Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porilaiset eivät ruuan hintojen laskua juurikaan huomanneet

Kuva: Porilaiset eivät ruuan hintojen laskua juurikaan huomanneet

Torstaina voimaan astuneet ruuan arvonlisäveron alennus sekä alkoholiveron nousu aiheuttivat kauppojen henkilökunnalle melkoisen hintalappurumban. Asiakkaat sen sijaan eivät hintojen laskua juurikaan noteeranneet.

Ruuan arvonlisävero aleni 17 prosentista 12 prosenttiin. Kuluttajahinnoissa alennus toteutui 4,3 prosentin suuruisena.
Alkoholivero nousi 10 prosentilla. Viinan hinta kohosi runsaat seitsemän prosenttia ja väkevien viinien viisi prosenttia. Siiderit ja oluet kallistuvat runsaat kolme prosenttia.
Porin K-supermarket Ruokacenterin kauppias Rami Kujala kertoi, että torstain vastaisena yönä uni jäi muutamaan tuntiin.
- Aloitimme hintalappujen vaihtamisen keskiviikkoiltana seitsemältä ja uurastimme yhteen saakka yöllä. Nukuimme muutaman tunnin ja aloitimme jälleen aamuviideltä. Torstaina puoleen päivään mennessä homma oli valmis.
- Aluksi poistimme hyllyistä ja telineistä kaikki hintamerkinnät ja sitten vasta ryhdyimme laittamaan uusia lappuja. Näin varmistimme sen, että vanhoja hintoja ei vahingossa jäänyt minnekään.
Kujalan mukaan ruuan uusi verokanta ajettiin suoraan hintajärjestelmään, joka laski automaattisesti vanhoja hintoja 4,3 prosentilla.
- Asiakas näkee kaupoissa nyt aika eksoottisiakin hintoja eli kun ne aikaisemmin olivat suhteellisen tasalukuja, niin nyt lapussa onki esimerkiksi 2,01 euroa tai 1,87 euroa, Kujala pohdiskeli.

Asiakkaat eivät ruuan arvonlisäveron laskua vielä torstaina juurikaan noteeranneet.
Porilaiset Taina ja Pasi Virtanen poikkesivat Ruokacenterissä työpäivän päätteeksi ja ostivat sen mitä tarvitsivat hintoja katsomatta.
- Syömme paljon vihanneksia ja hedelmiä, joiden hinnat vaihtelevat muutenkin eri vuodenaikoina. Ruokaa on pakko ostaa ja syödä, maksoi mitä maksoi.
- Aamulla kuitenkin keskustelimme ruuan alv:n alennuksesta ja ihmettelimme, että miten se prosenttilasku tässä kohtaa oikein menee. Jos alv laski 17 prosentista 12 prosenttiin, niin vaikutus ruuan hintaan on vain 4,3 prosenttia. Ihmeellistä!, Virtaset nauroivat.
Elise Sammallahti puolestaan osti kaupasta tällä kertaa sen verran vähän, että ei hintojen laskua huomannut.
- Eikä alv-alennuksen vaikutus muutenkaan yhden ihmisen ruokalaskussa näy. Eniten siitä varmasti hyötyvät suurperheet, joilla ruokaan menee useampi sata euroa viikossa.
- Muutoinkin tämä alv-alennus on yhtä tyhjän kanssa, koska muita hintoja vastaavasti nostetaan, kuten alkoholin tai elektroniikan, Sammallahti mietti.
Kerttu Kuusisto ei myöskään huomannut tarkkailla ostamiensa tuotteiden hintoja.
- Juu, kyllä tiesin, että ruuan alv:n alennus astuu nyt voimaan, mutta en sitä enää kaupassa muistanut.
- Enkä sitäpaitsi usko, että alennuksella on pidemmän päälle mitään vaikutusta. Yleensähän se on niin, että toisesta päästä annetaan ja toisesta otetaan pois.

Maarit Kautto

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva