Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kepulla on kaikki toisin

Luulin kesällä, että syksyllä ei enää kehtaa vaalirahoitusta kommentoida, lienee jo niin loppuun kaluttu aihe. Mutta mitä vielä, eihän tämä onni ja autuus lopu sitten millään. Voisi suorastaan todeta että oi vaalirahoitus, tuo hersyvä huumorin lähde ja ehtymätön uutisaitta. Pieni maa, pienet piirit ja kaikki kärsivät emmentaliasta, reikäisestä muistista. Tosin pitää melkein ihailla Vanhasen pokkaa. Vain kunnon kepulainen kykenee siihen, että kiertelee ja kaartelee, eikä näe omissa toimissaan koskaan mitään moittimista.

 

Miksi ihmeessä juuri meille demareihin valikoituu ihmisiä, joilla on moraalitaju ja omatunto kohdallaan? Liian usein erilaisia poliittisia toimia pohtiessamme toteamme, että ei, emme me näin voi tehdä. Ja liian usein joku muistuttaa että nii-in, miksi sitten kepu voi. Jokainen itseään kunnioittava demari olisi jo pistänyt hösseliksi, myöntänyt mokanneensa, pyytänyt anteeksi omasta ja puolueen puolesta ja häipynyt vähin äänin jäähdyttelemään. Luulenpa myös, että meidän kenttämme ei olisi noin sinisilmäisen suvaitsevainen kuin keskustan väki tuntuu nyt olevan. No, onhan se toisaalta toki ymmärrettävää, jos nyt luovut pääministeristä, hyppääkö Jyrki heti pöydän päähän?

Joskus on mukava törmätä konkreettisiin ja itselle mielenkiintoisiin väitöskirjan aiheisiin. MMM Minna Mustosen ”Strategiaviestinnän vastaanottokäytännöt – Henkilöstö strategiaviestinnän yleisönä” tarkastetaan Helsingin kauppakorkeakoulussa perjantaina.
Väitös pohtii uusia avauksia ja näkökulmia strategiaviestintään. Tutkimuksen mukaan ei riitä, että johto tiedottaa yhtenäisesti henkilöstölle faktoja strategiasta ja tavoitteista, vaan viestinnässä ja sen sisällössä tulee huomioida työntekijän toimenkuva, osaaminen sekä työympäristö. Viestintä on ihmiselle merkityksellistä silloin, kun hän pystyy hyödyntämään saamaansa tietoa omassa työssään tai kokee sen henkilökohtaisesti kiinnostavaksi. Vastaavasti viestintä torjutaan, jos kosketuspintaa omaan työhön ei ole.

Eritoten kuntakentässä tämä on haaste, jos ajatellaan, että valtuuston johdolla tehdyn strategiatyön näkemyksistä tulisi saada valaistua niin opettaja, laitosmies, keittäjä, kamreeri kuin lautakunnan rivijäsenkin. Odotammeko, että muut ”ymmärtävät oikein” ja jos näin ei tapahdu, syytämme viestin vastaanottajaa. Vai pitäisikö meidän pysähtyä miettimään, miten voimme huomioida viestin vastaanottajan, hänen työnsä ja viestin merkityksen työlle ja ihmiselle itselleen. Ihminen kun nyt vain on sellainen olento, että jos hän ymmärtää asian merkityksen kokonaisuudelle ja sitä kautta itselleen, hän toimii sen mukaan.

Pohjois-Satakunnan kunnissa on viime päivinä tehty päätöksiä ja otettu kantaa monikuntaliitosselvityksiin yli maakuntarajan. Aihe on kimurantti mutta mielenkiintoinen. Syntyessään uusi kunta muodostaisi kulttuuriltaan, tavoiltaan sekä historialtaan yhtenäisen alueen. Alueen, joka voisi taata asukkaille ja elinkeinoelämälle paremmat edellytykset seuraavien 15 vuoden aikana kuin mitä meillä nyt erillisinä toimijoina on.

Moni toki pohtii maakuntarajaa, sairaanhoitopiirejä ja muita. En haluaisi, että hirttäytyisimme keskusteluissa mihinkään olemassa olevaan, emme rajoihin, hallintomalleihin emmekä kaiken maailman piireihin. Kunnan asukas on lähipalvelunsa ansainnut. Kuitenkin ne palvelut, joita tarvitaan harvoin, voidaan hakea kauempaakin. Myös verkkopalveluissa kunnat ovat niin alkutekijöissään että joskus oikein hirvittää.

Ja jos hallinnon pääpaikasta tulee ongelma, laitetaan Kankaanpään Karttusen ja Parkanon Malmbergin pulpetit Jämijärven Tykköölle, onpa sitten ainakin hallinto keskeisesti sijoitettu. Parkanolla ja Kankaanpäällä ei onneksi ainakaan vaakunasta tulisi kiistaa, molemmissa on jo valmiiksi mänty.

Katri Kujanpää

1.10.2009 08:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva