Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaupungin lomautukset alkavat näkyä kankaanpääläisten arjessa

Kankaanpään valtuuston kesän alussa tekemä päätös kaupungin henkilökunnan lomauttamisesta realisoituu syksyn kuluessa. Pahiten lomautukset näkyvät varmasti kouluissa ja päiväkodeissa, joihin liike-elämän pelisäännöt eivät oikein sovellu. Ryhmäkoot kasvavat ja joissakin tapauksissa liikutaan jo laittomuuden rajamailla.

 

- Omien lasteni koulusta viestitettiin, että lomautusviikkojen aikana ei ole lainkaan englannin opetusta, koska aineen opettaja tuuraa jotakuta lomautettua opettajaa muualla, kaupunginhallituksen demarijäsen Susanna Kallama summaa.
Sosialidemokraatit vastustivat lomautuksia ja esittivät asian palauttamista valmisteluun. Pääsyynä vastustukseen oli se, että taloutta tasapainottavissa ryhmissä ei ole pystytty tekemään pysyviä säästöjä tuovia ratkaisuja.
- Lomautukset ovat se helpoin tie, mutta ne eivät ole kauaskantoinen keino kaupungin huonon taloustilanteen korjaamiseen, kaupunginhallituksen jäsen Marko Vuorenmaa painottaa.
Kankaanpään kaupungin kassaan on kertynyt 3,6 miljoonan alijäämä. Edessä on isoja investointeja, kuten koulujen remontteja ja uuden päiväkodin rakentaminen. Liikuntakeskuksen peruskorjaustakaan ei voi ikuisesti siirtää.
Useat asiantuntijat ovat viestittäneet pitkin vuotta, että kuntia kohtaa nykyistäkin suurempi rahapula vuosina 2010-2011, koska verotulot vähenevät. Demarit pelkäävät, että kaupungin talouden alamäen jatkuessa lomautuksia on edessä tulevinakin vuosina.
- Sitä emme voi hyväksyä. Nyt on tarkasteltava kriittisesti kaupungin kaikkia toimintoja, mietittävä, miten asioita voitaisiin tehdä uudella tavalla ja samalla säilyttää ainakin nykyinen palvelutaso. Tämä on arvokeskustelun paikka.
- Olisi hienoa, jos kaupungin henkilöstöltäkin tulisi ajatuksia siitä, miten palveluja voitaisiin tehostaa. Pienikin idea voi jalostettuna johtaa isompaan keksintöön, Kallama ja Vuorenmaa korostavat.
- Nyt vaadittaisiin kaupungin eri sektoreilta yhteen hiileen puhaltamista, eikä keskinäistä nokittelua, Susanna Kallama lisää.

Demarien mielestä perusopetus, päivähoito ja liikuntapalvelut ovat asioita, joihin pitää jatkossakin panostaa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat myös tärkeitä, mutta niiden tehostaminen on siirtynyt nyt PoSan harteille.
- PoSa on iso askel, jolta odotetaan paljon, mutta Pohjois-Satakunnan kuntien olisi tarkasteltava muutakin palvelutuotantoa yhdessä.
- Valtion taholta kunnat on asetettu puun ja kuoren väliin: toisaalta kehotetaan taistelemaan taantumaa vastaan investoimalla ja toisaalta taas pakotetaan kukkaronnyörejä kiristämällä ja erilaisia velvollisuuksia lisäämällä ajamaan alas palveluita, joista suomalaiset ovat valmiita maksamaan, sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Katri Kujanpää kiteyttää.
Jos Kankaanpään kaupungin lomautuksista yrittää etsiä jotakin hyvää, on se demarien mukaan se, että nyt kankaanpääläiset huomaavat miten monipuolista palvelurakennetta kaupunki ylläpitää.
- Palvelujen hetkellinen heikentyminen lisää varmasti niiden arvostusta, Kujanpää miettii.

Maarit Kautto

18.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva