Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mitä yksityistäminen maksaa?

Kuva: Mitä yksityistäminen maksaa?

Oikeiston taholta paine kunnallisten palvelujen yksityistämiseen kasvaa kaiken aikaa. Yksityistäminen on heidän mielestään jopa ainoa keino, jolla kunnalliset palvelut voidaan turvata. Oikeisto tuputtaa yksityistämistä lähes joka palvelusektorille. Sitä ei tietenkään mielellään kerrota, mitä kunkin palvelun yksityistäminen todellisuudessa maksaisi kunnalle ja erityisesti palvelun käyttäjälle.

Oikeiston ajatusmaailmaan eivät maksuttomat palvelut tunnu sopivan ollenkaan. Sen vuoksi porvarijohtajat valtamedia tuella nostivat kovan haloon, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puhui alle kouluikäisten maksuttomasta päivähoidosta. Porvarit ilmeisesti pelkäävät myös sitä, että se kaventaisi mahdollisuuksia päivähoidon yksityistämiselle. Halut päivähoidon yksityistämiseen ovat kovat, kuten myös terveyssektorin puolella.

Porin kaupunginsairaalan päiväkirurgia on ollut kuuma peruna porilaisessa politiikassa jo pitkään. Ei pelkästään tänä vuonna, vaan jo vuosia sitten. Nyt on jo jonkin aikaa keskustelu Porin kaupunginsairaalan leikkaustoiminnan, eli päiväkirurgian siirtämiseksi Satakunnan keskussairaallaan.

Keskustelussa on kaupunginsairaala ja keskussairaala asetettu vastakkain. Kaupunginsairaalasta leikkaustoiminnan lopettamisen puolestapuhujien perimmäisenä ajatuksena lieneekin se, että näin saadaan avattua tilaisuus yksityissairaaloille, joiden toiminta Porissa onkin jo laajenemassa. Kun keskussairaalassa leikkausjonot pitenevät, on luontevaa ohjata ainakin maksukykyiset potilaat yksityissairaalaan.

Tuntuu, että nyt käydyissä keskusteluissa yksityistäminen on pääasia, ei sen hinta. Vastavetona meidän demaripäättäjien tulee kuitenkin pitää kirkkaana mielessä se tosiasia, että ei kaikilla suinkaan ole varaa käyttää yksityisen palveluntuottajan palveluja. On aivan selvää, että yhteistoiminta-alueen myötä näiden varattomien ihmisten määrä ei ainakaan tule laskemaan.

Nyt käydään vilkasta keskustelua myös vanhustenhuollosta. Miten tulevaisuudessa hoidetaan vanhuksia mahdollisimman kodinomaisesti ja itsenäisyyttä tukien? Tällä hetkellä Suomi on liian laitostunut maa. Laitoshoitoakin tarvitaan, sitä ei sovi kiistää, mutta pitää harkita milloin laitoshoito on tarkoin perusteltua ja ketkä vanhukset oikeasti hyötyvät laitoshoidosta. Se sanonta kyllä pitää paikkansa, että tyhjillä sängyillä on tapana täyttyä.

Porin perusturvalautakunnan haaste on suuri moneltakin osalta, eikä vähiten juuri vanhusväestön haasteiden huomioimisessa. Miten pystyttäisiin parhaiten tukemaan vanhusväestön selviytymistä kotona mahdollisimman pitkään? Mistä ja minkälaisista palveluista vanhusväestö hyötyisi kaikkein eniten juuri silloin, kun ”romutetaan” laitostumisen kierrettä? Ja vielä se, miten pystyisimme järjestämään tarvittavia palveluja osana kaupungin omaa toimintaa? Alkaako tässäkin yksityistämisen meininki? Porvaririntama näkeekin aivan ilmiselvästi vanhusväestön haasteet myös yksityistämisen haasteena. Jälleen pitää avoimesti kysyä mikä tässäkin on pääasia yksityistäminen vai sen hinta?

Jutta tarvitsee tukemme. Me sosialidemokraatit olemme unohtaneet puheenjohtajamme Juttu Urpilaisen tukemisen. Eritoten valtamedia on pyrkinyt ajamaan häntä ja myös puoluettamme nurkkaan. Valitettavasti mekin olemme menneet mukaan ajattelematta lainkaan, minkä vuoksi häntä arvostellaan.

Lähes kaikki Urpilaisen tekemät esitykset ammutaan alta aikayksikön alas tai käännetään jo heti alkumetreillä häntä vastaan.
Valtamediakin pyrkii toimimaan sen puolesta, että nykyinen kokoomus- ja keskustajohtoinen hallitus jatkaisi tulevien eduskuntavaalien jälkeenkin. He saivat vallan pitkälti rahan voimalla, josta seurauksena on melkoinen sotku ja jota selvitellään edelleen. Mitä vielä paljastuukaan?

Sonja Myllykoski

29.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva