Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Listalta ja listan vierestä

Kuva: Listalta ja listan vierestä

Europarlamentin ainoa Sdp:n jäsenkirjan omistaja kirjoitti tässä lehdessä kielteiseksi kääntyneen mielipiteensä listavaalista. Toveri kirjoitti, että Listavaali – kiitos ei, ja minä kirjoitan, että Listavaali – kiitos kyllä. Enkä ole ainoa niin ajatteleva, joten ei siitä tässä juuri enempää. Pohtia kyllä pitää, millainen tämän ajan listavaalin sopivin muoto olisi. Se vanha ei sellaisenaan tähän aikaan taitaisi enää sopia.

Kyllähän porvaripuolella jo viime eduskuntavaaleissa jossakin oltiin selvissä listavaaleissa. Kokoomuksessa ja Kepussa kummassakin vain pari kolme miestä, huom. miestä, valitsi muhkean vaalituen saajat, jotka vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tulivat valituiksikin. Ei listavaalissakaan näin epädemokraattisesti laitettaisi äänestettäviä riviin. Rahalla oli taas taivaallinen voima, kuten nähtiin.  
Brysselin toveri vastusti listavaalia sillä perusteella, että listavaaleilla valituilla demarimepeillä ei ollut paljoa sanomista Euroopan komission puheenjohtajaa valittaessa. Parlamentin demarijoukko oli salaisessa lippuäänestyksessä hajonnut kuin varpusparvi, osin kuulemma uhkailujenkin ansiosta. Oletan vahvasti, että moni entinen europarlamentaarikkomme ei varmaankaan tällaista perustetta takinkäännölleen olisi tarjonnut. Kyllä vaikutusvalta Europarlamentissakin pitää ja on mahdollista ansaita siellä paikan päällä, niin uskon.  
Minun mielestäni listavaaliin siirtymisen jälkeen olisi nykyistä helpompaa saada uusia jäseniä puolueeseen. Vain jäsenhän voi puolueäänestyksessä vaikuttaa siihen, keitä ja missä järjestyksessä puolueen listalla hänen vaalipiirissään on. Muitakin hyviä syitä listavaalille löytyy. Eikä vähiten se, että ison rahan vaikutus vaalien lopputulokseen näin vähän heikkenisi. Niin että Listavaali – kiitos kyllä.

Vaalikampanjansa eräät Kepun kansanedustajat ovat aloittaneet jo nyt. Pelkäävät, että päämiehensä hämärät muistikuvat tulevat vaikuttamaan vielä vaaleissakin. Jollakin saattaa olla hieman huono omatunto senkin takia, että veronmaksajain maksamaa arvokasta aikaa on tullut käytettyä myös omien bisnesten hoitoon. Tässä tulee mieleen Kepun kansanedustaja Mikko Alatalo Tampereelta. Kiitettävästi on hän laulamassa maata kiertänyt, oletettavasti kansanedustajan eduin. Miten sitten lienee tulosta tuottanut edustajantyö. Nyt tämä laulajapoika on aktivoitunut kantamaan huolta ent. Vammalan alueen, nyt Sastamalaksi ristityn, asioista. Mies teki oikein talousarvioaloitteen eduskunnassa Vinkin liikuntahallin laajentamisesta. Syynätäänpä sitä vähän tarkemmin. Alatalo esittää 1.5 miljoonan euron valtionapua tälle sinänsä hyvälle hankkeelle. Sen kustannusarvio on 1.69 milj. euroa eikä Alatalon mainitsema 4 miljoonaa. Tiedossa on myös jo nyt, että hankkeeseen on luvassa muutenkin 400 000 euroa avustusta. Alatalon mukaan eläen hanke olisi siis kaupungille voittoa tuottava bisnes. Alatalon laskutaito on myös hyvää kepulaista säätiötasoa. Hänen mukaansa 25 %:n avustussumma tuosta 4 miljoonasta tekisi 1.5 miljoonaa. Ojalan laskuopin mukaan 25 % neljästä miljoonasta on yksi miljoona. Ja jotta saisimme vielä osuvamman kuvan kansanedustajan perehtyneisyydestä asiaan, niin todettakoon vielä, että Alatalon esittämän kokoista summaa tällaiseen hankkeeseen ei ole mahdollista edes saada. Eikä asian käsittely kulje muutenkaan Alatalon kuvittelemaa reittiä. Paikkakunnalla aloite on herättänyt äänekästä hymyilyä.

Jos demarit olisivat sössineet asiansa samalla mitalla kuin Kepun puheenjohtaja Vanhanen, katselisimme me tätä menoa entistä matalammalta. Vanhanen kuten hallituskin ovat munineet nyt näyttävästi ja etenkin Kepun sauna palaa joka nurkalta. Sen siis pitäisi näkyä myös demarien kannatuksessa. Eipä näy näkyvän. Jääkiekossa viimeistään tässä vaiheessa olisi valmentajan lisäksi vaihdettu jo luistinten teroittajakin.     On tässä menossa sentään jotakin opittukin. Tuskinpa enää ostamme Maaseudun kukkaisrahaston adresseja tai muitakaan Karton kortti- ym. tuotteita. Emmehän halua maksaa silläkään tavalla Kepun jäsenmaksua. Sen sijaan jännäämme, kenet Kiukaisten mies erottaa tällä viikolla.

Timo Roos

6.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva