Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunnan merkittävin ympäristöhanke etenee

Kuva: Satakunnan merkittävin ympäristöhanke etenee

Kaksi etappia: Luotsinmäen puhdistamon laajennus harjassa, Porin-Ulvilan siirtoviemärin rakennus alkaa.

Kuva: Luotsinmäen jätevedenpuhdistamoa ollaan parhaillaan laajentamassa ja tehostamassa niin, että erityisesti jokeen laskettavan typen määrä laskee.

Satakunnan vuosikausiin merkittävin ympäristöinvestointi saavutti torstaina kaksi etappia, kun Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon laajennus- ja tehostushanke saavutti harjannostajaisvaiheen ja Porin ja Ulvilan välisen siirtoviemärin rakentaminen alkoi.
Kyseessä on kaikkiaan lähes 30 miljoonaa euroa maksava kokonaisuus, jolla Luotsinmäen puhdistamo saatetaan tiukentuneiden ympäristönormien tasolle, ja samaan aikaan jokilaakson jätevedet johdetaan uutta siirtoviemäriä pitkin aina Harjavallasta ja Kiukaisista Nakkilan ja Ulvilan kautta Poriin Luotsinmäelle.
Hankkeen myötä neljä vanhaa jätevedenpuhdistamoa Kokemäenjoen varrelta suljetaan. Kun Kokemäenjoen koko alaosan ainoan jäljelle jäävän puhdistamon teho kasvaa, merkitsee se Kokemäenjoen alajuoksun ja Pihlavanlahden vedenlaadun paranemista.
- Näin mittavaa viemäröinti- ja puhdistamoinvestointia ei ole tehty Satakunnassa aikoihin eikä tehdä. Valtakunnallisestikin kyse on erittäin mittavasta hankkeesta, vakuuttivat torstaina sekä Lounais-Suomen ympäristökeskuksen rakentamispäällikkö Eero Laru että Porin Veden toimitusjohtaja Ilkka Mikkola.
Hanketta ovat toteuttamassa Jokilaakson Ympäristö Oy, Porin Vesi ja Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Harjavallasta Poriin rakennettavan 31 kilometriä pitkä siirtoviemäri rakennetaan kolmessa vaiheessa, ja nyt käynnistyy viimeinen vaihe. Siinä vedetään viemäriputki Porin Pormestarinluodosta Toejoen, Isojoenrannan ja Sunniemen läpi Ulvilaan Saaren jätevedenpuhdistamolle.
Kun tämä putki on valmis ensi kesänä, ja samaan aikaan Luotsinmäen puhdistamon uudistaminen valmistuu, ryhdytään jokilaakson jätevedet johtamaan Poriin.
Pisimmillään jätevedet kulkevat 45 kilometrin matkan, sillä myös Euran Kiukaisten jätevedet johdetaan Harjavallan kautta Poriin.
Siirtoviemäri johdetaan Porissa tiheän asutuksen halki, mutta Eero Laru ja Porin Veden verkostopäällikkö Jouko Halminen vakuuttavat, että häiriöitä asutukselle tulee varsin vähän.
Taajamissa putki asennetaan maan alle parin metrin syvyyteen vaakaporauksella, jolloin kaivuutöitä ei tarvita.
- Menetelmä on kallis, mutta toisaalta vältytään kaivuiden aiheuttamalta ympäristön jälkitöiltä ja liikenteen katkaisuilta, Laru sanoo.

Porin ja Ulvilan välinen putki vedetään Toejoen vanhan alueen alta pääosin katujen varsia pitkin.
Putki alittaa mm. Vanhan Vaasantien sekä Ruosniementien sekä valta 11:n. Isojoenrannalla putki vedetään radan vartta pitkin, missä työ tehdään kaivamalla, samoin Isojoenrannan ja Sunniemen pelloilla.
Suuri osa kaivuista tapahtuu Porin tai Ulvilan omistamilla mailla. Yksityisten maanomistajien kanssa työstä on tehty sopimukset.
Viemäriputken yhteydessä Porin ja Ulvilan välille vedetään myös uusi vesijohto. Johto antaa Ulvilan vesihuollolle kriisivalmiuden.

Jukka Vilponiemi

 

18.9.2009 09:16

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva