Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tuottoisaa bisnestä vanhuksilla – ja jätteillä

Kuva: Tuottoisaa bisnestä vanhuksilla – ja jätteillä

Vanhustenhuollosta on tullut kuntien taloudelle rasite – ja kansainvälisille pörssiyhtiöille kannattavaa hoivabisnestä.

Vanhusten hoiva- ja asumispalveluala on keskittymässä ja siirtymässä kunnilta ja järjestöiltä yrityksille, jotka kasvattavat kokoaan ja kansainvälistyvät.

Hoivabisneksestä on tullut ammattimaisesti johdettua liiketoimintaa.

Suuria yrittäjiä, joita on rantautunut jo Satakuntaankin, ovat esimerkiksi Esperi Care ja MedOne.

Esperi Care Oy:n liikevaihto oli vielä viitisen vuotta sitten kuusi miljoonaa, viime vuonna liikevaihto oli jo 27,4 miljoonaa, tänä vuonna sen ennakoidaan nousevan 50 miljoonaan ja parin kolmen vuoden päästä rikkovan sadan miljoonan euron rajan.
Sijoittajat ovat olleet hyvin kiinnostuneita nopeasti kasvavasta alasta.

Se mikä on kunnille rasite, on toisille kannattavaa bisnestä – ja ilmeisen varmaa. Väestön ikääntyminen on fakta, eli vanhuksia tulee aina vain lisää, ja vaikka heitä lähteekin autuaampiin asumismuotoihin, uusia asiakkaita virtaa.

Ja maksaja löytyy aina. Jos asiakas ei itse pysty, niin kunta maksaa veroeuroilla.

Yksityisen yrityksen tulo tuntuu olevan monelle satakuntalaisellekin kunnalle pelastus. Vanhustenhuollon palvelujen lisäämisen kanssa on saatettu jahkailla vuosikausia, ja sitten yhtäkkiä ilmestyy Oy Hoiva Ab, ja jo nousee nopsaan pellolle komea palveluasuntorakennus, ja kunnasta tulee palvelujen varma ostaja.

Palveluseteli sopii hyvin tähän ulkoistamisen kuvioon. Siihen sopii myös eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion lääninhallituksilta tilaama vanhustenhuoltoselvitys. Tulokset olivat karmaisevia: vanhuksia sidotaan sänkyihin, karkailijoita lukitaan huoneisiin, levottomimmat rauhoitetaan lääkkeillä, vessaan ei viedä, vaan tarpeet hautuvat vaipoissa.
Ja koska pahimmat ongelmat löydettiin juuri kunnallisista laitoksista, nyt saatiin hyvä syy jatkaa ulkoistamista.

Kuntajargonia on puhe siitä, että laitoshoidosta täytyy päästä pois ja siirtyä kodinomaisempaan palveluasumiseen. Jos on käynyt tehostetun palveluasumisen yksikössä, tietää että se on kaukana kodinomaisesta.

Mitä eroa on vanhainkodilla ja tehostetulla palveluasumisella asukkaan kannalta? Porin apulaiskaupunginjohtajan Aulis Laaksosen mukaan ”tehostetun palveluasumisen ja vanhainkodin asiakaskunta ja noudatetut toimintamallit poikkeavat toisistaan varsin vähän, muutoin paitsi rahoituksen osalta”.

Ja rahastuksen. Asukas maksaa vuokran lisäksi erikseen tarvitsemansa palvelut, kuten ateriat, kylvetyksen, pyykkihuollon, liinavaatteet ja siivouksen, mutta yksityisenkin asumispalvelun ostaa vanhukselle useimmiten kunta ja perii sitten osan hinnasta vanhukselta erilaisina maksuina.

Palveluasunnoissa asuvilta vanhuksilta voidaan laillisesti viedä melkein koko eläke erilaisina palvelumaksuina.

Tehostettu palveluasuminen, jossa henkilökunta on paikalla ympäri vuorokauden, on varsin kallista.

Tehostetun palveluasumisen maksut vaihtelevat Kuningaskuluttaja-ohjelman mukaan 1 468 eurosta 5 370 euroon, ja tyypillisesti maksut ovat vähän yli 3 000 euroa kuukaudessa!

Jos ei tyhmempi osannut ennustaa, että Suomen mummut ja papat alkavat kiinnostaa kansainvälisiä pörssiyhtiöitä, eipä ole välttämättä osattu haistaa toistakaan uutta tuottoisaa bisnestä, jätettä.

Jäte herättää intohimoja, koska uusiokäytössä ja jätteen muuttamisessa energiaksi pyörii jo nyt satoja miljoonia euroja.
Jätteessä muhii paitsi raha myös lihava riita. Valmisteilla on uusi jätelaki, ja nyt kiistellään jätteiden omistuksesta. Kuntaliiton mielestä jätehuoltoa ei voi jättää yritysten vastuulle, vaan uudella jätelailla kuntien vastuuta jätehuollosta pitää entisestään lisätä.
Yrityspuoli vaatii, että koko jätehuolto pitää vapauttaa ja kysyy, pitääkö kuntien edes hoitaa tätä liiketoimintaa.

Kuntaliiton ympäristölakimies Leena Eränkö pelkää (UA ti 22.9.), että monet toimijat haluavat hoitaa vain helpommin tehtävät palvelut ja rahastaa niistä. Kunnille halutaan jättää se toiminta, joka on kaikkein kurjinta ja kalleinta.

Eli kuten vanhustenhoivabisneksessä myös jätebisneksessä halutaan vapaiden markkinoiden nimissä kuoria kermat päältä – ja heivata kakkavaipat muiden huoleksi.

Heli Kokko

25.9.2009 08:31

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva