Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Antologia: Manuscript-63 julkaisi novelleja satakuntalaisuudesta

Kuva: Antologia: Manuscript-63 julkaisi novelleja satakuntalaisuudesta

Satakuntalainen kirjailija- ja kirjoittajayhdistys Manuscript-63 on kahdeksantoista vuoden tauon jälkeen julkaissut novelliantologian ”Länsi on suunta”. Puheenjohtaja Hannes Tiiran mukaan kyseessä ei olekaan mikä tahansa teos, sillä se kertoo omalta osaltaan yhdistyksen uudenlaisesta nousukaudesta.

Kuva: Kirsi Nurmi, Arvi A. Koivisto ja Petri Lilja kehuvat antologiaa monipuoliseksi ja ajatuksia herättäväksi.

- Yhdistyksen toiminta on ollut vuoristorataa. On ollut vilkkaita kultakausia ja aallonpohjia, onpa joskus jouduttu miettimään koko yhdistyksen lopettamistakin. Huippukausia ovat olleet alkuvuodet sekä 1970- ja 1980-luvun taite, jolloin toiminnassa oli aktiivisesti mukana nykyinen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Kari Levola.

- 1990-luvulla yhdistys otti voimakkaasti kantaa kirjastojen lakkauttamiseen ja monet muistavat, kuinka esimerkiksi Simo Ojanen poltti kannanottona näytelmiään.

- Hiljaisempaa eloa on vietetty aina näihin päiviin saakka, mutta nyt Manuscript on lähtenyt jälleen nousuun aika lailla uudelta pohjalta.

- Tämä antologia on iso ponnistus. Pidämme myös kirjakahviloita, lukijaisia ja tekstipalautepalvelua. Ensi viikonloppuna olemme mukana Turun kirjamessuilla.

- Yhdistyksen jäsenmäärä kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä jäseniä on jo 82, vaikka emme rimaa aivan alhaalla pidäkään, Hannes Tiira kertoo.

Uudessa antologiassa on mukana 15 kirjoittajaa, jotka edustavat hyvinkin erilaisia ammatteja. Joukossa on kokeneita, paljon julkaisseita kirjoittajia ja myös esikoisnovellisteja.

- Meri näkyy monissa teksteissä, mutta myös läntiset metsät, pellot ja taajamat. Aurinko laskee länteen, ja monessa tekstissä sivutaan dramaattisia hetkiä, myös kuolemaa, elämän viimeistä auringonlaskua.

- Eniten kiinnyin teksteissä sopeutumisen ääneen; Satakuntaan tullaan ja tänne asetutaan, antologian toimittaja, kirjailija Taina Teerialho kuvailee.

Teerialhon mukaan antologiaan tarjottiin enemmän julkaisukelpoisia tekstejä kuin siihen voitiin ottaa. Tämän vuoksi Manuscript-63 aikookin myöhemmin julkaista vielä laajemman verkkoantologian internetissä.

Antologiassa ovat mukana Paavo Granö, Eeva-Maria Grekula, Kaisu Hulkko, Tuulikki Humisto, Hanna Isoaho, Antti Kanerva, Liisa Keitaanpää, Arvi A. Koivisto, Katri Laurila, Petri Lilja, Markku Mannila, Eija Piikkilä, Kirsi Ranki, Tarja Tiilimäki ja Erkki Wessman.
”Länsi on suunta” -antologian on taittanut ja kannen suunnitellut Tarja Tiilimäki. Antologia on saanut tukea Satakunnan taidetoimikunnalta ja Satakunnan kulttuurirahastolta. Kirjan painos on 700 kappaletta ja sitä saa porilaisista kirjakaupoista.

Ahlaislainen kalastaja Petri Lilja, porilainen perheenäiti Kirsi Nurmi ja porilainen metsänhoitaja Arvi A. Koivisto sanovat olevansa ylpeitä saatuaan tekstinsä antologiaan.

Petri Lilja asuu keväästä syksyyn Joulukari-nimisellä saarella Ahlaisten edustalla. Talvet hän viettää Toejoella ja kirjoittaa. Hänen ensimmäinen runokirjansa ilmestyi viime keväänä. Antologiassa oleva esikoisnovelli ”Jalmarin lähtö” kertoo kalastajasta.
- Haluan omistaa tekstin kaikille menneille kalastajasukupolville, jotka ovat eläneet karua elämäänsä saaristossa, Lilja kiteyttää. Hän aikoo kirjoittaa jälleen talvella ja julkaista toisen runokirjansa ensi vuonna.

Kirsi Nurmi kirjoittaa tyttönimellään Ranki. Hän on neljän, vielä pienen lapsen äiti, joten kirjoittaminen on jo pelkästään ajankäytönkin kannalta puuskittaista.

- Minulla on paljon tarinoita päässäni, eri asia sitten on, milloin saan ne paperille, Kirsi hymyilee.

Ikaalisista kotoisin oleva Arvi A. Koivisto puolestaan on julkaissut pari vuotta sitten nuoruudestaan kertovan muistelmakirjan ”Norojoki virtaa”. Parhaillaan hän kypsyttelee jatkokirjaa, joka liittyy hänen metsäiseen työuraansa.

Maarit Kautto

29.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva