Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nipotusta punaisista tarroista

Kuva: Nipotusta punaisista tarroista

Kuluttajaviraston ja päivittäistavarakaupan välillä parhaillaan käytävä kiista on jälleen osoitus siitä, miten EU:n mallimaassa Suomessa virkamiehet tuijottavat mieluummin lakien, asetusten ja direktiivien kirjaimelliseen noudattamiseen kuin ajattelisivat maalaisjärjellä.

Kiista punaisista tarroista vanhenemassa olevien elintarvikkeiden pakkauksissa on kerrassaan älytön, ja kansan enemmistö tukee tässä kiistassa kauppiaita.

Kuluttajavirastohan ei vastusta alennusmyyntiä, mutta se tulkitsee hintamerkintöjä koskevaa asetusta niin, ettei 30 tai 50 prosentin alennuksesta ilmoittava punainen tarra riitä, vaan pakkaukseen on merkittävä myös alennettu hinta.

Kauppa taas lähtee siitä, että pelkkä tarra riittäisi, ja kassa laskisi alennetun hinnan. Kauppiaiden ja myös kaupan henkilökunnan mielestä tarkka uusi hinnoittelu pakkauksiin olisi liian kova urakka. Kauppiaat ovatkin ilmoittaneet, että jos entinen tapa ei onnistu, vanhenevat tavarat otetaan pois myynnistä ja heitetään roskiin.

Viranomaiset nipottavat, sanoo maalaisjärjellä ajatteleva kuluttaja.

Sanomattakin on selvää, että lakeja ja asetuksia on noudatettava, ja useimmiten kuluttajavirastokin on ollut kuluttajan kannalta oikealla asialla.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei kuluttajaviraston väellä ole kesälomien jälkeen ollut muuta puuhaa, kuin tarkastella punaisia tarroja ja tulkita hinta-asetusta uudelleen. Kaiken lisäksi uuden tulkinnan antaminen on osunut äärimmäisen huonoon aikaan, kun puoli kansaa kärvistelee talouden taantuman, työttömyyden ja lomautusten kanssa.

Jos kiistassa ei päästä kauppaa miellyttävään sopuun, ja kauppiaat ryhtyvät lappamaan hyllyille jäänyttä vanhentunutta ruokaa roskiin, on se suomalaisille kuluttajille vuositasolla ainakin yli 50 miljoonan euron tappio.

Pari päivää ennen viimeistä myyntipäivää tuotteisiin ilmestyvät aletarrat ovat merkinneet kenelle tahansa kuluttajalle mutta erityisesti pienituloiselle pientä kevennystä ruokalaskuun.

Jos vaikkapa kolmen euron lihapaketin on saanut puoleen hintaan, on se merkinnyt kuluttajalle pientä herkuttelun mahdollisuutta, jota ei kenties ilman punaista tarraa olisi tullut. Vaikutus on paljon suurempi kuin lokakuussa edessä oleva ruoan arvonlisäveron alennus saa aikaan.

Vastuu vanhenevan ruoan laadusta sitä ostettaessa siirtyy toki kuluttajalle. Kokemus on kuitein osoittanut, että teollisuus on varsin tarkka päiväysmerkinnöistään, ja laatu säilyy useimmissa elintarvikkeissa pääosin hyvänä viimeiseen myyntipäivään asti.

Elintarvikkeiden myynti alennuksella ei ole kauppiailta hyväntekeväisyyttä. Sekin on otettava huomioon.
Kaupan ajattelu on tässä asiassa varsin raadollinen: vanheneva ruoka yritetään saada kuluttajan matkaan, ennen kuin tuote on pelkkä raato.

Myymällä vanhenevaa ruokaa roimalla alennuksella kauppiaat minimoivat hävikkiään. Tuotteesta otetaan mieluummin puoli hintaa saati ettei siitä saataisi maksua lainkaan.

Vaihtoehto alemyynnille on antaa ruoan vanhentua hyllyssä ja heittää se viimeisen myyntipäivän jälkeen roskiin. Se on kansantaloudellista tuhlausta, joka rasittaa kukkaron lisäksi ympäristöä. Ruokaahan vietäisiin kaatopaikoille tonneittain.

Hintamääräysten tarkoituksena on suojella meitä kuluttajia, auttaa meitä olemaan hintatietoisia. Hyvä niin. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kauppa onkin merkinnyt hyllyjen reunoihin hinnat kiitettävästi, ja myös pakkauksissa hintamerkinnät alkavat olla kunnossa.

Nyt virkamiesten pitäisi luottaa siihen, että kansakoulupohjaltakin suomalaiset osaavat sen verran prosenttilaskua, että he pystyvät muutaman sentin tarkkuudella laskemaan, kuinka paljon 50 tai 30 prosentin alennus pudottaa paketin hintaa.

Jos kerran asetuksessa on ollut tähänkin asti tulkinnan varaa, sitä pitäisi olla edelleenkin muutama piiru kansalaisten suuntaan.
Ja jos väljää tulkintaa ei voida jatkaa, pitää asetusta muuttaa nopeasti.

Terveisiä kuluttaja-asioista vastaavalle työministeri Anni Sinnemäelle (vihr). Nyt ministerin ei auta harrastaa pitkiä pohdiskelevia puheita, vaan on toimittava.

10.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva