Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kohti uusia vaaleja?

Kuva: Kohti uusia vaaleja?

Moni luuli, että puolitoista vuotta vellonut vaalirahakohu alkoi olla jo lopuillaan, mutta toisin näyttää käyvän.

Porvarihallitusta Suomeen kaikin keinoin havitelleen liikemiesjoukon ja konkurssiin ajautuneen Nova Groupin puoluetuet lähinnä keskustan ja kokoomuksen ehdokkaille eivät olleetkaan ehkä se lopullinen niitti porvaripolitiikan uskottavuudelle.

Sen sijaan keskustapuoluetta lähellä olevien säätiöiden kuten RAY:n rahoittaman Nuorisosäätiön sekä Maaseudun kukkaisrahaston omille pomoilleen maksamat vaalituet ovat muodostumassa ainakin keskustalaisten poliitikoiden kompastuskiviksi.
Kaksi kepulaista poliitikkoa on jo joutunut eroamaan. Kansanedustaja Antti Kaikkonen joutui jättämään Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajuuden, ja ex-kansanedustaja Jukka Vihriälä puolestaan RAY:n hallituksen puheenjohtajuuden.

Säätiöiden tehtävät on määritelty tarkkaan niiden säännöissä, ja esimerkiksi Nuorisosäätiön tehtävänä on rakennuttaa nuorille vuokra-asuntoja, ei rahoittaa kepulaisten poliitikkojen vaalityötä olkoonkin, että tuki olisi ollut taulukauppoja tai seminaarilippuja.
Ei siis ihme, että säätiön vuokrataloissa asuvat nuoret närkästyivät, kun syntyi epäilys, että heidän vuokrarahojaan olisi käytetty vaalikuluihin eikä talojen kunnostukseen.

Nuorisosäätiöllä on eri puolilla Suomea lähes 2 700 asuntoa. Säätiö kerää vuokria noin 12 miljoonaa euroa vuodessa. Raha-automaattiyhdistys RAY on tukenut säätiötä vuotuisella 250 000 euron yleisavustuksella. Satakunnassa ei Nuorisosäätiöllä ole asuntoja.

Vastaavanlaisia säätiöitä on muodostettu kaikkien puolueiden ympärille. Aika näyttääkin, paljastuuko vastaavia väärinkäytöksiä lisää. Nyt näyttää siltä, että juuri keskustataustaisissa säätiöissä on toimittu häikäilemättömimmin vaalitukien kanssa. Puolueen etu menee kaiken muun edelle. Se on nähty keskustassa aiemminkin.

Samalla kun vaalirahakohu käy yhä vakavammaksi, muuttuu poliitikkojen uskottavuus yhä heikommaksi.
Paineet ovat kovimmat keskustassa, jonka puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen jaksaa uskoa yhä, ettei kohulla ole vaikutusta hallituksen toimintakykyyn.

No, keskustalla ei ole huolta ainakaan siitä, että puolueen puheenjohtajan uskottavuus olisi enää kärsinyt. Matti Vanhasella ei nimittäin ole ollut uskottavuutta enää pitkään aikaan. Se meni jo yksityiselämän sotkujen takia kauan sitten, eikä hänen poliittinen toimintansa ole uskottavuutta nostanut.

Kukaan ei voi kuitenkaan kiistää sitä, etteikö hallituksen toimintakyky ole heikoissa kantimissa. Ministerit joutuvat vastaamaan useammin korruptiota koskeviin kysymyksiin kuin todellisiin kansalaisten jokapäiväiseen elämään vaikuttaviin kysymyksiin.
Eipä silti, ei nykyministereillä ole ollut paljon annettavaakaan tavalliselle kansalle.

Vaatimukset pääministerin erosta ja uusien vaalien mahdollisuudesta ovat voimistuneet viime päivinä, ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ei Ylen haastattelussa keskiviikkona sulkenut tätä mahdollisuutta pois.

Aloitteen eduskunnan hajottamiseen pitäisi kuitenkin lähteä hallituspuolueista. Vanhanen tuskin sitä hevillä tekee. Helpointa asia lienee kannatusaallon harjalla edelleen surffaavalle kokoomukselle.

Se olisi kuitenkin monen niin viekkaudella ja vääryydellä ajaman porvarihallituksen surkea loppu. Löytyykö porvaripuolueilla enää tarmoa ja rahaa toiseen massiiviseen, kaikkea kansaa syleilevään vaalikampanjaan?

Uusien vaalien mahdollisuus on kuitenkin olemassa. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös SDP:ssä, jolla olisi nyt iskun paikka. Mutta onko puolue iskukykyinen?

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei ole pystynyt vakuuttamaan sosialidemokraattien kannattajia siinä määrin, että puolueen kannatusluvut olisivat lähteneet nousuun. Puolueen kenttäväkikin on alkanut hermostua, kun Urpilaisen kuuluttama keskusta-vasemmistolainen politiikka ei ole purrut.

SDP:n johdon olisikin nyt nopeasti terästäydyttävä ja tiivistettävä puolueen rivit. Paavo Lipposen tai Erkki Tuomiojan perään ei kentällä kannata enää haikailla. Parasta lienee nykyisellä johdolla palata piirun verran vasemmalle ja mennä niillä eväillä eteenpäin.
Eespäin, eespäin tiellä taistojen.

Jukka Vilponiemi

24.9.2009 08:11

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva