Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rikkaat vastaan köyhät

Kuva: Rikkaat vastaan köyhät

Viime viikolla Björn Wahlroosin mielipiteestä alkanut keskustelu julkisen terveydenhuollon kuulumisesta ainoastaan pienituloisille käy edelleen kuumana. Kuten tiedätte, hän esitti ilmaisen terveydenhuollon poistamista rikkailta. Monet mediat haastattelivat tavallisia kansalaisia ajatuksesta. Heiltä sitten kuulimme pääasiallisesti, että ajatus on loistava. Tavalliset kansalaiset ajattelivat Wahlroosin tavoin, että rikkailla on varaa maksaa omasta terveydenhuollostaan. Heidän poistuttua terveyskeskuksista muille mahdollistuu nopeampi hoitoon pääsy. Jokaisen tällaisen mielipiteen kuullessani mieleni teki huutaa: ”Älkää menkö teille asetettuun ansaan!”

Aina kun joku keksii nostaa esiin vastakkainasettelun rikkaiden ja köyhien välillä, olemme tasa-arvoisena kansana valmiit puolustamaan köyhiä. Hyvä niin! Tämä on seurausta tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisesta. Moni kuitenkin vastaa tällaisiin kysymyksiin ajattelematta asiaa yhtään pidemmälle. Asiantuntijat ja poliitikot puolueesta riippumatta ovat nyt yrittäneet kilvan kertoa, mitä esitetty muutos todella saisi aikaan. Olenkin ollut jo pitkään huolissani suunnastamme, jossa terveydenhuollon palvelut ovat alkaneet jakaa ihmisiä vakuutettuihin ja vakuuttamattomiin, yksityisen tai julkisen palvelun käyttäjiin. Maailmalta on esimerkkejä malleista, jotka pohjautuvat nyt esitettyyn malliin. Ehkäpä tunnetuin maa rikkaiden ja köyhien välisistä suurista terveyseroista on Yhdysvallat. Ero johtuu juuri heidän terveydenhuoltojärjestelmästään.

Muutaman kerran Amerikassa käyneenä olen pannut merkille paikallisten hampaiden kunnon. Esimerkiksi pikaravintolassa työskenteleviltä nuorilta amerikkalaisilta puuttui hampaita suusta tai hampaat olivat todella huonokuntoisia. Tämä meille outo ilmiö selittyy sillä, että pienituloisilla kansalaisilla ei ole varaa hankkia vakuutusta, joka korvaisi terveydenhuollon kustannukset. Julkinen terveydenhuolto on siis meren takana suunnattu ainoastaan köyhille asukkaille. Palvelu on kuitenkin heikosti resursoitua. Kukaan ei ole erityisen kiinnostunut sen tasosta, koska valtaosa amerikkalaisista hankkii terveyspalvelunsa vakuutuksensa tai työnantajansa kautta. Julkisen terveydenhuollon asiakaskunnaksi ajautuvat täten ihmiset, jotka ovat usein syrjäytyneitä, asunnottomia, velkaantuneita, alkoholisoituneita, mielenterveysongelmaisia jne. Tähän haasteelliseen työhön on myös vaikeaa löytää tekijöitä. Amerikkalaiset ovat nyt presidentti Obaman johdolla tarttuneet tähän ongelmaan. Kuunnellessa uutisia aiheesta huomaa, että siellä keskustellaan asioista, jotka ovat meille olleet jo pitkään itsestäänselvyyksiä. Amerikkalaiset kaipaavat kaltaistamme tasa-arvoista järjestelmää, jossa sairauden hyvä hoitaminen kuuluu jokaisen perusoikeuksiin.
Haluammeko me tavalliset kansalaiset tällaisen amerikkalaisen mallin Suomeen? Wahlroosin ehdotus jatkaisi tietä, jossa rikkaat poistuisivat julkisesta terveydenhuollosta. Tällöin yhä useampi meistä alkaisi pitää tavoiteltavana ja parempana yksityisiä lääkäripalveluja. Se johtaisi siihen, että pieni- ja keskituloiset käyttäisivät yhä enemmän rahojaan terveyteensä, vaikkei heillä tosiasiallisesti siihen olisi varaakaan. Käyttäjämäärän laskun myötä julkisia terveyspalveluita jouduttaisiin supistamaan. Julkisen palvelun käyttäjät koostuisivat yhä moniongelmaisemmista asiakkaista ja tämä saisi lääkärit hakeutumaan helpompaan työhön yksityiselle puolelle. Myös päättäjien kiinnostus palvelua kohtaan laskisi jokaisen sieltä poistuvan asiakkaan myötä.

Yhteiskuntaa ei siis saada tasa-arvoisemmaksi tällaisella yksinkertaiselta tuntuvalla ratkaisulla. Suomi on tunnettu järjestelmästään, joka tarjoaa kaikille samanarvoisesti palveluja. Ainoastaan nykyisellä mallilla, pikemminkin vielä vahvistamalla julkista terveydenhuoltoa, voimme pitää julkisen terveydenhuollon tason korkeana. Välillä tuntuu, että olemme kadottaneet vastuuntuntomme perheestämme ja läheisistämme. Kärjistäen voisi todeta, että me odotamme jonkun muun huolehtivan heistä, jotta voimme keskittyä itseemme. Nykyinen järjestelmämme pohjaa ajatukseen, että yhteiskunta huolehtii meistä jokaisesta erityisesti silloin, kun emme siihen omin tai läheistemme voimin pysty. Tätä ajatusta pystymme jatkossakin puolustamaan, vaikka sekin vaatii uudistuksia järjestelmäämme. Nyt on myös aika nostaa esille yhteisöllisyyden merkitys ja toinen toisistamme huolehtimisen tärkeys. Oleellista ei siis ole miettiä rikkaiden ja köyhien palvelutarpeiden eroja, vaan rakentaa järjestelmää jossa jokaisella, niin rikkaalla kuin köyhälläkin, on samanlainen ihmisarvo. Ainoastaan sitä kautta voimme taata yhteiskuntarauhan ja osoittaa sivistystä ja sydämen ymmärrystä toinen toisiamme kohtaan.

Kristiina Salonen

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva