Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiitollisuuden aakkoset

Kuva: Kiitollisuuden aakkoset

Olen viime aikoina miettinyt paljon muutokseen liittyviä asioita ja erityisesti sitä, miten ihminen reagoi muutokseen ja miksi. Selvää on, että muutokset herättävät ihmisissä monenlaisia tunteita. Muutosprosessien hankaluus johtunee juuri tunteista, sillä osaa niistä saattaa olla varsin vaikea käsitellä.

Luin mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän artikkelin kiitollisuudesta, joka sai minut pohtimaan myös kiitollisuuden merkitystä ihmisen käyttäytymisessä haasteellisissa muutostilanteissa. Psykologit ovat nimittäin tutkineet kiitollisuuden myönteisiä vaikutuksia ihmisen mielessä ja todenneet, että kiitolliset ihmiset ovat ei vain onnellisia ja vastuullisia mutta myös erittäin hyviä ongelmaratkaisijoita.

Itse asiassa kiitollisuus näyttäisi vaikuttavan koko ihmisen elämän laatuun varsin myönteisesti. Kiitollisten ihmisten on todettu mm. olevan tyytyväisempiä elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa sekä he kärsivät vähemmän masennuksesta ja stressistä kuin muut.

Kiitollisten ihmisten on todettu myös usein olevan vähemmän ahneita, harvemmin vihaisia, katkeria ja kateellisia. Kiitollisuus auttaa myös keskittymään paremmin muiden auttamiseen. Kiitollisuuden tunteen avulla voi parantaa myös tunteiden sääntelykykyään.
Helpommin sanottu kuin tehty? Ensi askel kiitollisuuden suuntaan lienee ahneuden voittaminen. Ihmisen perusluonteeseen kuuluu vahvasti haluaminen. Ihminen haluaa lisää omaisuutta, rakkautta, onnea, tavaroita jne. Nykyihminen etsii yhä voimakkaampia ärsykkeitä tyydyttääkseen yhä kasvavat elämystarpeensa. Voisiko joskus tarpeeksi olla aivan riittävästi? Kilpailuhenkinen elämäntapa johtaa usein tyytymättömyyteen ja sitä kautta yhä heikompaan elämänlaatuun.

Kuka sitten on kiitollinen? Yllättävää kyllä, erään psykoterapeutin mukaan kaikkein kiitollisimpia ovat ihmiset, jotka ovat selvinneet ongelmista ja vaikeuksista. Tällöin ei välttämättä elämässä ole enää mikään kovin itsestään selvää ja elämän hienous todellakin on jo nautinto itsessään. Syntyy jotakin, josta todella olla kiitollinen. Ilman vastoinkäymisiä voi jo pienikin ylämäki tuntua ylitsepääsemättömältä. Ihminen ei välttämättä osaa suhtautua vastoinkäymiseen tai muutokseen, jolloin myös kiitollisuuden tunne häviää ja ihminen masentuu.

Olen aina ajatellut, että kiitollisuuden voi tuntea vain ja ainoastaan sisältäpäin. Tässä tapauksessa herääkin kysymys, voiko kiitolliseksi kuitenkin opetella? Lukemani artikkelin innoittamana päätin tutkia positiivista psykologiaa käsitteleviä julkaisuja. Tutkijat väittävät, että kiitollisuutta voi todellakin ihminen harjaannuttaa itsessään.

Keräsin listan kiitollisuuden aakkosista, ole hyvä!
A. Huomio negatiivisesta positiiviseen. Ajattele, mikä meni tänään hyvin sen sijaan, että jäät murehtimaan rästiin jääneitä töitä.
B. Kehitä vahvuuttasi. Tunnista oma huippuvahvuus ja käytä sitä ainakin kerran päivässä.
C. Tasapainota positiivinen ja negatiivinen. Pilko ongelmat pienempiin osiin.
D. Kirjoita kiitoskirje. Osoita kirje henkilölle, jolla on ollut positiivinen vaikutus elämääsi. Lue kirje kyseiselle henkilölle.
E. Pidä kiitospäiväkirjaa muutamien viikkojen ajan.
F. Ajattele niitä, jotka ovat auttaneet sinua!
G. Nauti hetkestä.
Keittiöpsykologi saattaisi vetää tästä kaikesta johtopäätöksen, että erityisesti kiitollisuuteen kykenevä henkilö voi olla myös vahvempi kohtaamaan kaikenlaisia muutostilanteita. Monet organisaatiot pohdiskelevat, miten työyhteisö voisi kohdata muutoksen mahdollisimman kivuttomasti. Ehkäpä joskus lähestymistapaa voisi olla hedelmällistä muuttaa. Jospa muutosprosessi aloitettaisiinkin ihmisestä ja sieltä sisältäpäin.

Sadepisarat ikkunassa, kynttilänvalo ja lämpöiset villasukat? Linnunlaulu keväisellä lenkkipolulla? Onki ja laituri? Aamukahvi terassilla? Pulkkamäki ja lämmin kaakao? Päivänkakkara, joka kasvaa asfaltin halkeamasta? Ystävällinen hymy? Lapsen nauru? Lämmin syli?

Grazie. Thank you. Takk. Merci. Danke. Obrigado. Gratia. Tack. Köszönöm. Kiitos.

Istahda hetkeksi ja sulje silmäsi. Milloin sinä viimeksi tunsit olevasi kiitollinen ja onnellinen?

Diana Bergroth-Lampinen

11.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva