Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Urheiluseurojen mainosrahat

Kuva: Katsomosta: Urheiluseurojen mainosrahat

Puhuttaessa urheiluseuran mainostamisesta, enää ei puhuta sponsoreista – siis jotka antoivat seuralle rahaa vain siksi, että seura pystyisi pelaamaan omassa sarjassaan. Nyt sanontaa sponsori ei siis enää käytetä urheilun yhteydessä, vaan se on näkyvimmin tullut esiin politiikassa. En voi millään käsittää, ettei kansanedustaja itse pysty hankkimaan lentolippuja takaisin kotimaahan – valtion omistamalta lentoyhtiöltä – vaan siihenkin tarvitaan sponsori! Urheiluelämässä seuroilla on yhteistyökumppaneita, jotka vaativat myös vastinetta näkyvyyttä antamalleen tuelle.

Tässä vaiheessa erittäin tärkeään rooliin nousee se, että lajiliitot pystyvät neuvottelemaan oman lajinsa tv-oikeuksista, jolloin myös yhteistyökumppanin kentän laitamainokset saavat näkyvyyttä ja kumppani ikään kuin ilmaista tv-mainosta.
Tässä mielessä jääkiekon SM-liigan sopimus URHOtv:n kanssa on liigaseuroille todella arvokas juttu, sillä jääkiekkoa katsotaan Suomessa – siis sekä SM-liigaa että Mestis-otteluja – kohtuullisen  paljon. Merkillisin seikka tässä on, että uuden maksullisen tv-kanavan taustalla on kilpailuvirasto, joka tekee kuuliaisesti sen mitä EU:ssa päätetään. Siellähän puututaan direktiiveineen jopa ankanmunien kokoon tai tuorekurkun käyryyteen. Eipä Euroopassa suurempia asioita taida tällä hetkellä olla meneilläänkään?
Nyt alkavien palloilusarjojen – salibandy, lentopallo ja koripallo – seurajohtajat ovat huolissaan, sillä edes se vähäinen tv-aika on kortilla, joten yhteistyökumppanien laitamainoksia ei kenttien reunoille ilmesty. Kuitenkin juuri ne ovat vähillä varoilla toimivien pikkuseurojen elinehto.

Positiivinen viime kausi

Porin Ässät oli yksi niistä neljästä SM-liigaseurasta, jotka viime kaudella tekivät positiivisen tuloksen. Saavutus on kova kun tietää, että muutaman seuran tappiot hipovat jopa kahta miljoonaa euroa.
Ässien myyntipäällikkö on Sami Hautamäki ja seuran toimistossa myyntineuvottelijan vakanssilla työskentelee Jari-Pekka Takamaa. On Porissa pelattujen SM-liigaottelujen aikana tullut seurattua, ettei homma pelkkää myymistä enää sarjakauden aikana ole.
Molemmilla herroilla tuntuu tehtävää riittävän pelien kestäessä ja sen jälkeen. Tähän pitää lisätä vielä tapahtuman etukäteissuunnittelu yhdessä muun seurajohdon kanssa sekä toiminta sen mukaan mitä aina vaativa media pyytää.
Media kun osaa kyllä pyytää. Tällä hetkellä päällimmäinen pyyntö taitaisi meikäläisen osalta olla se, että kuulutukset kantaisivat ihan sinne Lentoaseman ravintolan suunnalla olevaan mediakatsomoon! Kun ei vahingossakaan näe maalia läheltä siellä Musan Paviljongin päädyssä, niin usein tahtoo kuulutus mennä ohi molempien korvien, vaikka se kuinka selkeästi sanottaisiin. Mutta kun ei kuule, niin ei kuule. Eikä vika ole aina kuulijassa. Voi nimittäin hyvin olla niinkin, että kaiuttimet eivät ole oikein suunnattu tai sitten niitä on liian vähän? Jos olisin ongelman kanssa yksin, en asiasta kirjoittaisi, mutta takuuvarmasti en ole! Eikä auta vaikka omat patterit on täysillä.
Ongelma voi olla missä tahansa, mutta ei se ainakaan ole järjestävän seuran vika, joka ei hallia edes omista.
Kunhan nyt tuli otettua tämä asia esiin tässä yhteydessä. Äänentoistoa voisi hieman kokeilla ja sillähän se on ohi – ei lie ihan mahdoton korjattava. Mielestäni täydessä hallissa homma ei vaan toimi.
Vika ei kuitenkaan ole tilaisuuden siis järjestäjän, ja piste.

Jääkiekko on yhä Suomen suosituin

Jääkiekko on edelleen Suomen suosituin laji. Olemme ainoa maa Euroopassa, jossa tilanne on näin. Muualla Kuningas Jalkapallo kerää parhaat katsojaluvut.
Suomen kiinnostus jääkiekkoa kohtaan johtuu varmasti siitä, että muualla Euroopassa muut palloilulajit vievät katsojia – siellä on katsojia enemmän urheiluun kuin pienessä Suomessa.
Mutta kun joku palloilulaji menestyy Euroopan-, saati sitten maailmanlaajuisesti, niin kyllä niitä katsojia löytyy. Erittäin hyvä esimerkki saatiin lentopallon maailmanliigasta, jossa Hakametsän halli Tampereella oli kesälläkin täynnä.
Ja kuvitelkaa, Mauro Berruton valmentama maajoukkue voitti itsensä Brasilian. Taitaa olla yksi suurimmista saavutuksista mitä piskuinen Suomi on tehnyt lajissa, jota pystytään harrastamaan jokaisessa kolkassa ympäri maapallon.
Silti hämmästyttää, että esimerkiksi Ruotsissa on täysin erilainen katsomokulttuuri joukkuelajeissa kuin Suomessa. Sen huomaa kun kiertää eri maissa ja paikkakunnilla. Jotain vastaavaa kuin tunnelma Etelä-Euroopan jalkapalloseurojen välisessä ottelussa on, ei ymmärrä koskaan sellainen, joka ei ole ollut itse aistimassa tunnelmaa katsomossa. Tosin varoa pitää, ettei vahingossa kannusta Real Madridia FC Barcelonan kotiottelussa.
Lievän esimerkin tarjoaa televisio, kun se näyttää miten FC Liverpoolin fanit laulavat seuran kannustuslaulua. Itse katsomossa istumassa ja tuota laulua kuunnellessa tulevat suoranaiset vilunväreet läpi kropan.
Tämä asia on muuten tosi.
Vastaava tunnelma voi löytyä – pienemmässä mittakaavassa – pesäpallo-ottelussa Pohjanmaalla. Siinä sitä jotakin on.

Vertailun vuoksi

Tuli luvattua, että arvioidaan miten huippujalkapallon selostaminen kahdella eri kanavalla toimi – siis kotisohvalta kuultuna. Tiistaina näimme ottelun TV2-kanavalta ja keskiviikkona puolestaan tuli vastaisku Canal+ Sport 1-kanavalta. Myös Viasat Sport oli Mestarien liigan ottelussa mukana, mutta ilman studio-osuutta suomeksi. Selostus tuli suomenkielisenä, mutta siihen ei pystynyt keskittymään, vaikka itse ottelu sielläkin oli mielenkiintoinen Lyon-Fiorentina.
Tulkoon heti todettua, että kaikki ottelut nähtiin niin sanotuilta maksullisilta kanavilta. Joka toista väittää, ei ole maksanut tv-lupaansa, joka taitaa tulevaisuudessa olla mediamaksun nimellä. Mutta periaatteessa kaikki maksavat – oli välineitä katsomiseen tai ei. Nämä taivas- tai kaapelikanavat ovat toki maksullisia, mutta niiden tilaaminen perustuu sentään vapaaehtoisuuteen.
Mutta sitten vertaillaan. Tiistaina mediamaksukanavalta tuli FC Zürich-Real Madrid. Sen läpivienti käytiin jo arvosteltuna eilisellä palstalla. Mutta silti täytyy todeta, että kisan voitti niukasti keskiviikko. Syynä on suurempi jalkapallon tuntemus sekä ammattitaito, joka myös kuului. Pelistudiota juonsi Matti Eve ja kommentaattoreina olivat Pasi Rautiainen sekä Tommi Grönlund.
Suurin ero syntyi kuitenkin selostamisessa, sillä Mikko Innanen hoiti sen homman kokemuksellaan sekä taustatiedoillaan ja pelin ymmärtämisellä selkeästi kotiin. Joskus taustatiedot värittävät paljon, vaikka itse ottelussa ei tapahtuisi muuta kuin näppärää pallon siirtelyä huipulta toiselle ja kuti jää piippuun.
Yksi pieni yksityiskohta, joka tuli Innaselta. FC Barcelonan kärkipelaaja Zlatan Ibrahimovicin kasvattajaseura on FC Balkan! Sekin selvisi, etteivät Samuel Eto’o ja Ibrahimovic vaihtuneet suinkaan päittäin.
Inter Milan sai kamerunilaisen Eto’on lisäksi vielä 43 miljoonaa euroa välirahaa, joten kyllä FC Barcelona taisi hävitä kaupassa? No, itse otteluhan jäi maalittomaksi!

Ei suurempia yllätyksiä

Mestarien liigan lohkovaihe ei mitään jättiyllätyksiä tarjonnut. Vielä tässäkin vaiheessa suuret ovat suuria ja muut pyytävät nimikirjoituksia?
Tosin Belgian Standard Liege oli yllättää kotonaan Arsenalin lähes housut kintuissa. Ottelua oli pelattu vasta viisi minuuttia kun Standard johti jo 2-0. Arsenalin suuruutta kuvaa se, että vaikka loukkaantumiset ovat kiusana, niin se nousi Liegessä 2-3 loppunumeroin voittoon.
Kaiken lisäksi belgejä puri ensin oma koira, kun Thomas Vermaelen teki 2-2, ja 2-3 numerot viimeisteli yllättäen kahden ottelun pelikiellosta vapautettu brassi Eduardo da Silva.
Kiovan Dynamo voitti Venäjän mestari Rubin Kazanin 3-1 ja yllättävää oli, että Suomen maajoukkueen keskikenttämies Roman Eremenko pelasi oikeana puolustajana. Kannattaisiko myös Stuart Baxterin harkita Huuhkajiin pakeiksi Niklas Moisander sekä Roman? Ovat ainakin näyttäneet taitonsa kovissa otteluissa.
Toki Mestarien liigan ottelussa yllätykseksi voidaan laskea se, että Atlético Madrid pelasi kotonaan maalittoman tasapelin APOEL Nicosiaa vastaan. Jo se, että kyproslainen seurajoukkue on mukana Mestarien liigan lohkovaiheessa, on yllätys, mutta nyt se tienasi vielä euroja vierastasapelillään!

Vielä paremmaksi

Canal+ Sport 1 satsaa vielä täysillä lisää jalkapalloon, sillä eilen kanava lähetti peräti kaksi ottelua suorana Eurooppa-liigasta (entinen Uefa-cup), jossa on mukana peräti 48 joukkuetta, jotka eivät ole yltäneet Mestarien liigaan asti. Ja myöhemmin mukaan tähän liigaan tulevat vielä Mestarien liigassa lohkoissaan kolmanneksi sijoittuneet.
Kun mukana on 48 joukkuetta, eikä yksikään niistä Suomesta, se kertoo jotain Veikkausliigamme tasosta – varsinkin kun Itävallasta sekä Hollannista joukkueita on pilvin pimein. Tietenkin Ruotsi ja Tanska ovat kuvassa mukana – Fär-saaret muuten ei ole!
Eilen on tullut kaksikin ottelua suorana Eurooppa-liigasta. Ensin tuli Itävallasta Rapid Wien vastaan Hamburger Sportverein ja liki perään Liverpoolista ottelu Everton vastaan AEK Athens – siis kumpikin suorana!
Nyt täytyy todeta, ettei tämä ole suinkaan mikään maksettu mainos (saisi tosin olla), mutta kun Viasat satsaa nyt NHL:n, KHL:n ja Ruotsin Elitserienin otteluihin, niin jää miettimään, kaipaako tässä enää Urhoa ja miten ehtisi sitä seuraamaan.
Lisätään nyt vielä sunnuntaiset suorat Canal+ Sport 1-lähetykset. Ne ovat Manchester United vastaan Manchester City ja Lontoon peli Tottenham-Chelsea – ja tietenkin suorina. Jää vähän pohtimaan, missä välissä sitä urhoilisi kun voi ulkoilla myös paikallisia pelejä seuraamassa.

Joskus lipsahtaa

Oikeudessa tuomari kysyi myöntääkö syytetty syyllisyytensä?
- En missään tapauksessa.
- Oletteko varastanut aikaisemmin?
- En ikinä. Kyllä tämä oli ihan ensimmäinen kerta.

Jarmo Liuhala

 

18.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva