Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Jälleen sama kellonlyömä

Kuva: Katsomosta: Jälleen sama kellonlyömä

Porin Ässät ja Rauman Lukko pelaavat huomenna SM-liigaottelun alkaen täsmälleen samalla kellonlyömällä. Ässät on pelannut eilen vieraissa HPK:ta vastaan ja huomenna Porin Isomäen halliin saapuu yksi päävastustajista eli SaiPa Lappeenrannasta.

SaiPa on sikäli mielenkiintoinen vastustaja, että sitä valmentaa Porin poika eli Ari-Pekka Selin. Rauman Lukon Rauli Urama ryhmineen saa vastaansa kotihallissaan Tampereen Tapparan. Tämän ottelun merkitys on Uramalle suuri, sillä kaudet 2006–2008 hän valmensi kirvesrintoja. Lukko on saanut pitää peräti viikon pelitaukoa SM-liigassa ja nyt on haarukassa myös historiallinen kahdeksas voitto putkeen liigan alusta lähtien. Tappara pelasi maanantaina harjoitusottelun NHL:n Florida Panthersin kanssa ja kaiken lisäksi voitti. Eilen Tappara on pelannut liigaottelun Hakametsässä JYPiä vastaan.
Ässien eilinen ottelu Hämeenlinnassa oli etukäteen niputettu Kerhon nimiin. Mutta tässä vaiheessa kun tiedän ainoastaan molempien joukkueiden ketjukoostumukset otteluun, niin luulen, että Ässät on jopa päässyt peliin nykyisen ryhmänsä parhaalla mahdollisella koostumuksella.
Varsin mielenkiintoisia ovat Ässien ketjut SSS-miehet; Veli-Matti Savinainen – Severi Sillanpää ja Sakari Salminen ovat hyökänneet ykkösketjussa. Oikeastaan noita S-kirjaimia pitäisi tämän ketjun kohdalle merkitä peräti viisi. Voisi jopa kuvitella, että Savinainen muuttaa vielä etunimensä ketjuun sopivasti Ässällä alkavaksi!
Kolmosketjussa ovat mukana Tuomas Huhtanen sekä Tommi Huhtala. Ketjun sentterinä pitäisi kai olla Hiros, mutta hyväksytään siihen Kamil Piros. Patrik Forsbacka on nelosen laiturina ja melkoinen telaketju on tämä Mika Niemen ja Marko Mäkisen muodostama ketju.
Eli en ollenkaan olisi hämmästynyt, vaikka Hämeenlinnan Rinkelinmäellä olisi Kerhon kannattajat yllätetty.

Millaiset arviot
Koska huomenna molemmat satakuntalaisjoukkueet pelaavat kotiottelunsa samaan aikaan, niin käydään silti läpi Jääkiekkolehden kausioppaan mukaan kummankin satakuntalaisryhmän huomiset vastustajat, SaiPa ja Tappara, läpi.
Tämä siksi, että katsomossa voi myös kiinnittää huomiota vastustajan parhaiksi arvioituihin ja täytyy myöntää, että Jääkiekkolehti on jo useiden vuosien ajan tehnyt loistavat ennakkoanalyysit.
SaiPa on siis Ässien huominen vastustaja. Lehti arvioi SaiPan seuraavasti: kovin laukoja on Shayne Toporowski, rajuin taklaaja sekä pahin ärsyttäjä on Joni Yli-Torkko, taitavin mailankäsittelijä on Jarmo Jokila, paras aloittaja ja paras puolustava hyökkääjä on Ville Koho, nopein luistelija on Miikka Jouhkimainen (tämä alamäkiluistelun mestari), vahvin mies on Simo Pulkki, paras puolustava puolustaja on Pauli Levokari (hyvä Luvia) ja tuleva tähti on Tomi Leivo (tuskin kuitenkaan sama mies, joka valmensi Narukerää).
Raumalla Lukon vastustaja Tapparasta kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin: kovin laukoja on Ville Nieminen, joka on myös nopein luistelija, vahvin mies sekä pahin ärsyttäjä! Johan on Villelle annettu monta titteliä, mutta kyllä Ville ne nääs ansaitsee. Rajuin taklaaja ja paras puolustava puolustaja on Pekka Saravo, taitavin mailankäsittelijä ja paras aloittaja on Jori Lehterä, paras puolustava hyökkääjä on Jarkko Pyymäki ja tuleva tähti on Harri Säteri. Ainakin Porissa Ässiä vastaan Säteri oli kolmannessa erässä kuin muuri!
Siinä nämä analyysit tällä kertaa.

Kaksi joukkuetta samassa sarjassa
Porilaisen salibandyn joukkueet, SBS Pori ja FBT Pori, aloittavat 1. divisioonan näin sivusta arvioiden lähes kuin eri planeetalta. FBT Pori on selkeästi vahvistunut ja nimenomaan sitä on tapahtunut niin, että pelaajat, jotka todella haluavat tehdä töitä, siirtyivät FBT Porin riveihin.
Näin ollen yhdistyminen taisi lähteä pelaajista, sillä myös SBS:n valmentaja Ismo Läntinen siirtyi naapuriseuraan, jossa todella tehdään töitä sen eteen, että visiitti ykkösessä jäisi ranskalaiseksi. Tavoite on siis jo tämän kauden jälkeen palata takaisin Salibandyliigaan.
FBT Porin puheenjohtaja Juhani Ruohonen hämmästeli Porin kaupungin tukieurojen jakoa. Toki kaikki pääsarjassa pelaavat aikuisten joukkueet ovat sen ansainneet, mutta ykkösessä FBT ei enää näitä euroja saa. Ruohonen hämmästelee, että jalkapallossa Ykkösen seura sitä saa, mutta ei siis salibandyn ykkösessä, jossa tukimarkat ovat tiukassa. Kymppitonni tekisi mahtavan avun.
Siinä onkin hyvä hämmästelyn aihe!
FBT Porin sunnuntaina alkavan kauden uusi kapteeni on Jani Vettenranta. Hänen kanssaan oli infossa myös Ville Vahtera, ja molemmat olivat sitä mieltä, että materiaaliltaan riittävän tasokas joukkue on kauden päätteeksi tavoitteessaan. Seuran selkeä tavoite on olla kahden runkosarjan parhaan joukossa ja sitä kautta tulevat sitten eteen nousutaistot.
Sivusta seuraava maallikko uskoo FBT:n tavoitteen täyttyvän, mutta melko heppoisin eväin tuntuu SBS Pori sarjaan lähtevän. Ei valmentaja sentään joka hommaan yksi ehdi.

Kimi sai potkut
Ihan sitä uskallettiin ounastella. Nimittäin sitä, että Kimi Räikkönen maksetaan ulos sopimuksesta Ferrarilla ja tilalle tulee Fernando Alonso. Formuloissa on jäljellä vielä kolme osakilpailua ja nyt Kimi saa ajella Punaisella Orhilla vielä nämä kisat ja sitten edessä on työpaikan vaihto.
Se toki on tosiasia, että Räikkönen kuittaa Ferrarilta kohtuulliset kipurahat ja ne ovat melkein suomalaisten johtajien optioiden – tai miksi niitä erorahoja sillä tasolla valtiojohdossa sanotaan – tasoa!
Kimi on ajanut viime kisoissa hyvin, mutta auto ei kulje kovempaa. Se taas johtuu siitä, että Ferrari rakentaa jo nyt ensi kauden autoa. Toki kannattaa muistaa, että FIA saattaa talven aikana keksiä uusia kivoja jippoja ja taas Ferrari on muista perässä kehitystyössä.
Mutta ei Kimi eläkkeelle vielä jää. Saattaa hyvin olla, että hän siirtyy McLarenille ja se tietää, että Heikki Kovalainen jää ilman tallipaikkaa. Mutta jos näin käy, niin se tietää myös sitä, että tallin lellipoika, Lewis Hamilton, saa talliin sellaisen kaverin, joka ei apukuskiksi rupea. Se voi olla liikaa jopa Hamiltonin hermoille – puhumattakaan, miten isä siihen suhtautuu? Voipi olla kova paikka koko suvulle kun kameroiden silmässä onkin joku muu kuin Lewis ja perhe.
No, ehkä Kovalainen on näyttönsä antanut ja ajaa myös ensi kaudella. Toki Nico Rosberg ja isä ”ää” Keke haluavat myös pois nykyisestä tallista ja Renault voi sittenkin olla yksi vaihtoehto. Heikki voi päästä talliin, vaikka Flavio Briatore sai ikuisen porttikiellon formularadoille.
Mainittakoon nyt, että Briatore on italialainen ja käytöstavat hän lie oppinut Silvio Berlusconilta tai päinvastoin.

Johan oli vuoden maali
Jalkapallon Mestarien liigassa nähtiin todellinen vuoden maali ja tekijänä oli Hannu ”Rautavuori” Tihinen FC Zürichin paidassa. Kaiken lisäksi Tihisen maali syntyi San Sirolla ja huippuseura AC Milanin verkkoon.
Mikäli ette ole Tihisen maalia kuvaruudusta nähneet (näette sen varmasti jossain vaiheessa myöhemmin), niin kerrataan tilanne. Zürichin serbialaisvahvistus Milan Gajic antaa matalan kulmapotkun ja Zürichin kapteeni Tihinen irtautuu vartijastaan ja hyppää ilmaan sekä ohjaa pallon oikean jalan kantapäällään upeasti Milanin verkkoon. Milanin maalivahti Marco Storari seurasi palloa katseella täysin äimänkäkenä.
Mutta niin olivat muut sitten maalista ihastuksissaan. Sitä olisi voinut odottaa Zlatan Ibrahimoviciltä, mutta ei suomalaiselta (Keminmaa) topparilta. Kaiken lisäksi se oli arvokas ja vielä voittomaali. Se oli ensinnäkin Zürichin seurahistorian ensimmäinen voitto Mestarien liigassa, toiseksi se maali avasi jopa mahdollisuudet jatkopaikkaan lohkossa. Mutta ennen kaikkea se oli rahallisesti arvokas.
Se toi seuralle 800!p000 euron voittobonuksen Euroopan jalkapalloliitto Uefalta.
Yrittäkää nyt pitää silmänne auki, koska olen varma, että Suomessa ja jopa huippukanavilla tuota maalia ihastellaan vielä useasti loppuvuoden aikana.
Kyllä Manchester Unitedilla oli myös honkkelia mukana, kun se voitti kotonaan Wolfsburgin. Vieraat menivät johtoon, mutta Ryan Giggs veti vapaapotkun lähes perään saksalaisten muurin kautta verkkoon.
Tässäkin nähtiin, että joukkuepeleissä sillä kuuluisalla munkilla on joskus iso osuus lopputulokseen!

Viikonlopun antia riittää
Jätetään nyt tarkoituksellisesti viikonlopun vahva television urheilutarjonta eri kanavilla seulomatta, vaan tarjotaan näitä maakunnallisia vaihtoehtoja, jos vaikka joku niistä sattuisi matkankin varrelle. Ensin otetaan esiin SM-liigatarjonta, jota löytyy huomenna sekä Porista että Raumalta kello 17 alkaen. URHOtv ei kunnioita kumpaakaan ottelua läsnäolollaan.
Naisten jalkapalloliigassa NiceF on menestynyt kohtuullisen hyvin ja huomenna porilaiset ovat KPV:n vieraina Kokkolassa. FC PoPa pelaa jalkapallon miesten Ykkösessä sunnuntaina vieraissa FC Hämeenlinnaa vastaan ja sunnuntaina alkaa myös miesten salibandyn ykkösdivari, jossa jopa yhtenä sarjan ennakkosuosikkina siis lähtee kauteen FBT Pori. Seura avaa sarjan sunnuntaina kello 17 Porin urheilutalossa kotiottelulla FoSua (Forssa) vastaan.
Suomen Cupin yllätystensä takia FC Jazz Juniorit pelaa tälle illalle merkityn Kakkosen ottelunsa vasta ensi maanantaina iltavaloissa kello 18.30 turkulaista FC Interin farmiseura Sinimustia vastaan. Rauman Pallo-Iirot pelaa tänään Kakkosen kotiottelunsa Kaarinan Poikia vastaan.
FC Jazz Juniorien menestys Suomen Cupissa on varmuudella poikinut paikan Cupin Pikkufinaalissa lahtelaista City Starsia vastaan, joka pelaa tällä hetkellä Kolmosessa. Eipä siellä sitten näin pitkälle edenneitä alemman sarjatason seuroja enää muita ollutkaan. City Stars muuten hävisi kotonaan FC Hongalle 0-3, joten espoolaiset ovat nyt neljän joukossa.
Musan Salama pelaa huomenna kello 15 alkavassa ottelussa toisen osan nousukarsinnasta Kakkoseen Musan Wembleyllä Valkeakosken Koskenpoikia vastaan. MuSa lähtee 0-3 tappioasemasta, mutta kaikki on vielä mahdollista Petri Toivosen suojateille. Nopea maali alkuun ja sitten hyrrä pistetään pyörimään.
Ai niin, Porissa ajetaan tänään ravit.
Ilmassa alkaa olla muuten talven ennusmerkkejä!

Jarmo Liuhala

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva