Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porilaistytöt laulavat Yön uudella Loisto-albumilla

Kuva: Porilaistytöt laulavat Yön uudella Loisto-albumilla

Neljä porilaistyttöä laulaa Yön uudella Loisto-albumilla. Emilia Vaahtera, Janina Salonen ja Annika Perä-Takala käyvät Itä-Porin yhtenäiskoulun yhdeksättä luokkaa. Johanna Rokosa on jo päässyt peruskoulusta. Tytöt laulavat Jussi Hakulisen säveltämän ja sanoittaman Parrasvalot-biisin taustakuorossa. He tulevat esiintymään myös muutamilla Yön Loisto-kiertueen keikoilla.

- Tytöt ovat mukana todennäköisesti Helsingin Finlandia-talolla, Tampere-talolla ja Porin Karhuhallissa, Jussi Hakulinen luettelee.
Yön Loisto-kiertue starttaa 1. lokakuuta Varkaudesta ja päättyy 18. joulukuuta Turkuun. Kahden ja puolen kuukauden aikana Yöllä on yhteensä 26 konserttia. Porissa yhtye esiintyy 11. joulukuuta.
Yön keikoilla nähdään tyttönelikon lisäksi muitakin porilaisnuoria, nimittäin Loisto-albumin nimikkokappaleen taustalla esiintyvä Katajanmarjat-kuoro.

Parrasvalot-biisi ei Hakulisen mukaan alunperin sisältänyt lainkaan kuoro-osuutta, jolla porilaistytöt laulavat.
- Tein sen normaaliksi rock-biisiksi ilman kuoro-osuuksia. Soitin demon kaverilleni Juha Vasamalle, joka totesi, että kappale tuntuu hiukan tyngältä. Hän ehdotti, että jatkaisin biisiä jotenkin.
- Koskaan aikaisemmin en ole kappaleitani jatkanut, mutta nyt tein taustalle melko virsimäisen kuoro-osuuden. Äänittelin biisiä kotonani ja huomasin, että mukaan tarvitaan nimenomaan nuorista äänistä koostuva kuoro.
- Opetan musiikkia Itä-Porin yhtenäiskoulussa ja minulla oli seuraavana aamuna musiikintunti, johon nämä tytötkin osallistuvat. Pistin koulussa studion pystyyn ja nauhoitimme kuoro-osuuden. Lähetin demon tuottajalle ja Lindholmin Ollille, ja he halusivat samat äänet varsinaiselle albumille tulevaan versioon.
- Emme halunneet Parrasvalot-kappaleeseen perinteistä, koulutettua kuorosaundia. Tällainen spontaanimpi ote sopii biisin henkeen paremmin, Hakulinen luonnehtii.
Kuoro-osuuksineen Parrasvalot-kappale on noin kuusi minuuttia pitkä. Vielä tämän vuoden aikana siitä julkaistaan myös lyhyempi, radioihin sopiva single-versio.

Tytöille albumilla laulaminen on ollut upea kokemus. He, ja koko muukin musiikkiluokka siinä samalla, ovat päässeet seuraamaan levyntekoprosessia läheltä alusta loppuun saakka. Kaikkien porilaisten kuoro-osuudet on äänitetty Aki Peltosen studiolla Koivulassa.
Tytöt ovat harrastaneet laulamista ja olleet mukana eri kuoroissa. Emilia Vaahtera laulaa Teljän kirkon nuorisokuorossa edelleen ja soittaa taitavasti myös pianoa. Janina taas tunnustaa haaveilevansa laulajan urasta.
- Jännittää hiukan, ei kauheasti. Onhan tämä iso juttu, tytöt vastaavat, kun heiltä kysyy keikoilla esiintymisestä.
Jussi Hakulinen puolestaan lupaa, että bändi hankkii tytöille valkoiset vaatteet, joita keikoilla käytetään.
- Visuaalisuus on tärkeä osa konsertin kokonaisuutta, Hakulinen kiteyttää.

Maarit Kautto

 

Seuraava askel yksinkertaisempaan suuntaan

Jussi Hakulinen luonnehtii Yön uutta Loisto-albumia suuritöisemmäksi kuin koskaan aikaisemmin. Albumin tekemisessä on ollut mukana valtava tuotantojoukko ja 11 eri studiota.
Myös kiertue tulee olemaan massiivinen ja mahtipontinen. Vierailijoita on useita; porilaisnuorten lisäksi joillakin keikoilla mukana ovat esimerkiksi Maria Lund & The Aristocrats.
- Itse olen sitä mieltä, että homma on paisutettu niin isoksi kuin se Suomen tasolla on mahdollista. Tämä kiertue tulee olemaan tietyn aikakauden loppu. Seuraavaksi bändin on aika palata takaisin alkuun ja yksinkertaisempaan ilmaisuun. En näe muuta vaihtoehtoa ja uskon, että en ole mielipiteeni kanssa yksin, Hakulinen miettii.
Yön Loisto-albumi myi kultalevyn verran heti ilmestymispäivänään. Platinarajakin olisi rikottu, jos levyt eivät olisi loppuneet kaupoista.
- Äänilevymyynnin taantuma on johtanut siihen, että riskejä levyjen hyllyynjäämisestä ei haluta ottaa. Näin tuotetta tuodaan markkinoille mieluummin liian vähän kuin liikaa.
Taannoisia iltapäivälehtien isoja otsikoita Jussi Hakulisen ja Olli Lindholmin suuresta sovinnosta Hakulinen luonnehtii täydeksi roskaksi.
- Meillä ei ole mitään riitaa ollutkaan. Silloin 24 vuotta sitten lähtiessäni bändistä emme vähään aikaan olleet tekemisissä toistemme kanssa, mutta sehän oli vain luonnollista. Sen jälkeen olen koko ajan tehnyt yölle biisejä ja olemme pitäneet yhteyttä, Hakulinen summaa.

Maarit Kautto

15.9.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva