Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori-palkinto keskussairaalan sydänyksikölle

Kuva: Pori-palkinto keskussairaalan sydänyksikölle

Vuoden 2009 Pori-palkinto on ojennettu Satakunnan keskussairaalan sydänyksikölle. Pieni, mutta tehokas sydänyksikkö on menestynyt muun muassa Stakesin sydäninfarktipotilaiden Perfect-tutkimuksessa. Stakesin mukaan sydäninfarktipotilaiden invasiivinen hoito on Porissa kattavinta, hoitoajat lyhimpiä, kustannukset vähäisimpiä ja potilaiden kuolleisuus pienintä verrattuna muihin suomalaisiin kaupunkeihin, joissa on pallolaajennustoimintaa.

Kuva: Osastoylilääkäri Antti Ylitalo tekemässä potilaalle varjoainekuvausta.

Satakunnan keskussairaalan sydänyksikkö koostuu osastoylilääkäristä, kahdesta kardiologista, osastohoitajasta, kolmesta sairaanhoitajasta, rtg-hoitajasta ja sihteeristä. Osastoylilääkäri Antti Ylitalon mukaan yksikön tehokkuuden salaisuuksia ovat sopiva koko, ammattitaitoinen henkilökunta, nykyaikaiset tutkimusvälineet ja riittävän suoraviivainen ja joustava toimintatapa.

- Tärkein yksittäinen tehtävämme ovat akuuttien infarktipotilaiden pallolaajennukset. Pääosa infarkteista hoidetaan nykyään pallolaajennuksella ja liuotushoitoa tarvitaan harvoin.

- Työajan ulkopuolella tulevat potilaat hoidetaan hälytystyöjärjestelyin osittain yhteistyössä Tyksin kardiologian kanssa. Tämä toimii niin, että kahtena päivänä viikosta Tyksistä voidaan lähettää akuutteja potilaita Poriin ja kahtena päivänä Porista Tyksiin, Ylitalo selvittää.

Sydänyksikössä tehdään myös aktiivista tieteellistä tutkimusta. Kardiologi Pasi Karjalaisen väitöskirjatyö valmistui 2007 ja vireillä on useampia väitöskirjaprojekteja, joista seuraava valmistuu 2010. Tutkimukset ovat keskittyneet pallolaajennuspotilaiden stenttaukseen liittyviin turvallisuustekijöihin. Monet Porissa ideoiduista tutkimuksista ovat laajentuneet kansainvälisiksi monikeskustutkimuksiksi.

- Parhaillaan on menossa kaksi isoa kansainvälistä tutkimusta, joissa molemmissa on mukana tuhat potilasta. Meillä on yhteistyöyksikköjä muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Tällä hetkellä sydänyksikkö toimii vielä melko ahtaissa tiloissa keskussairaalan N-rakennuksessa. Ensi vuonna yksikkö muuttaa kuitenkin uusiin tiloihin päivystysalueen viereen. Silloin sydänvalvontayksikkö ja toimenpideyksikkö yhdistyvät.

- Odotamme innolla muuttoa, sillä tilamme paranevat huomattavasti. Saamme kaksi toimenpidesalia, sydänvalvonnan, sydänpoliklinikan ja elektiivisten potilaiden seurantaan tarkoitetun tilan kaikki saman katon alle, Ylitalo iloitsee.

Maarit Kautto


Sydänyksikkö

- Sepelvaltimoiden varjoainekuvaukset 1 100 vuodessa.

- Pallolaajennuksia, stenttauksia, suonensisäisiä paineenmittauksia, ultraääni ym. kuvauksia ja sepelvaltimoiden porauksia 500 vuodessa.

- Sydänkatetrisaatioita, koepalojen ottoja ja elektrofysiologisia tutkimuksia 100 vuodessa.

- Tahdistimien ja rytmivalvurien asennuksia 200 vuodessa.

- Rytmihäiriö- ja vajaatoiminnan tahdistimia 30 vuodessa.

- Sydänpotilaiden poliklinikkakäyntejä 3000 vuodessa.

- Yksikkö perustettu 1998, pallolaajennukset aloitettu 1999.

- Henkilöstö: osastoylilääkäri Antti Ylitalo, kardiologit Pasi Karjalainen ja Jussi Mikkelsson, osastonhoitaja Raisa Nurmi, rtg-hoitaja Juha Normio, sairaanhoitajat Maria Heino, Päivi Nurmoranta ja Minna Ampio, sihteeri Anne Sukeva.

 

 

 

 

 

 

 

 

25.9.2009 18:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva