Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kompuroivat jättiläiset

Kuva: Kompuroivat jättiläiset

Jääkiekon SM-liigan alkukaudella ovat ennakkoon jopa suosikkien joukkoon sekä melkoisilla budjeteilla liigaan lähteneet Espoon Blues, Oulun Kärpät ja JYP kompuroineet melko pahasti. Ennen illan otteluja tämä trio muodostaa liigan häntäkolmikon. Toki liiallisia johtopäätöksiä ei missään nimessä pidä tehdä kun pelattu on vasta seitsemän kierrosta. Mutta kylmä tosiasia on se, että nyt kolmen pisteen hallitseva Suomen mestari JYP on jo 18 pistettä kärjessä olevaa Rauman Lukkoa perässä. Tuota eroa on erittäin hankala enää runkosarjassa kuroa kiinni, joten uskaltaa povata, ettei ainakaan JYP voita tämän kauden runkosarjaa!

Ja hankalan matkan päässä runkosarjan voittaminen on myös Bluesilla sekä Kärpillä. Oulun Kärppien kulubudjetti on tälle kaudelle 7 miljoonaa 596 tuhatta euroa, josta pelaajabudjetti on 3 miljoonaa euroa. Vastaavat summat ovat Bluesilla 5!p430!p000 euroa ja pelaajakulut 2,2 miljoonaa euroa ja JYPillä 5!p300!p000 euroa sekä 2 miljoonaa euroa.

Blues ei tulostavoitteessaan kurkota kuuhun, sillä seura on budjetoinut alijäämäksi 430!p000 euroa! JYP on budjetoinut kauden ylijäämäksi 200!p000 euroa ja Kärpät 54!p000 euroa. Bluesin ja JYPin kohdalla paljon on myös laskettu nyt peruuntuneen ECHL:n varaan. Euroopan Mestarien liigaa ei tällä kaudella pelata laisinkaan – siis jääkiekossa.

Tässä yhteydessä pitää tuoda esiin myös Rauman Lukon vastaavat luvut. Lukon kulubudjetti on huikeasti 6,7 miljoonaa, josta pelaajapalkat ovat 2,5 miljoonaa sekä tulostavoite nolla (0) euroa.

Entä sitten vastaavat luvut Porin Ässillä? Ässien kulubudjetti on 3,9 miljoonaa, josta pelaajapalkat ovat 1,55 miljoonaa ja tavoite on saada voittoa tuhat (1!p000) euroa. Eli Lukko pyörittä melko tarkkaan kaksinkertaista budjettia Ässiin verrattuna. Erohan on huikea. Toinen juttu on, miten ero näkyy silloin kun kausi päättyy?

Kolmen ottelun kierros

Porin Ässät pelaa tänään Hämeenlinnassa HPK:ta vastaan. Ottelun panos on jo kohtuukova, sillä Kerho on kerännyt seitsemästä pelistään kymmenen (10) pistettä ja Ässillä on koossa kahdeksan (8) pistettä.

Rinkelinmäen ottelussa on muutakin mielenkiintoa kuin pisteet. Kerhon Kultakypärä on illan pelissä Joonas Kemppainen, jonka monet muistavat siitä kun U20-maajoukkueen valmentajana ollut Jukka Rautakorpi värväsi hänet Porin Ässistä Hämeeseen oltuaan näköalapaikalla nuorten maajoukkueessa. Tapahtui siis täysin vastaava temppu kuin silloin kun nykyinen Jokerien päävalmentaja Hannu Aravirta oli kaksikymppisten maajoukkuevalmentajana. Silloinkin kärsijänä oli Porin Ässät, joka menetti Lahden Pelicansille Leo Komarovin.

Aravirta kiisti jyrkästi, itse asiasta kuultuna, että hänellä maajoukkuevalmentajana olisi ollut osaa tai arpaa Komarovin siirtymiseen Lahteen, johon valmentajaksi tulla tupsahti juuri Aravirta.

Tällä kaudella 20-vuotiaiden päävalmentajana toimii Hannu Jortikka, jolla ei itsellään ole nyt liigaseuraa valmennettavana. Jääkiekkoliitto on luultavasti oivaltanut sen, että näillä näkymin sivutoiminen päävalmentaja käyttää nuoria pelaajia härskisti hyväkseen oman SM-liigaseuran eduksi.

Tänään olisi jälleen olemassa värväysvaara, niitähän Kerho lie ennenkin Ässiltä nappaillut. Vai mitä siinä Aki Uusikartanon finaalisarjan jälkeisessä siirron julkistamisessa – heti finaalisarjan ratkettua ja vielä tosi nopeasti – aikoinaan mahtoikaan tapahtua?
Nyt olisi Ässien alkukauden hienosti pelanneen Mika Niemen kohdalla voinut sattua Hämeessä ikään kuin ahaa-elämys! Niemi kun rynnisti vasta tällä kaudella SM-liigajoukkueeseen ja otti heti pelaamalla paikkansa vakioryhmässä. Eipä Alpo Suhonen, median hienovaraisista vihjeistä huolimatta, sittenkään Niemeä edes kokeillut.

URHO tänään Hakametsässä

Tänään pelataan Tampereen Hakametsän hallissa mielenkiintoinen ottelu, jossa Mikko Saarisen luotsaamat kirvesrinnat kohtaavat Risto Dufvan valmentaman JYPin. Tapparalla on alkanut kulkea, mutta viime kaudella ihan kalifin asemaan nousseella Dufvan joukkueella ei – vielä.

Hakametsän ottelua kunnioittaa itse URHOtv, joten panokset vain lisääntyvät. Eipä sitä olisi uskonut, että Tappara menee maanantain harjoitusottelussa kaatamaan suuren ja mahtavan NHL:n joukkueen, Florida Panthersin. Tosin voitti vasta voittomaalikisassa loppunumeroin 3-2.

Eikä siinä vielä kaikki: voittomaalin Florida-vahti Scott Clemmensenin taakse veivasi Ville Nieminen, joka itse on jopa Stanley Cup-voittaja. Eli ei mikään turha mies opetusta NHL-joukkueelle antanut!

Oli kyseessä sitten aikaero tai mikä muu hyvänsä, niin ei NHL-joukkueiden Euroopan taival ihan ruusuilla tanssimista ole, sillä Euroopan Mestarien liigan jääkiekossa voittanut Zürich Lions koulutti sitten Victoria Cupissa Chicago Blackhawksia maalein 2-1 ja ottelun sankariksi nousi Ari Sulander, 40, huipputorjunnoillaan. Ketterästi liikkuu vielä ”Sulon” jalka ja valittiinhan Sulander viime kaudella Mestarien liigan pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.

Mahtaisikohan Sulo lähteä vielä Vancouverin olympialaisiin pelastamaan Suomen mainetta? Väittävät kuitenkin, että NHL:ssä pelaisi liuta Sulanderia parempia maalivahteja. Mutta jännää olisi, mikäli Jukka Jalonen jossain Karjala-turnauksessa kokeilisi vaikka Sulanderin nykykuntoa.

Tosin eipä taitaisi Ari edes pyydettäessä tulla Pasilan halliin torjumaan.

Olen muuten antanut itselleni kertoa, että maalivahti Miikka Kiprusoff olisi valmis Leijoniin olympialaisissa.

Ehkä useampaan kertaan Leijonaryhmästä kieltäytyneelle Kiprulle löytyisi sopivaa hommaa olympialaisten ajaksi – vaikkapa Havaijilta!

Kertoimia kerrakseen

Tänään pelataan Lahdessa jalkapallon Suomen Cupin puolivälieräottelu FC Lahti-FC Jazz Juniorit. Veikkaus ei paljon Kakkosen joukkueen yllätysmahdollisuuksiin luota, koska FC Jazz on saanut muhkean voittokertoimen 15,00 ja tasapelistäkin varsinaisella peliajalla porilaisten kerroin on mukava 7,40. Vastaavasti FC Lahden voittokerroin on 1,07 eli käytännössä ei yhtikäs pehua. Näillä kertoimilla Veikkaus suorastaan houkuttelee pelaamaan edes FC Jazzin tasapeliä varsinaisella peliajalla.

Nyt ei muuta kuin FC Lahti kotonaan nurin ja siitä saa porilainen vielä tehtyä tilin. Jari Litmasen varaan kai Veikkaus on moisen kertoimen laskenut. Nyt olisi Mikko Mannilan luotsaamalla joukkueella mahdollisuus aiheuttaa todellinen yllätys. Vielä FC Jazzille annetaan yhden maalin tasoituskin ja siinä tasapelikerroin on 4,40 ja jos sitten peli päättyisi tasan, niin FC Jazzin kerroin on 5,15. Ei mutta, ihan totta, kyllä Veikkaus noilla kertoimilla pistää ainakin kokeilemaan FC Jazzia muutaman muun kohteen kanssa.

Nyt kun kertoimet tulivat esiin, niin myös Porin Ässillä on tänään mukava vieraskerroin kun se pelaa Hämeenlinnassa. Ässillä on kova voittokerroin 3,70 ja vielä yhden maalin tasoituksellakin 2,05. Mutta tasapeli varsinaisella peliajalla antaa jo komeasti kertoimen 4,50.

Mistähän Veikkauksessa oikein tietävät, että kyllä noitten kertoimien miinaan aina joku hullu porilainen menee. Kieltämättä heitä löytyy, jotka hakevat sopivat porilaiskohteet ja vielä pelaavat niitä.

Ei muuten, mutta yhden sellaisen pöhelön tiedän varmuudella, eikä hän istu kaukana koneestani!

Hyypiän kokoinen aukko

Jalkapallon Mestarien liigasta tuli suorana lähetyksenä seurattua Fiorentinan ja Liverpoolin välistä ottelua ja vasta jälkilähetyksenä Barcelonan sekä Kiovan Dynamon välistä ottelua, jossa Roman Eremenko pelasi oikeana puolustajana.

Firenzen ottelun seuraaminen johtui siitä, että Italian Serie A:n suosikkiseurani on vuosia – nimen muutoksista huolimatta – ollut Fiorentina. Molemmat pelit muuten päättyivät kotivoittoihin 2-0. Salaa tunsin mielihyvääkin kun näki Rafael Benitezin ilmeitä Poolin penkillä. Syy oli se, että nyt Rafa olisi tarvinnut yrmimäänsä Sami Hyypiää puolustuksen keskellä. Marin Skrtel ja Jamie Carragher olivat täysin ulalla kun Stevan Jovetic karkasi kahdesti maalintekoon täysin topparien tontilta. Ei olisi mennyt Hyypiä näihin miinoihin - se tiedetään nyt jo Saksan Leverkusenissakin.

Jovetic on 19-vuotias montenegrolainen, jolla oli onnea, että yleensä pääsi avaukseen. Pääsy johtui siitä, että Alberto Gilardino oli pelikiellossa.

Eilenkin on ollut valinnan varaa. Tarjolla oli Bayern München-Juventus tai Manchester United-Wolfsburg – molemmat suorina lähetyksinä. Ehkä se on kallistunut ManUn otteluun tai sitten kanavapujottelu tuli tutuksi. Tänään Viasat tarjoaa pari suoraa Eurooppa-liigan ottelua - peräkkäin.

Makurilla riittää purtavaa!

Alppilajit ovat vaarallisia

Suomen Marcus Sandell, 22, ja sveitsiläinen Lara Gut, 18, ovat viimeisimmät alppilajien loukkaantujat. Tämä on osoitus siitä, että jo pelkästään harjoittelu on sen tason urheilua, jossa sattuu usein melko vaarallisiakin vammautumisia. Sandell kaatui Itävallan Alpeilla sijaitsevalla Pitztalin jäätiköllä. Gut loukkaantui Saas-Feessä, mutta kummatkin laskijat pääsivät nopeasti hoitoon ja miettivät jo, koska kilpailevat seuraavan kerran. Alppilajien harrastajat tiedostavat harjoitustenkin vaarallisuuden, mutta näissä Sveitsin ja Itävallan alppimaisemissa myös hoito on paitsi nopeaa, niin myös ensiluokkaista.

Sandell kaatui jäätiköllä ja päätyi lumettomaan kivikkoon. Jo parin tunnin päästä Marcus oli Innsbruckin yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa häneltä poistettiin toinen munuainen ja todettiin muitakin sisäisiä vammoja. Kyseessä on huippusairaala ja munuainen poistettiin tavalla, joka saattaa nopeuttaa Sandellin toipumista huomattavasti. Urologian dosentti Wolfgang Horninger poisti vioittuneen munuaisen kylkeen tehdyn viillon kautta. Alppijoukkueen lääkäri, ortopedi Eero Hyvärinen uskoo, että toipuminen nopeutuu huomattavasti.

Sveitsiläinen alppilahjakkuus Gut vietiin helikopterilla sairaalaan, jossa sijoiltaan mennyt lantio pistettiin nukutuksessa paikalleen ja sen jälkeen hänet kuljetettiin Berniin, jossa alan erikoislääkärit suorittivat jatkotutkimukset. Valmentajaisä, Pauli Gut kertoi, että Lara on sivussa kuukauden. Kaikella todennäköisyydellä kumpikin laskija on mukana Vancouverin olympialaisissa. Tuntuu maallikosta lähes uskomattomalta, mutta näin toivottavasti sitten tapahtuu.

Suomessa lasketaan Levillä maailmancupia. Siellä on paljon turvallisempi ja matalampi rinne.

Mutta silti voi loukkaantumisia sattua. Miten Suomen oloissa jatkohoito mahtaisi tapahtua?

Jarmo Liuhala

1.10.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva