Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Miehitys molemmissa päissä

Kuva: Katsomosta: Miehitys molemmissa päissä

Viime viikolla alkanut jääkiekon SM-liiga on nyt kaksi pelikierrosta vanha. Sikäli Satakunnan suunnalta katsoen, jopa yllättävästi, maakunnalla on joukkue sarjataulukon kummassakin päässä. Rauman Lukko on liigan kärjessä kahdella voitolla (Ässät ja SaiPa) maalierolla 12-3 ja Porin Ässät on liigajumbo maalierolla 2-9.
Tosin suuria johtopäätöksiä ei kahden kierroksen perusteella kannata vetää, mutta sen voi jo nyt todeta, että Lukolla tuntuu olevan kasassa joukkue, jolla taistellaan mestaruudesta tällä kaudella. Nyt pitää vain huolehtia siitä, ettei toimiston ovi käy siten, että etuovesta tulee uusi pelaaja ja vanha poistuu takaovesta. Lukolla on koossa hyvä joukkue ja sillä hyvä valmennusjohto.

Pitää silti olla realisti, kuten Lukon päävalmentaja Rauli Urama analysoi. Urama totesi, että ehkä avausvastustajat eivät kuuluneet siihen terävimpään liigakärkeen, joten ensimmäinen varsinainen mittari tulee vastaan torstaina, jolloin Lukko kohtaa Pasilan hallissa kotijoukkue Jokerit ja ensi lauantaina sitten kotona HIFK:n. Mikäli näiden kahden pelin jälkeen Lukolla on 12 pistettä, niin hyvin voi alkaa tarjoilla vetoja mitalijahdista Raumalle.
Perjantain Porin ottelussa Lukko oli äärimmäisen hyvin tasapainotettu ja vaikka sivussa oli esimerkiksi nivusvammainen Antti Laaksonen, niin raumalaisten peli kulki ajankohdankin huomioiden varsin mukavasti. Lisäksi voidaan todeta, että ulkomaalaispelaajat Kurtis Mclean, Justin Morrison sekä Charlie Cook olivat kaikki nimenomaan vahvistuksia.
Silti meikäläiseen erittäin suuren vaikutuksen on tehnyt – nyt jo – Lukon EU-pelaaja Jakub Petruzalek, jolla nuppi toimii tiukoissakin tilanteissa. Ei olisi Teemu Nurmi kypärätempun tekijä ilman tätä sentteri Petruzalekia, joka varsinkin ylivoimassa on varsinainen aivo.
Nyt ostoliike pitää sulkea Raumalla ja antaa tälle porukalle työrauha. Kyllä Urama ja muu valmennusjohto osaavat tehtävänsä, joten heille työrauha silloinkin vaikka tulisi jopa tappio!

Selkeää aristamista
Ei pistetä Ässiä vielä mihinkään jumbosakkiin. Pitää muistaa, että kyseessä on runsaasti nuoria pelaajia käsittävä ryhmä, joka pystyy paljon parempaan kuin perjantai-illan huumassa. Näki selkeästi, että liiga-avaus jännitti muutamaa nuorempaa pelaajaa, mutta pelien myötä tulee uskallusta.
Pekka Rautakallio, Karri Kivi sekä Pasi Kaukoranta pystyvät varmasti motivoimaan joukkueesta paljon irti.
Silti kylmä totuus taitaa olla, että nimenomaan puolustuspäässä on kehittämistä ja kun viime hetken tulokas, Dan Iliakis, oli Lukkoa vastaan jopa luottopuolustaja, niin kyllä tason pitää nousta pelien myötä myös muilla pakeilla. Näin ainakin on syytä toivoa.
Mutta, kuten sanottu, niin kaksi kierrosta on vasta pelattu. Ensi perjantaina Poriin tulee uusi tasonmittari. Kari Jalosen valmentama HIFK on ottanut vasta yhden pisteen.
Eikö olekin erikoista?

Työkaluja kannattaa joskus uusia
Viime viikkojen tärkeimmät valmentajauutiset liittyvät Suomessa jalkapallomaajoukkueen sekä Valkeakosken Hakan osalle. Suuri osa A-maajoukkueen – eli tuttavallisemmin Huuhkajien – kannattajista on sitä mieltä, että Stuart Baxterin aika maajoukkueen peräsimessä on ohi nyt kun selvisi, että tie Etelä-Afrikassa pidettäviin MM-kisoihin meni poikki kahden suorastaan ala-arvoisen vierasmaaottelun jälkeen. Tosin valmentajalla pitää olla parhaat mahdolliset työkalut käytössään, mutta nimenomaan Huuhkajien päävalmentaja on henkilö, joka valitsee omat työkalunsa ja pistää niistä parhaat mahdolliset sitten kentälle pelaamaan tärkeitä maaotteluja. Pelaajien pitää siis sopeutua päävalmentajan pelisysteemiin.
Tulee pieni sivuhuomautus heti tässä vaiheessa. Miten ihmeessä Joonas Kolkka sopeutui otteluun Liechtensteinia vastaan? Suomella on vielä kaksi MM-karsintaottelua jäljellä (Wales ja Saksa) sekä MM-saumat kiinni, joten näihin otteluihin monet haluavat jo nuorten pelaajien saavan kovien ottelujen kokemusta, koska seuraava projekti alkaa lähes tämän karsinnan perään. Kyseessä on nyt EM-karsinta.
Koska karsintakin kestää pari vuotta, niin kuinka moni tällä hetkellä uskoo, että Sami Hyypiä, Jari Litmanen tai Hannu Tihinen pelaisivat EM-lopputurnauksessa? Toki he ovat ilman muuta Suomen tämän hetken parhaita, mutta pari vuotta eteenpäin on pitkä aika. Olisi sellaisten nuorten vuoro, joista voisi kasvaa EM-lopputurnauspelaajia ottaa vastuuta jo Walesia sekä Saksaa vastaan.
Näissä peleissä voisi tulla korvaamatonta oppia, koska vastapuolella on Euroopan parhaimmistoon kuuluvia pelaajia. Nuori pelaaja näkee lähietäisyydeltä, kuinka iso tasoero on ja voi parantaa omaa tekemistään, mutta vanhat koirat eivät enää oppia tarvitse. He ovat uransa huipulla, eikä sekään ole riittänyt. Tosin nuorillakin pitää olla kokemusta ulkomailla pelaamisesta – ja pitäisi olla vielä joukkueen avauksessa. On muuten vaikea yhtälö!

Oka ei kunnioita Sedua
Valkeakosken Hakaan 32 vuotta sitten Kajaanista siirtynyt Olli Huttunen toimi ensin seurassa maalivahtina – hyvällä menestyksellä, ja sitten siirtyi Hakan päävalmentajaksi – hyvällä menestyksellä.
Vaan saipa Okan ura Hakassa tylyn lopun, jossa seuran omistaja Seppo ”Sedu” Koskinen, yökerhomoguli, ei johtanut seuraa etulinjassa, kuten hän Hakan nettisivujen blogissaan lupaa. Täyttä puppua.
Ensin Koskinen ja Huttunen tapasivat naamakkain 25. elokuuta. Potkuista ei puhettakaan! Sitten seuran toimitusjohtaja Juha Lahtinen kertoi, että potkut tulevat kuluvan kauden jälkeen. Eikä mitä – vain viikko eteenpäin ja Lahtinen soittaa Huttuselle maajoukkueen leirille Sveitsiin, että potkut tulivat heti ja Sami Ristilä johtaa nyt joukkuetta Palloliiton erityislisenssillä.
Oli tyly tapa erottaa valmentaja ja siitä ei omistaja Koskinen kyllä saa bonuspisteitä. Hän ei itse pystynyt samaan kuin Harry Harkimo Diili-ohjelmassa sanoo: ”Minä erotan sinut”. Ei ollut Sedu etulinjassa.
No, Ristilä aloitti päävalmentajana Veikkausliigassa Kuopiossa. KuPS voitti Hakan 5-1. Sivusta hommaa seuranneelle tulos maistui makealta.
Erittäin pahoillaan Huttunen on siitä, että nyt jäivät kiittämättä sekä pelaajat että fanit.

Valmentajalla on merkitystä
Suomen Veikkausliigamestaruuden ratkaisevat tällä kaudella Helsingin Jalkapalloklubi ja Turun Palloseura. Molempien joukkueiden valmentajat ovat Suomen tasolla sieltä parhaasta sekä kokeneemmasta päästä. Klubia valmentaa Antti Muurinen ja TPS:aa luotsaa Pasi Rautiainen.
Toki kummallakin valmentajalla on käytössä hyvä joukkue ja Klubi suoritti vielä viime tipan ostoksen, kun se hankki riveihinsä kokeneen Aki Riihilahden.
Mutta jo Suomen Ykkösen tasolla tarvitaan huippuvalmentajia, jotta joukkue voisi edes haaveilla noususta Veikkausliigaan. Lauantaisen Ykkösen kärkiottelun FC PoPa-AC Oulu jälkeen oli ilo kuunnella kun Suomen tasolla erittäin kovat valmentajat, Pertti Lundell FC PoPa ja Juha Malinen AC Oulu analysoivat pelin kulkua lehdistötilaisuudessa.
Valmentajien puheenvuorojen jälkeen ei juuri kyseltävää jäänyt, sillä analysointi oli jäätävän hyvä. Oulun materiaali on tällä hetkellä sen verran laadukkaampi kuin FC PoPan, että oikea joukkue pelin voitti. Tosin loppunumerot 2-5 olivat pelitapahtumiin nähden Oululle liian suotuisat, mutta kun avustavalla erotuomarilla, Pasi Lamppu, syttyi valo pariin kertaan väärässä paikassa, niin Oulu sai varmuudella ainakin yhden lamppumaalin (paitsio).
Silti molemmat valmentajat keskittyivät pelin tapahtumiin. Asiantuntijoita on kiva kuunnella ja Lunkka myönsi reilusti kokeneemman Oulun ansainneen voittonsa ja molemmat toivottivat vastustajan joukkueelle onnea tuleviin peleihin.
Uskomatonta, sillä myös joukkuepeleissä onnella on oma osuutensa, vaikka pelaajat ovatkin kentällä pääroolissa. Mutta hyvä valmentaja ei ottelun aikanakaan ole sivuroolissa, vaikka ei kentän sivusta toki pysty ainuttakaan maalia itse tekemään.

Nyt tulee huippujalkapalloa
Vaikka kaapelikanavani ei vielä tarjoa URHOa, niin eipä hätää. Suomen TV ja maksukanava Canal+ pitävät meikäläisen tänään ja huomenna eurooppalaisen huippujalkapallon silmässä.
Tänään TV2 ylpeänä esittää Eurooppa-liigan lohkovaiheen ottelun FC Zürich vastaan Real Madrid. Suomen maajoukkuemiehet Veli Lampi ja Hannu Tihinen saavat lähietäisyydeltä kokea kuinka kovia poikia jalkapalloa pelaamaan ovat Christian Ronaldo ja Kaká. Voi jossain pelin välillä tulla suomipojillekin kiire?
Canal+ Sport 1 tarjoaa keskiviikkona sitten todellisen herkkupalan. Silloin nähdään ottelu Inter Milan vastaan FC Barcelona. Yksi mielenkiinnon aihe on jo siinä, että joukkueet vaihtoivat päittäin kärkipelaajansa Zlatan Ibrahimovicin ja Samuel Eto’oon.
On kiva vertailla kotisohvalla kumpi tässä vaihtokaupassa voitti. Zlatan ja Samuel ovat kumpikin kuumakallen maineessa, mutta tehoja syntyy. Jotta nyt jäisi jotain säästöön, niin todetaan, että keskiviikkona Milanossa esiintyy kentällä vain ja ainoastaan huippupelaajia (ja kalliita).
Eikä kummankaan joukkueen valmennusjohto ole sieltä hiljaisemmasta sekä liikkumattomasta päästä.
Herkkua urheilun ystäville tulossa, eikä URHO pääse väliin!

Tietotaito on hallussa
Mikä voi oikeastaan formuloissa olla katalampi temppu kuin ottaa Ferrarin kotiradalla Monzassa Punaisen Orhin edestä kaksoisvoiton? Ei mikään, vastaa vannoutunut tifoso.
Nyt tämän tempun teki Ferrarin teknisenä johtajana vuodet 1997–2006 ollut Ross Brawn, joka rakensi edesmenneestä Honda-tallista Brown GP-tallin ja palkkasi kuskeiksi kaksi keskinkertaisiksi luokiteltua kuljettajaa, Jenson Button ja Rubens Barrichello. Ja ei muuta kuin autoa rakentamaan.
Ensi kertaa tallin auto nähtiin Silverstonen radalla 6. päivänä maaliskuuta 2009 ja nyt talli tulee ottamaan formuloissa kaksoisvoiton sekä merkkimestaruuden.
Kyllä ammattimies rakentaa ohjuksen vaikka puupalikoista, näämmä!
Mitä mahtavat miettiä Ferrarilla kun aikoinaan suorastaan ajoivat tällaisen tietotaidon omaavan miehen tallista. Näin jälkikäteen tulee vain mieleen, montako MM-titteliä Michael Schumacherilla olisi, ellei tämä Brawn olisi ollut teknisenä johtajana.
Kuten kuuluisa urheiluselostaja Mika Saukkonen toteaa, että miettikääpä sitä. Tai sitten yhtä kuuluisa Inka Henelius kysyy maailmamestarilta, että miltä nyt tuntuu?
Potuttaa, todennäköisesti, vai mitä?

Jarmo Liuhala

15.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva