnan piirien välillä, koska Kolmonen kuuluu piirien alaisuuteen. Satakunnan piirijohtaja Janne Koivisto kertoo, että asia on siirretty Suomen Palloliitolle, koska kyse oli kuitenkin peleistä, joissa karsittiin liiton alaiseen Kakkoseen.
Ellei liitto ota asiaa käsiteltäväkseen, niin Koivisto kertoo, että silloin molemmat piirit joutuvat muodostamaan oman yhteisen kurinpitoelimen, joka sitten asian ratkaisee. Koivisto ei missään vaiheessa ota kantaa mahdolliseen päätökseen, vaan kertoo vain missä vaiheessa asiassa edetään.
Joka tapauksessa päätöksen pitäisi tulla – joko liiton tai piirien välisellä päätöksellä – kaikella todennäköisyydellä tämän viikon aikana. Näyttää siltä, että tapaus on tällä tasolla jopa ainutlaatuinen, koska piirien välistä yhteistä päätöselintä ei ole aikaisemmin jouduttu testaamaan.

Musan Salama taitaa nousta
On täysin ymmärrettävää, ettei piirijohtaja Koivisto ota asian käsittelyyn julkisesti kantaa, vaan kertoo selkeät tosiasiat.
Mutta maallikko uskaltaa ottaa kantaa ja mielestäni asia on selvä kuin pläkki. Hakan valmentaja Ristilä luotsasi Koskenpoikia Valkeakosken ottelussa lauantaina 26. syyskuuta ja ehti seuraavana päivänä johtamaan Hakaa Veikkausliigan ottelussa FC Lahtea vastaan ja ainakin yksi MuSaa vastaan pelannut oli Hakan joukkueessa myös sunnuntaina Lahdessa.
Silti tuo ei ole olennaista, vaan se, että Koskenpojissa pelasi edustuskelvottomia pelaajia, jotka rekisteröitiin farmiseuraan vasta 2. lokakuuta eli päivää ennen Musassa pelattua toista ottelua.
Seppo Sedu Koskinen on Hakan pääomistaja ja VaKP on Hakan farmiseura. Seduhan teki jo ovelan ratkaisun, kun erotti Hakan päävalmentajana olleen Olli Huttusen silloin kun Oka oli maajoukkueen mukana MM-karsintamatkalla ja nosti Ristilän sillä siunaamalla Hakan päävalmentajaksi VaKP:n valmentajan paikalta.
Hieman ovat Sedulla menneet puurot ja vellit sekaisin, sillä kyllä farmiseuran asiatkin kuuluu hoitaa sääntöjen edellyttämällä tavalla. Nyt päättäjillä ei ole mielestäni muuta vaihtoehtoa kuin nostaa MuSa Kakkoseen. Ei sakko ole tässä tapauksessa mikään sanktio, koska on menetelty sääntöjen vastaisesti. Toki Sedulla olisi – tiettävästi – varaa maksaa sakot, mutta sellainen rangaistus kuuluisi Palloliiton kuuluisien nahkapäätösten sarjaan. Toki VaKP on ollut asiasta tietoinen, koska rekisteröi pelaajat seuraan ennen toista karsintaottelua. Mutta nyt kyse onkin siitä ensimmäisestä ottelusta.
Maallikko ottaa kantaa ja onnittelee Musan Salamaa sarjanousun johdosta.

Kolmen kauppa
Jalkapallon miesten Suomen mestaruus on kolmen seuran kauppa ja mestarin nimi on maaottelutauon jälkeen HJK. Valmentaja Antti Muurinen saa taas uuden sulan hattuunsa.
Teoriassa toki myös Pasi Rautiaisen valmentama TPS sekä Mika Lehkosuon valmentama FC Honka ovat mahdollisia mestareita, mutta mestari on Klubi, jolle riittää piste 17.10. pelattavasta viimeisen kierroksen kotiottelusta FF Jaroa vastaan salettiin Suomen mestaruuteen.
Hopea- ja pronssimitalit ratkaistaan viimeisellä kierroksella Turussa, jossa TPS isännöi FC Honkaa. FC Honka tarvitsee hopeaan vain tasapelin, sillä sen maaliero on huimaavasti parempi kuin Tepsillä. FC Honka kohenteli maalieroaan voittamalla suomalaisen Veikkausliigan murheenkryyni RoPS:n sunnuntaina peräti 9-0.
RoPS on vankasti putoajan paikalla. Tosin sarjanousija JJK Jyväskylästä on vain kaksi pistettä edellä karsijan paikalla ja viimeisellä kierroksella JJK kohtaa kotonaan Tampere Unitedin ja piste tuosta ottelusta varmistaa sen, että Napapiirin muukalaislegioona hakee taas vauhtia Ykkösestä.
Ja nyt vaikuttaa siltä, että RoPS ei ensi kaudella nouse takaisin Veikkausliigaan, sillä Ykkösessä odottavat muun muassa FC PoPa ja liigakarsinnan tällä kaudella hävinnyt joukkue.
Olisi muuten korkea aika Rovaniemen hissijoukkueen pysyäkin Ykkösessä, sillä taas joutuisi Veikkausliiga tekemään poikkeusluvan sarjanousijan kohdalla ja mikäli se ensi kaudella olisi RoPS, niin kyseessä taitaisi olla sen seuran osalta jo kuudes poikkeus. Toki ensi kauden Ykkösessä on nälkäisiä joukkueita, jotka tosissaan haluavat nousta liigaan ja joilla hommat sekä olosuhteet ovat hanskassa.

Paikalliset päätuomarit
Jääkiekon SM-liigassa nykyisin tittelillä kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä tiedottaa, että liigassa tullaan lokakuussa kokeilemaan systeemiä, jossa paikalliset päätuomarit saavat tuomita myös oman paikkakunnan liigaseuran otteluja.
Niinpä Porissa torstaina pelattavan Ässät-Pelicans – ottelun päätuomarit ovat Jari Levonen sekä Antti Boman. Kummallakin on vankka Ässä-tausta, sillä Levonen on pelannut Ässissä kaikkiaan 459 runkosarjan ottelua sekä 38 playoffs-ottelua, keräten niissä yhteensä 737 jäähyminuuttia.
Antti Boman on pelannut sekä Ässissä että Tapparassa yhteensä 139 liigaottelua sekä saanut niissä 44 jäähyminuuttia. Lisäksi Bomanilla on pelaajakokemusta Saksasta, Ruotsista, Norjasta sekä Ranskasta.
Pelaajakokemusta SM-liigatasolla omaavat nykyisistä päätuomareista Jukka Hakkarainen, Hannu Henriksson, Tom Laaksonen (ei muuten uskoisi) ja Petri Tuomisto (Ässissä 7 ottelua). Muilla kauden päätuomareilla on sitten pelaajakokemusta lähinnä junioritasolla. Ovat siis huomanneet, ettei homma toimi pelaajapuolella, mutta valitettavan monella se ei oikein toimi päätuomarinakaan!
Nyt siis kokeillaan paikallisia tuomareita kustannussäästöjenkin takia. Aikaisemmin on pelätty sitä, että paikallinen tuomari vetää kotiinpäin. Mielestäni homma on melkeinpä päinvastoin. Paikallinen tuomari voi olla jopa kotijoukkueelle erittäin paljon kriittisempi kuin vierasjoukkueelle. Ettei vaan tulisi jälkipuheita kotiinpäin vetämisestä!
No, nyt sekin sitten nähdään. Uskon vilpittömästi, että kokeneet päätuomarit Levonen ja Boman hoitavat Porin homman hienosti. Ovat molemmat nimittäin sellaisia tuomareita, jotka kuuntelevat jopa pelaajia eikä heti ole kädet lanteilla. Eipä muuten ihme, että Japa on ollut jo vuodesta 2003 joka kausi SM-liigapelaajien valinta Kultaisen Pillin haltijaksi.
Torstain otteluun saatiin mukava lisämauste.

Vatanen ei suomalaisille puhu
Tämän kuun 23. päivä valitaan kansainväliselle autoliitolle, FIA, uusi puheenjohtaja. Ehdokkaita on kaksi, joista toinen on rallin maailmanmestari Ari Vatanen ja toinen formuloissa Ferrarin tallipäällikkönä tutuksi tullut Jean Todt.
Vatasen vaalivalttina on se, että hän toteaa FIA:ssa vallitsevan tällä hetkellä pelon ilmapiirin ja vaatii liitolle rehellistä ilmapiiriä. Vatanen kampanjoi Katalonian rallin yhteydessä, mutta ei antanut kommentteja suomalaismedialle lainkaan, koska nämä puukottavat heti selkään kun joku menestyy.
Voi olla, mutta olisi mielenkiintoista ollut kuulla mitä hän olisi sanonut rallin puolesta, sillä juuri Katalonian rallissa käytiin todella räikeää tallimääräyspeliä. Citroenin Daniel Sordo pakotettiin tallimääräyksellä päästämään Sebastien Loeb ohitseen ja tästä kärsi nimenomaan suomalainen Mikko Hirvonen. Nyt Loeb nousi Hirvosesta pisteen päähän, kun olisi muuten jäänyt neljä pistettä perään ennen kauden päättävää Walesin viimeistä osakilpailua jossa lopullinen ratkaisu tapahtuu kolmen viikon päästä.
Sen sijaan Todt kommentoi kyllä asiallisesti myös suomalaismedian kanssa, sillä onhan kyseessä maailman nopein kansa. Kun Todt on jo saanut taakseen formulaväen, mukaan lukien Max Mosley ja menninkäinen Bernie Ecclestone, niin olisi Vatanen voinut kalastella ääniä suomalaismediankin avulla. Mutta kun Ari ilmoittaa olevansa demokraatti ja FIA-perhe ansaitsee parempaa.
Tässä yhteydessä uskallan ilmoittaa, ettei Vatasesta tule Pariisin kokouksessa uutta puheenjohtajaa!

Uusi olympiamaanosa
Moni saattoi ehkä yllättyä, että Brasilian Rio de Janeiro valittiin vuoden 2016 kesäolympialaisten kisaisännäksi ennen Chicagoa, Madridia ja Tokiota. Yllättävää äänestyksessä oli se, että Chicago tippui heti ensimmäisellä äänestyskierroksella, vaikka sitä lobbaamassa olivat itse presidenttipari Michelle ja Barack Obama. Tai putosiko juuri siksi?
No, olihan muistakin ehdokasmaista päämiehiä paikalla, mutta Brasilia luotti siihen, että kautta aikain paras jalkapalloilija Pele on kova markkinointivaltti. Toki erittäin painava asia on se, ettei olympiakisoja ole koskaan järjestetty Etelä-Amerikassa. Meksiko taitaa sitten kuulua Keski-Amerikkaan, jota en tiennyt maanosaksi. Nyt sekin on huomioitava uudessa maantiedon karttapallossani.
KOK:n jäsenet muuten lähtivät ensimmäisessä äänestyksessä Tokion taakse ja saivat näin Chicagon tiputettua. Mutta kyllä jenkit ovat kisoja järjestäneet vähän väliä, joten eipä ihmetellä. Tosin USAssa kisat on aina järjestetty hyvin. Madrid pääsi loppuotteluun asti, vaikka ei Barcelonan kisoista niin pitkää aikaa olekaan. Jaaha, milloin Barcelona muuten kisat järjesti?
Lisäksi jos Madrid olisi saanut kisat, niin Euroopassa olisi järjestetty kahdet kesäkisat peräkkäin, koska Lontoo isännöi vuoden 2012 kesäkisoja.
Jollette muistaneet, niin painakaa mieleenne, että Brasilian presidentti on Luiz Inacio Lula da Silva!

Jarmo Liuhala

6.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva