Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keinutellaa…

Kuva: Keinutellaa…

Asjat täs maas o ny nii levveelläs, et o vissii parempi ko istutaa kiikkustoolii keinuttellee. Siin o sit hyvä funteerat muutonki mailma mennoo ja tämmösen tavallisen karutallaajan ihmetel vaa.. mitä viäl tulema pittää. Virheist o otettava opiks ja sillai.

Täs jutus ei men kettää syyttelee, ei sin eikä tän, me senku keinutellaa vaa. Jo mu kotonani oli kunkstooli, kiikkustooli, keinustooli taik millai ittekuki ny tykkää porilaisittai asja ilmast. Meil o ain sanottu keinustooli. Soli tummaks puleerattu ja pohjas oli oikee hoppeine klappu, joho oli kraveerattu antajai nimet. Nykysi siin keinuttellee jo nuaremmat sukupolvet. Häälahjaks sillo kuuskytluvu alvus me saatii sit Mademoiselle, suamalaist risainii parhaimmillas ja ny taas uuristuatannos. Se keinustooli o jokapäiväses käytös erellee ja siit mää e luavu ninkavva ko istumaa pysty. Pehmeesti keinuis voi lukkee, kuttoo taik iha vaa nautiskel, konnei siin ol lainka mittää käsinojjii. Hiukka se narisee kyl ja uus maali o sutittu kerra pintaa.
Miähe mummulas oli suurikokkoine keinustooli, jonka jalakset oli nuijat aikanas saanu haijjaal. Noli killunu toine eres ja toine takan, otettu kova faartti ja sit menty krontmänttines tooli kans kummoo. Oli siit jossai vaihees pinnoiki katkennu ja sillai se sit kerra löyty siält hyljättyn kellarivinttii. Ny se isännä reeraaman ellää uut elämääs mee aittas, o fiini punane ja antiikkivahal hiarottu hiukka. Muksut keinutteli alt kouluikkäisin näteis kirkkaa punasis pukilt saaruis keinustooleissas, jokka nekki o jo jatkanu uusil kunteil. O meil silti nykki viäl semmone itte koppuloitu ankkakeinu, jost ei ja hevil luavu. Sihe mynsteri saatii jostai aviisiplarilt ja aikas kriipustettuu se alko syntyy ja saar oikee kaltevuurenki selkänojjaas mone säärö jälkee. Ankkoi o sit meilt tepsutellu kaakattai jokuse muksu lahjaks ja iloks.
Anopi musta suaraselkäne keinustooli o ja saanu lentoo aikanas, siirtyny ettiippäi nuaril ja ny jo pois suvustakki jossai muutos. Harmi sanosi vaa siit. Toiste miälest keinustooli piänis huusholleis viä valla liikaa tillaa. Ninkai sit… Mää e silti millää ilveelläkkää allekirjot stää. Ny anoppi kiikuttellee jousijalaksises nykyaikases piänes keinustoolis päivät pitkät.
Uus aito nakkilalaine, puufärine ja kiiltävä o miähe lahjaks saama eläkkeel jääres. Siin se sit kyl miälelläs keinuttelleeki ehtookauret telkkuu vahrate taik ristisannai muatoi funteerate, silloko ei ol mittää rojektii menos. Ei silti, kyl sihe viaaraakki mialuusti ensimmäitteeks peffas flättää. Mukulat, noit piänii meinaa joskus saa sankkinaaki siit, kuka istuu ja kuka vast sit….
Aittas meil o toinenki vanha keinu. Se mää löysi yhrest romusuulist iha jonku asjoinni yhteyres. Se kurkkas roina joukost nii flaati olosen ja ihaninko solis hiljaa vinkannu mul et pelast ny mu fölliis. Teinki omistajal klaariks et tykkäisi saar keinustooli ittelleni. Seuraaval kerral oliki sit jo miähelt kysytty, mitä mää maksasi siit. Mää tei halva tarjoukse ja osti koht keinustooli ittelleni ja reerattavaks. Ei silti siin kauhee paljo hommii tehty, puuosat oli ehheet, senku petsat ja lakat. Tyykit oli pakko vahettaa hiirte jälliilt ja siin se sit oli iha ninko uus taas. Vanha-aikane piäni ja nätti ja nii hyvä istuu et meillekki pakkaa välistäi tullee olematoint krihaust siit kumpi just siin istuu ja valkeet takas vahtaa. No ei mittää se kummempaa kumminka. Vinttikamaris me pruukataa keinutel semmosis uureaikasis toppakeinustooleis, nii kromois ja rumis, kamalis vois sannoo, mut nii luannikkais istuu köllöttää ja iha tosisas laiskotel huano sellää kans. Keinutellaa….

Ulla Leino

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva