Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Huippu-urheilujohtaja

Kuva: Katsomosta: Huippu-urheilujohtaja

Kuten suomalaisten yleisurheilijoiden viime vuosien menestyksestä pystyy hyvin päättelemään, niin Suomen Urheiluliitolla on palkattuna – ollut jo useampien taantumavuosien ajan – oikein kalifien kalifi eli huippu-urheilujohtaja. Hän on Jarmo Mäkelä, mies joka heikosti menneiden arvokisojen jälkeen sitten selittää miksei menestystä nytkään tullut, vaikka läheltä piti.
Huippu-urheilujohtaja Suomen yleisurheilussa – siinä vasta hyvä homma. Varsinaiset työt ruohonjuuritasolla hoitavat seuravalmentajat, hieman lupaavimmilla urheilijoilla on jo SUL:n palkkaamat kokopäivätoimiset lajivalmentajat, mutta mikäli suomalainen yleisurheilija haluaa maailman – tai edes Euroopan – huipulle, niin hänellä pitää olla ehdottomasti oma henkilökohtainen valmentaja. Sellainen, joka seuraa valmennettavaansa lähietäisyydeltä ja antaa sitten ohjeita miten vaikkapa haittaava tekniikkavirhe korjataan.

Suomalaisia huippu-urheilijoita on yleisurheilussa yhden käden sormin laskettava määrä. Mikäli kaikki keihäsmiehet lasketaan mukaan, niin määrä kasvaa jo sirkkelimiehen kahden käden sormilla laskettavaksi – siinä kaikki. Ja heillä on liiton palkkalistoilla oikein huippu-urheilujohtaja.
Kuitenkin liiton palkkalistoilla oleva keihään lajivalmentaja Hannu Kangas tarjoutui itse heti eroamaan kun miesten keihäästä ei Berliinin MM-kisoissa tullut kuin kaksi pistesijaa. Jotenkin olen ymmärtänyt, että hänelläkin on vielä esimiehensä, Mauri Auvinen, jolle kuuluu vastuu kaikkien heittolajien menestymisestä. Älkää ampuko pianistia, sillä tässä kohtaa voin olla jopa väärässä?
Mutta Kankaalla oli kuitenkin Berliinissä kaksi omaa valmennettavaa mukana; Tero Pitkämäki ja Teemu Wirkkala. Koska nämä eivät siis mitalia Suomeen tuoneet, niin raskaimmin homman otti juuri Kangas, silti vaikka Pitkämäki kilpaili kisoissa jopa sairaana, ollen kuitenkin menestynein suomalainen!

Papukaijamerkki tuli

Suomen Urheiluliitossa on lajivalmentajia. Siis on kestävyysjuoksuissa sekä ennen kaikkea pikajuoksuissa. Olivat sitten pää- tai osapäivätoimisia, niin nimet Petteri Jouste sekä Tommy Ekblom saavat kuitenkin vaskikellot soimaan siitä, että heillä olisi vielä vastuutakin.
Aikansa Suomen kestävyysjuoksun ainoa nykyinen huippu, Jukka Keskisalo oli Ekblomin valmennuksessa. Mutta kun kävi niin kuin valmentajallansa (enmääjaksa), niin Keskisalo löysi täksi kaudeksi uuden valmentajan, aikoinaan omalla urheilu-urallaan täysin tinkimättömänä juoksijana tunnetun Risto Ulmalan, joka ulvoi usein Coloradon vuoristoilmassa. Mutta teki kovia aikoja, ja niitä oppeja hän sitten valmentajana opasti Keskisalolle.
Nyt on selvinnyt, että Keskisalon olisi itse pitänyt maksaa Ulmalalle palkkaa, eikä siis liiton, jolla on oikein huippu-urheilujohtaja.
Lisäksi Keskisalolla on manageri. Hän on Hanna Iiskola-Kesonen.
Kas kun en ennen ole edes nimeä kuullut, vaikka Kultaisen liigan kisoissa selostajat usein tuovat esiin, että tuon tumman urheilijan manageri on Jukka Härkönen. Kaiken lisäksi tämä manageri Jukka selosti myös Kultaisen liigan osakilpailuja.
Kyllä siis managerinkin täytyy hankkia lisätuloja, mutta ehkä Keskisalonkin manageri voisi tehdä samaa hommaa vaikka URHOtv:lle? Tulisi sivussa Ulmalankin palkka maksettua?
Tosin Mäkelä tarjosi töitä Ulmalalle, mutta osapäivätoimisena. Miten sitä mahdetaan toimia osapäivätoimisena valmentajana Kenian vuoristoissa ja lisähaittana olisivat myös muut liiton määräämät kestävyysjuoksijat, joista nyt pasahtaa mieleen heti Mikael Talasjoki sekä Simo Wannas. Seura on muuten HooKooVee.

Jotain on tehty oikein

Ensi vuonna käydään EM-kisat Barcelonassa ja 3000 metrin estejuoksussa saattaa olla yksi Keskisaloa parempi eurooppalainen.
Ranskalainen Bouabdellah Tahri on tällä hetkellä Euroopan ennätysmies, tosin nimi ei ehkä viittaa ihan ranskalaisiin sukujuuriin!
Mutta kun Keskisalo paransi radalla 33 vuotta ja yhden kuukauden kestänyttä lajin Suomen ennätystä (Tapio Kantanen 8.16,74, Montreal olympiakisat 1976) tänä vuonna yli kuusi sekuntia aikaan 8.10,67, niin ei sekään riittänyt näytöksi siitä, että jotain Ulmala on Jukan kanssa tehnyt oikein.
Kummallisinta asiassa on, ettei huippu-urheilujohtaja pystynyt löytämään yksilölle valmentajaa, vaan Keskisalo oli lopulta se henkilö, joka pyysi Ristoa valmentajakseen. Tulokset ja saavutukset ovat kaikkien nähtävillä.
Ehkä kovin kauden suoritus oli kuitenkin se, että Keskisalo pystyi passittamaan Vesa Siivosen – tosin harvoin juostun 2000 metrin – Suomen ennätyksen historiankirjoihin.
Keskisalo totesi, ettei hän itse ainakaan vaivaa päätään, kuka häntä ensi kaudella valmentaa, mutta kaipa Mäkelä hoitaa homman? Hankkii siis tulevalle yleisurheilun Euroopan mestarille (?) ammattitaitoisen, vaativan, tietävän ja ennen kaikkea ilmaisen valmentajan, ennen kuin Keskisalon valmistautuminen kohti Barcelonaa alkaa!

Mistä löysivät imurinsa

Kun tässä noita urheilua lähettäviä kanavia ilmaantuu urhoollisesti lisää, niin tuli ikään kuin mieleen, että mistä niille kaikille oikein löytyvät asiantuntevat selostajat sekä kommentaattorit. Ja kyllä mukaan on aika heppoisin eväin päästy.
Tiistaina Suomen TV2 lähetti Mestarien liigasta ottelun FC Zürich-Real Madrid. Tämän ottelun vetäjänä kotistudiossa oli Teemu Niikko ja kommentaattoreina Martti Kuusela sekä Juha Reini. Selostajana itse pelipaikalla oli Antti Ennekari.
Muistan taannoin kun tapasin isä Risto Ennekarin Kehityksen kirjapainon tiloissa, niin Risto kysyi, että mitä ajattelen siitä kun hänen pojastaan tuli urheilutoimittaja? Ei tosin Antti silloin ollut vielä tässä asemassa, mutta kulttuurimies Riston (mm. Pori Jazz-juhlien yksi perustajista 1966) kysymykseen en osannut ihan kaikella hartaudella suhtautua.
Nyt voin sano, että Antti selvisi tehtävästään jopa kohtuullisen hyvin, joten ei ura-valinta pieleen ole mennyt.
Ainakin hän selvisi ottelusta huomattavasti paremmin kuin FC Zürichin maalivahti Johnny Leon, joka suorastaan imuroi kaksi Christiano Ronaldon vapaapotkua selkänsä taakse. Jopa ihan tasavertaisesti selvisi, toisen suomalaisen kentällä pelanneen, Hannu Tihisen, kanssa.
Mutta jos tuollaisia akuankka-maaleja nähdään vielä lisää ja näin monta yhdessä pelissä, niin parempia torjuntoja näkee kyllä E-nuorten piirisarjan otteluissa. On homma tsekattu. Tosin ihan Ronaldon vaparin tapaisia vetoja niissä ei ole näkynyt, mutta tuskin molari olisi ehtinyt alta pois?
Onneksi Johnny Leon ehti ja Hannu Tihisellä oli täysi työpuhde, kun Ronaldo tuli vasemmalta ja Kaká oikealta sekä kaiken lisäksi Raúl keskeltä! Kaksi maalia Iker Casillasin taakse oli kova saavutus, vaikka Alexandere Alpohonse pelissä rankkarin kotijoukkueelle filmasi!

Eilen tuli vertauskohtaa

Kun Suomen TV2 selvisi – ainakin kohtuudella – tiistain Mestarien liigasta, niin eilen on nähty sitten sille vertauskohta Rooman San Sirolla. Vastakkain ovat olleet Inter Milan ja FC Barcelona. Samoin vastakkain ovat olleet – mikäli valmentajat ovat suoneet – kärkipelaajat Zlatan Ibrahimovic sekä Samuel Eto’o.
Vastakkain on myös ollut kaksi tulisieluista valmentajaa – Jose Mourinho, Inter Milan ja Josep Guardiola, FC Barcelona.
Tällä hetkellä en tiedä minkälaisin suomalaisvoimin Canal+ Sport 1 on illan otteluun valmistautunut, mutta jotenkin vielä tällä hetkellä on tunne, että peli tulee katsottua. Vasta sitten voi tehdä vertailua suomalaistoimittajien toiminnasta pelin kestäessä
Sitä ennen on turha ennakoida onnistumisia, mutta kyllä perjantaina homma läpi käydään vertailun merkeissä. Tässäkin ottelussa on kentällä nähty maailmantähtiä tasan 22 yhtä aikaa pelaamassa. Jännää nähdä Carles Puyol ja Patrick Vieira tositoimissa omilla topparin tonteillaan.
Toivottavasti Saksan erotuomari Wolfgang Stark ei ole tässä ottelussa mennyt miinaan. Tämän tason pelaajat kun ovat myös hyviä miinanlaskijoita!

Yllättävän paljon vammaisia

Jääkiekon SM-liigassa joukkue saa nimetä yhteen otteluun 18 kenttäpelaajaa sekä 2 maalivahtia pöytäkirjaan. Näin kuulemma seurat säästävät pelaajapalkkioissa, mutta kun SM-liigaa on pelattu vasta kaksi täyttä kierrosta, niin yllättävän monta pelaajaa on jo telakalla. Heistä osa tosin jo ennen kauden alkua, mutta voi olla, että muutaman pelaajan vamma kestää jopa ensi vuoden puolelle?
Otetaan vaikka esimerkkinä Porin Ässien Tapio Sammalkangas. Kokenut pelaaja, jota Ässien pakkikalusto olisi varmuudella tarvinnut, mutta on vallan toinen asia pelaako Sammalkangas tämän vuoden puolella ottelun ottelua?
Niinpä seuroilla pitää olla melkoisen hyviä poikia nostaa myös A-nuorista pelaajia liigakäyttöön – kaiken lisäksi nopealla aikataululla tai sitten käydä muualla kalassa, jos on kunnon verkko.
Ilveksen päävalmentaja Heikki Mälkiä kävi hakemassa kiekko-oppia Tanskasta, Ässien Pekka Rautakallio tuli Porin Ässiin etelän mailta ja välivuoden valmennuksessa pitänyt Mika Toivola on nyt Pelicansin valmentaja Lahdessa ja Hannu Aravirta on jälleen Jokerien peräsimessä.
Kun SM-liigajoukkueiden päävalmentajien vaihtuvuutta katsoo, niin eipä paljon muutoksia tapahtunut. Espoon Bluesilla jatkaa Petri Matikainen, HIFK:lla Kari Jalonen, HPK:lla Jukka Rautakorpi, JYPillä Risto Dufva, KalPalla Pekka Virta, Kärpillä Matti Alatalo, Lukolla Rauli Urama, SaiPalla Ari-Pekka Selin, Tapparalla Mikko Saarinen ja TPS:lla Kai Suikkanen. Eli yksi yksitoista viime kauden liigavalmentajaa jatkaa samassa seurassa, joten lie kai turha järjestää veikkausta siitä kuka ensimmäisenä saa potkut.
Nykyään SM-liigassa ei taida olla vara vaihtaa pääluotsia – ei ainakaan kotomaiseen. Harva seura onnistuu kuten TPS viime kaudella. Ja muistelkaa miten valmentajansa kesken kauden erottaneen seuran on kauden mittaan käynyt.
Pojat, pojat, ei homma vaihtamalla parane, ellei ole mokkulaa!

17.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva