Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Auringon lämpöä kerätään jo seiniltäkin

Kuva: Auringon lämpöä kerätään jo seiniltäkin

Luvata kehitti ”näkymättömän” seinäkeräimen, suunnitteilla ilmakiertoinen versio

Aurinkoenergiaa hyödynnetään Suomessakin lämmön- ja sähköntuotannossa koko ajan enemmän, mutta vielä ollaan kaukana siitä, että aurinkokeräimen tai -paneelin valinta olisi omakotirakentajalle yhtä helppoa ja kohtuuhintaista kuin ovien ja ikkunoiden valinta. Tähän kuitenkin tähdätään, näkee aurinkolämmöstä tohtoriksi väitellyt Petri Konttinen.
– Paneelit ja keräimet pitää saada riittävän edullisiksi, riittävän houkuttelevan näköisiksi ja niillä tulee olla riittävän lyhyt takaisinmaksuaika.
Petri Konttinen työskentelee porilaisessa Luvatassa, joka valmistaa paitsi erilaisia kuparituotteita rakentamiseen myös yhä laajemmin aurinkoenergiajärjestelmiä.
Aurinkoenergia-ala työllistää Porin seudulla noin sata henkilöä, ja heistä kuutisenkymmentä on Luvatan palveluksessa.
Luvata on mukana suunnittelemassa Poriin Suomen ensimmäistä aurinkoenergiaa hyödyntävää uimahallia. Luvata valmistaa aurinkopaneeleja ja lisäksi sen on kehittänyt myös aurinkolämmön seinäkeräimen, jossa kuparilevyn taakse asennetaan vesiputkisto. Putkistossa kiertävä vesi lämpenee, kun aurinko paistaa hyvin lämpöä johtavalle kuparilevylle.

Järjestelmä sopii hyvin julkiseen rakentamiseen, mutta putkiston vetäminen vaatii räätälöintiä ja on siksi liian kallista omakotirakentamiseen.
– Järjestelmä tulee omakotimarkkinoille, kun on onnistuttu kehittämään ilmakiertoiset keräimet.
Ilmakiertoinen keräin on Luvatassa jo suunnitteilla, ja Petri Konttinen arvelee, että kokeiluasteelle päästään ensi keväänä.
Ilman kiertoon perustuvassa järjestelmässä kuparilevyn alle tulee esimerkiksi 10 sentin levyinen tyhjä tila. Sinne ilma pääsee sisään alareunasta, mistä se nousee ylös ja ohjautuu laitteeseen, joka ottaa lämmön talteen.
Muitakin uusia ideoita on koko ajan kehitteillä: miten keräimet saadaan kaareville pinnoille, miten toteuttaa vaaka- ja pystykeräimiä, miten niitä voidaan soveltaa rei’itettyyn kuparilevyyn, jota käytetään seinissä jne. Mahdollisuudet ovat melkeinpä rajattomat.

Porin uimahalliin tulee sekä seinä- että perinteisempiä kattokeräimiä. Katolle aiotaan asentaa aurinkosähköpaneeleja ja -lämpökeräimiä, ja seinälämpökeräimet tulevat etelänpuoleiselle julkisivulle.
Luvatan innovaatio on ainutlaatuinen, koska keräimet integroidaan julkisivumateriaaliin niin, että ne eivät näy päälle päin, mikä miellyttää erityisesti arkkitehteja.
– Kyse ei ole valmiista tuotteesta, vaan ainutlaatuisesta konseptista, jollaista ei ole kenelläkään muulla ja jota sovelletaan sen mukaan, mitä arkkitehti kussakin suunnittelukohteessa haluaa.
Uimahalli on myös hyvä pilottikohde kaikille osapuolille. Luvata saa siitä näyttöä kansainväliseen markkinointiinsa ja Satakunnan ammattikorkeakoululle se on tutkimuskohde. SAMK selvittää, miten järjestelmä käytännössä toimii, miten se tuottaa energiaa ja miten se ikääntyy.

Se että aurinkoenergiaa voidaan ja halutaan hyödyntää entistä enemmän, on kiinni muustakin kuin teknologian kehittymisestä ja hintojen halpenemisesta. Kyse on myös politiikasta. Esimerkiksi Saksa on kehittynyt muutamassa vuodessa johtavaksi aurinkosähkömaaksi syöttötariffin avulla.
– Suomessakin syöttötariffi edistäisi varmasti aurinkosähkön käyttöä, Petri Konttinen näkee.

Heli Kokko

2.10.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva