Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tunnetulva vie mukanaan

Kuva: Tunnetulva vie mukanaan

Porin työväenopiston kirjoittajilla on takana kolme intensiivistä vuotta. Vuoden 2006 antologia Tunnetulva julkaistiin ensin kirjana, sitten melko pian perään äänikirjana ja tänä vuonna myös dvd-koosteena.

Kirjoittajien tarinoiden ei pitänyt ensin lainkaan tulla julkisuuteen, sen verran henkilökohtaisia ne ovat, mutta äänikirjan ja dvd:n primus motor Liisa Saine sanoo jälkikäteen, että suuremmat voimat ohjasivat, ja alun vastustus on poissa – ainakin enimmäksi osaksi.

Opettajana oli antologian tekovaiheessa Tuula Vanne. Dvd:llä tarinat saattoi kuvalliseen muotoon AH-Visio Ky, jonka yrittäjä on kuvannut materiaalia jo vuodesta 1980 lähtien, ja kuvauspaikkoja on peräti 281 eri puolilta maailmaa. Reilun kuuden tunnin mittaiselle, kolmen levyn dvd-koosteelle mahtuu 101 kuvatarinaa.

Liisa Saine ajattelee, että opettajan piti ensin saada tarinat ulos kirjoittajista, sellaisetkin joista itsekään ei edes tiennyt, ja kuvien ottajan piti kiertää maailmaa ja tallentaa näkemäänsä. Kun tarinat ja kuvat löysivät toisensa, kaikki vain loksahti paikoilleen – kuvat sopivat tarinoihin.

Tekijät ovat suurimmaksi osaksi itse lukeneet tallenteille omat juttunsa, joten kertojan ääni tulee autenttisena.
Kuvissa on eksoottisia kohteita mutta näkymiä myös läheltä. Mukana on kadonneita maisemia ja hävinneitä elintapoja ja sykähdyttäviä nykypäivän kuvia. Sellainen on esimerkiksi jäiden lähtö Kokemäenjoesta 13. tammikuuta vuonna 2008.

Äänikirjasta on saatu jo hyvää palautetta vanhainkodeista. Myös dvd:n kohderyhmäksi on ajateltu vanhuksia.
– Se voi olla ulkomaanmatka, se tarjoaa luonnon kauneutta, elämyksiä, ja on kerrottu, että dementikot tunnistavat tarinoista ja kuvista jotain itselleen kuuluvaa.

Porin työväenopiston kirjoittajat ovat julkaisseet myös muita teoksia, omakustanteina. Tunnetulva-antologiassa Vuokko Vaaran nimellä esiintynyt Marjatta Vaara on kirjoittanut kirjan isänsä, merikapteeni Sauli Piiparin päiväkirjan pohjalta. Isä piti päiväkirjaa purjehdusmatkallaan s/v Pommernilla maailman ympäri 1936–1937. Kirjasta on tehty myös äänikirja, jossa lukijoina ovat Antero ja Marjatta Vaara.

Marjatta Vaara kertoi, että aluksi oli tarkoitus jakaa kirjaa vain lähisuvulle, mutta sitten menekkiä oli niin paljon, että piti ottaa uusi painos.

Samoin kävi Pirjo Lahdenrannan Toukolan tarinoiden kanssa. Niitä haluavat kuulla niin nuoret kuin vanhuksetkin.
Kirjan 45 tarinaa ovat todenmakuista dokumenttia 50-luvun elämästä kaupunkilaislapsen näkökulmasta.
 – Äänikirja oli 60-vuotislahja itselleni, pojilleni, ystäville ja kaikille, jotka pitävät todellisista lapsellisista jutuista, jotka koin asuessani 50-luvulla Helsingissä, Toukolan kaupunginosassa.

Liisa Saine on hänkin tallentanut äänikirjaan kuudelle levylle omia tarinoitaan. Kielo-Ruusussa hän muistelee kouluaikoja ja työvuosien sattumuksia sairaalassa, samoin hän kuvailee naisena olemista ja selvittää porilaisten Turkin-matkan sujumista. Viimeinen levy, Historian kehto, kertoo Ulvilan Liikistön alueen historiallisesta merkityksestä ja tunnetapahtumista.

Kielo-Ruususta on koottu erikseen yleisön pyynnöstä lapsille oma cd- ja dvd-kokonaisuus, jolle Porin kirjastossa annettiin nimeksi Mummin tarinat.

Yhden tarinan, veljestään kertovan ”Simo ei ol paha ko paikoistais”, hän aikoo kirjoittaa vielä näytelmäksi.

Myös Marjatta Vaaralla ja Pirjo Lahdenrannalla on suunnitelmia.

– Luin jostakin, että ihmisen kuuluu tehdä sitä mitä haluaa, niinpä olen päättänyt että kirjoitan runokirjan, sanoo Marjatta Vaara.

– Minä kirjoitan muistelmat ”Minun Pohjanmaani – ilman tuuria”, lupaa Pirjo Lahdenranta.

Äänikirjoja ja dvd-koosteita on lainattavissa kirjastoista ja tilattavissa esimerkiksi Liisa Saineelta, 040 5037 378.

Heli Kokko

29.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva