Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lähiöiden kehittäminen Porissa uusille urille

Kuva: Lähiöiden kehittäminen Porissa uusille urille

Lähiöitä on Porissa kehitetty erilaisin projektein jokseenkin neljännesvuosisadan ajan, ja sen seurauksena lähiöiden viihtyisyys on kasvanut oleellisesti. Kun tähän asti on huomiota kiinnitetty pääasiassa ympäristön hoitoon, ollaan lähdössä nyt uusille urille. Kärjistetysti voidaan sanoa, ettei enää pelkkä uusien pensaiden istutus riitä, kuten Porin kaupunkisuunnittelujohtaja Olavi Mäkelä sanoo.

- Lähiöuudistus on painottunut tähän asti ympäristön hoitoon kuten puistoihin ja talojen ilmeisiin. Tämä tie on kuitenkin kuljettu loppuun. Uusilla pensailla ei enää paljon lisäarvoa saada, Olavi Mäkelä sanoo.
Hän odottaa paljon yhteistyöltä, joka on käynnistynyt kaupungin ja Porin yliopistokeskuksessa toimivan Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitoksen kesken.

Yhteistyön tuloksena on käynnistynyt kaksi projektia, jotka tukevat toisiaan. Porin kaupungilla on Kompaktikaupunki-hanke, ja Turun yliopisto on taas aloittanut Porilainen lähiömaisema -hankkeensa. Molemmat ovat saaneet valtiolta ARA:n avustusta lähiöiden kehittämiseen.
Mäkelän lailla ajattelee professori Maunu Häyrynen yliopistokeskuksesta, Hänen mukaansa lähiöt niin Porissa kuin muuallakin ovat tulleet siihen pisteeseen, että niille on pakko tehdä jotakin, eivätkä siinä toimi enää vanhat keinot.
- On päästävä aiempaa syvemmälle. Uudet pensaat on istutettu ja asukastuvat perustettu.
Turun yliopistokeskuksen tutkijat ovatkin jalkautumassa lähiöihin kuuntelemaan, mitä toiveita niiden asukkailla on mielessään. Tämän työn tuloksena on esimerkiksi Pormestarinluotoon virinnyt ajatus nuorisopuistosta.
- Lähiöihin on tarkoitus perustaa työpajoja ja projekteja, joissa asukkaat hiovat ideoida. On nimittäin havaittu, että asukkailla on ideoita vaikka kuinka paljon, Häyrynen sanoo.
Kehittämistyön yhtenä tavoitteena on myös se, että lähiöiden rajoja rikottaisiin, ja lähiöiden yhteys ympäröiviin asuinalueisiin ja keskustaan tiivistyisi.
- Pyrkimys on, etteivät lähiöt olisi jatkossa erillisiä saarekkeita tai nukkumalähiöitä vaan tiivis osa kaupunkikokonaisuutta, Häyrynen sanoo.
Olavi Mäkelän mukaan yhteyden tulisi toimia myös niin päin, että lähiöiden ulkopuolella asuvat kaupunkilaiset liikkuisivat lähiöissä ja osallistuisivat niiden elämään.

Nyt alullaan olevat projektit tähtäävät projektilakimies Paavo Immosen mukaan siihen, että vuosina 2010 ja 2011 Porin lähiöissä päästään käytännön kehittämistoimiin. Kohteina ovat etenkin Pormestarinluoto, Itä-Porin lähiöt Sampola, Väinölä ja Impola sekä Meri-Porin lähiöt.
Immonen on Porin lähiöiden kehittämisessä ollut uranuurtajia. Hän laskee, että nyt on käynnistynyt viides tuotantokausi.
- Ensimmäinen lähiöprojekti käynnistyi 1980-luvun alkupuolella Pormestarinluodosta, ja sen jälkeen on käyty läpi jokseenkin kaikki lähiöt, Immonen sanoo.

Lähiöiden kehittämisessä on paljon kyse myös mielikuvista. Ulkopuolella lähiöistä saattaa olla ankea mielikuva, joka on yleensä hyvin vanhaa perua.
Pormestarinluodon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Simo Järvinen huomauttaa, että asukkaat yleensä viihtyvät lähiöissä.
- Esimerkiksi Pormestarinluodosta saattaa olla edelleen sellainen mielikuva, että alue levoton ja rikollisuutta on paljon. Tosiasiassa näin ei ole. Täällä asuu 2 600 ihmistä, ja alue on meidän kotimme. Aiemmat projektit ovat muuttaneet Pormestarinluodon ja sen elämän ihan toiseksi, mitä se oli kieltämättä levottomalla 1970-luvulla, Järvinen huomauttaa.

Jukka Vilponiemi

 

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva