Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntajohdolla usein heikko tietämys työhyvinvoinnista

Asiantuntija: Kuntien johtamiskulttuureissa paikoin ”luistelua”

 

Kuntien johdolla on usein heikko tietämys työhyvinvoinnista. Kuntien johtamiskulttuuriin on myös paikoitellen pesiytynyt ”luistelua”, joka ilmenee huonona kykynä noudattaa tehtyjä sopimuksia ja pakenemista sovituista velvoitteista, arvostelee työhyvinvointikonsultti Juhani Tarkkonen.
- Ylimmän johtoryhmän kanssa keskustellessa saatetaan innokkaasti nyökytellä ja sanoa että näin me tehdään, mutta asiat eivät silti etene, Tarkkonen kertoo kokemuksesta.
JHL:n valtakunnallisten työsuojeluaktiivien ajankohtaispäiville viikonvaihteessa Porissa osallistunut Tarkkonen painottaa johdon vastuuta. Ylin palkattu johtaja vastaa lopulta työhyvinvoinninkin kunnosta. Neuvotteluihinkaan ei tule lähettää nappulaliigaa, vaan todellisia asioista vastaavia.
- Työhyvinvoinnin fyysisellä alueella on kyllä edetty, psykososiaalisella puolella on enemmän parannettavaa, On paljon asioita, joihin ei yksityinen työntekijä voi vaikuttaa, työsuojeluvaltuutettu ehkä jonkin verran oikealla otteella ja pitkällä aikavälillä.

Heikon johtamisen jälki näkyy sairauspoissaoloissakin. Tutkimuksen mukaan voi kuntaorganisaatioissa poissaoloja olla pari viikkoa enemmän henkilötyövuotta kohden kuin kokonaisjohdetuissa ja uudistuvissa työorganisaatioissa. Kunnissa on ammattiryhmiä, joissa on selkeästi muita korkeammat sairauspoissaolot.
- En millään voi uskoa, että tämä ero voisi johtua ihmisistä itsestään. Ne, joilla on valtaa, voisivat halutessaan vaikuttaa asioihin aika nopeastikin ja se toisi tuloksia tietyllä viiveellä. Sosiaaliset tekijät ovat voimakkaita eikä niitä opeteta perinteisessä työsuojelukoulutuksessa ja siinä onkin haaste koulutuksen uudistamiseksi, työhyvinvointikonsultti Juhani Tarkkonen painottaa. - Tarkkonen on myös filosofian tohtori, yhteiskuntatieteiden lisensiaatti ja insinööri.

Markku Lehtisalo

15.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva