Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhassako vaara parempaan?

Kuva: Vanhassako vaara parempaan?

Olin mukana Wanhojen Tovereiden porukassa viime torstaina eduskunnassa. Kutsujana oli varapuhemies Johannes Koskinen. Seurasimme puolisen tuntia myös kyselytuntia. Porin toveri Krista Kiuru avasi tunnin hyvällä kysymyksellään ja jatkoi vielä paremmalla lisäkysymyksellä. Krista oli valmistautunut huolella tehtäväänsä. Vahinko vain, että vastaukset olivat huonoja ja ehkäpä siitä johtuen ei siitä aiheesta kunnon kipakkaa keskustelua syntynytkään.

Keskustelua käytiin tietenkin myös vanhusten hoidosta, jossa kyllä kohtelunkin osalta korjaamisen tarvetta on. Me vanhempi väki ainakin muistanemme setä Topeliuksen liikuttavan tarinan perheestä, jossa vanha isä oli ruokakuppeineen laitettu nurkkaan syömään. Lopuksi pieni lapsi osasi aukaista vanhempainsa silmät ja sydämen näkemään oman tylyytensä. Tarinat ovat tarinoita, mutta ikävä kyllä, näinä aikoina usein tosiakin. Suomalaiseen kulttuuriin ei tunnu kuuluvan vanhuksistaan huolehtiminen ihan samalla tavalla kuin joissakin kaukaisemmissa maissa. Jos vanhus koetaan olevan perheen elintason nostamisen ja sen näyttämisen tiellä, niin tien sivuun siirtäminen ja unohtaminen ei liene kovin harvinaista. Vähän pahansuovastikin voisi sanoa, että kyllä meillä viranomaiset valvovat, ettei eläimiä laiteta liian monta samaan häkkiin tai koppiin. Erilaiset eläinsuojelijat kovinkin konstein sitä asiaa valvovat. Vaan eivätpä tunnu valvovan ihmisten kohtelua samalla vimmalla, vai mitä vihreät?

SDP:n yhtenä tavoitteena on ja pitäisikin olla vielä tällä vaalikaudella luottamuksen palauttaminen. Ehkäpä tuleva talvi avaa monet silmäparit näkemään, millä vauhdilla hallituspuolueet nyt syövät vaalien alla antamiaan lupauksia tai vihjeitä sellaisista.
Koko lailla kummalliselta tuntuukin, että suomalaisten parhaaksi pitkälti juuri SDP:n ansiosta saadut avut ja edut kyllä kelpaavat. Ehkäpä nyt ajatellaan, että kyllä se sama kehitys edelleen tapahtuu, vaikka ääni vaaleissa annetaankin ihan muulle listalle. Tai mikä pahinta – jätetään kokonaan antamatta. Vähän leikilläänkin voisi arvella, että pitäisikö meidän alkaa huutaa kaikelle maailmalle, kuinka erinomaisen hyviä me olemme ja olemme sitä olleet alusta pitäen. Tai ihan tosissaan sanoen, meidän pitää ryhtyä kuuntelemaan ja kuulemaan, mitä meille kuiskaa maan iso enemmistö, hiljaiset ihmiset. Siis juuri ne, joiden elämää ja oloja korjaamaan puolue on alun perin perustettukin.

Goethe sanoi aikanaan, että ”Tietäminen ei riitä, vaan on myös käytettävä tietoa; ei liioin tahtominen vaan on myös toimittava.” Ei tämä kautta maailman tunnettu humanisti, kirjailija jne. varmasti tarkoittanut noin sanoessaan SDP:n tämän hetkistä tilaa saati Suomen valtiontalouden vaikeuksia ja sen hoidossa tehtäviä ja jo tehtyjä virheitä. Mutta käyttökelpoisen ylevän ohjeen hän kyllä jätti.
 
Marja Tiura oli viime vaaleissa kokoomuksen, ehkäpä koko maan äänikuningatar. Nyt on Suomen kansa saanut mediavälineiden täydeltä nähdä, mitä tämä naistenlehtien, muiden aviisien ja eräiden TV-toimittajain lemmikki on saanut aikaan. No, jopa niin paljon, että miehensä, YLE:n TV-uutisten politiikan toimituksen esimies Olli Ainola joutui siirtymään toisiin tehtäviin.
Saapa nähdä, kohdistuuko nimenomaan sen toimituksen mielenkiinto enää yhtä usein Tiuraan kuin tähän asti. Toimittaja Ainola muuten on ollut yksi niistä pahimmista demareiden kampittajista, joten eipä tässä jaksa muuta kuin palauttaa mieliin vanhan sanantavan itkusta, joka seuraa pitkää ilonpitoa. Tälle Tiuralle on työnnetty hulvattomasti ulkopuolista ja nyt kuumaksi käynyttä vaalirahaa. Huomioon ottaen rouvan huonomuistisuuden luvassa saattaa olla vielä muutama rahalähde lisääkin. Ja ainakin se on käynyt selväksi, miksi ei kokoomus painostuksesta huolimatta tehnyt Tiurasta ministeriä. Kyllä Katainen väkensä tuntee.

Timo Kalli, Kepun ek-ryhmän puheenjohtaja ei varmaan osannut aavistaa, mitä hänen sinänsä paikkansa pitävästä tokaisusta on seurannut. Ei ole kaimapojan rehellisyys nyt satanut Kepun laariin, vaan tien oheen on mennyt viljalti totuuden kultajyviä muita puolueita lihottamaan. Mutta Vanhanen porukoineen on nyt kaulaansa myöten ns. lirissä.

Timo Roos

22.9.2009 08:05

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva