Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hiuskarvan varassa

Kuva: Hiuskarvan varassa

Jokainen jalkapallon ystävä tietenkin haluaa uskoa, että Suomen jalkapallon A-maajoukkueella olisi vielä hiuskarvan vahvuiset mahdollisuudet selviytyä ensi vuoden kesä-heinäkuussa Etelä-Afrikassa pidettävään MM-lopputurnaukseen. Fanaattisena jalkapallon ystävänä en suinkaan halua heittää sitä ensimmäistä kiveä, siksi totean vain, että ainahan pitää säilyttää unelmansa – olivat ne kuinka mahdottomia tahansa.

Mutta kun seurasi suorana Lankaranin stadionilta lähetystä ottelusta Azerbaidzhan-Suomi, niin turhat haaveet karisivat kuin syksyn lehdet pihavaahterasta. Sen kyllä uskon, että Suomen lohkon jokaisella maalla on vaikeuksia pelatessaan azereita vastaan vieraissa – se on jo nähty – mutta kun kotijoukkue tekee seitsemännessä ottelussa MM-karsinnan ensimmäisen maalinsa ja se on vielä johtomaali, niin ajatukset alkoivat harhailla!

Kaiken lisäksi Elvin Mammadovin maalin syöttäjäksi (ainakin jääkiekon tapaan toiseksi syöttäjäksi) voidaan täysin huoletta nimetä Suomen maajoukkueen kärkipelaaja Shefki Kuqi. Mitä mahtoi Kuqi ajatella pistäessään omalla alueellaan moisen poikittaissyötön? Tosin veto oli kyllä Jussi Jääskeläisen torjuttavissa – sanokaa siihen mitä haluatte.

Silti Suomen nousu lopulliseen 2-1 voittoon alkoi vasta siitä hetkestä kun, Teemu Tainio oli vaihdettu aivan ensi jakson lopulla Jari Litmaseen. Litti oli sitten tavalla tai toisella mukana Hannu Tihisen puskemassa tasoitusmaalissa 75. minuutilla ja auttoi melkoisesti kun Petri Pasanen teki sen räkämaalinsa 86. minuutilla. Hyvää oli siis se voitto sekä kolme pistettä, ja taas oli vanhassa vara parempi.

Hiuskarvan katkeaminen, näillä esityksillä, on huomenna Liechtensteinin Vaduzissa taas nitrojen varassa. Onneksi Suomi pystyy vanhentamaan sopivasti huomista kokoonpanoaan, sillä flunssainen Sami Hyypiä taitaa olla kokoonpanossa mukana. Sen jälkeen on enää kaksi MM-ottelua pelaamatta ja kaikki pitää voittaa. Siis Wales Suomessa 10.10. ja Saksa vieraissa 14. lokakuuta. Kaiken lisäksi Venäjän pitäisi upota kahdessa ottelussaan.

Ei enää kuvitella turhia, mutta ei kai anneta Liechtensteinin tehdä huomenna sitä karsinnan toista maaliaan?

Jalkapallotappioita pukkasi

Ei se pelkästään riittänyt, että oli ”karmeeta kattoo” Suomen A-maajoukkueen karsintaa. Yhtään ei ilahduttanut tieto, että Hollanti selvitti helposti – tosin kotonaan – tieltään Pikkuhuuhkajat 2-0 loppunumeroin.

Melkoisesti enemmän harmitti sitten Suomen naisten maajoukkueen putoaminen Englannille Suomessa pelattavassa EM-lopputurnauksessa. Tuo peli Englantia vastaan oli nimittäin täysin Suomen voitettavissa, mutta kaksi kauhistuttavaa oman pään virhettä ja heti helähti.

Vaikka Englanti voitti vain 3-2, niin kyllä pelin lopussa Linda Sällström syötti Laura Österberg Kalmarin sellaiseen avopaikkaan, ettei siitä paikasta tasoitusmaalia olisi ollut tekemättä kuin Mikael Forssell!

No, Englanti pudotti välierässä sitten Hollanninkin ja on nyt sitten finaalissa joko Saksaa tai Norjaa vastaan. Siis ihan oikein: Norjaa vastaan, sillä norjattaret pudottivat ylpeät ruotsittaret puhtaasti jatkosta 3-1 ja on nyt naisten jalkapallon paras pohjoismaa.
Sitäkään ei ennen turnausta olisi osannut arvioida, koska koohattiin vain Suomen menestyksestä ja siitä, että Jessica Julinin mukaan Suomen media kohtelee naismaajoukkuetta kovin sanoin, eikä löydä siitä mitään positiivista. No, se on täyttä puppua!
Jessica kehui kuinka hienotunteista ruotsalainen lehdistö on. No, kun Norja pudotti jatkosta Ruotsin, niin ruotsalainen Aftonbladet totesi (hienotunteisesti toki), että kaiken minkä teitte kentällä, teitte väärin.

Siinä sitä oli hienotunteista arvostelua. Ei siis Tre Kronor tehnyt kentällä mitään oikein.

Kyllä sitä meikäläinenkin arvostelee, mutta on vielä pitkä taival noin koviin lausuntoihin.

Virheet pitää korjata

Tuli taannoin mainituksi, että Jukka Keskisalo rikkoi vihdoin ja viimein vanhimman yleisurheilun Suomen ennätyksen, kun hän 3000 metrin estejuoksussa juoksi Zürichissä ajan 8.10,67.

Nyt stop tykkänään!

Toki Tapio Kantasen Montrealin olympialaisissa vuonna 1976 juoksema SE ehti täyttää 33 vuotta ja yhden kuukauden, mutta ei se suinkaan ole – tai ollut – vanhin miesten olympialajeissa tehty yleisurheilun Suomen ennätys.

Vanhin edelleen voimassa oleva Suomen ennätys on Pertti Pousin Kuortaneella 23.6.1968 kolmiloikassa hyppäämä tulos 17,00. Sehän on kestänyt jo yli 41 vuotta, eikä sen ylittäjää ole edes näköpiirissä.

Tämän urheilullisesti tekemäni virheen korjasi ystävällisesti Pomarkun kunnanjohtaja Eero Mattsson, josta hänelle vilpittömät kiitokset. Virheitä toki sattuu kun paljon hommia tekee, mutta kirjoittajaa itseään harmittavat moiset virheet.

Varsinkin silloin, kun virhe tulee tilastoihin tai urheilijan nimi on kirjoitettu väärin. Harmituksen määrä on suuri.

Virheellistä asiaa tuli siis paperille, mutta tieto on nyt omassa mielessä kristallinkirkkaana. Korjaus oli aiheellinen ja ehdottomasti tarpeellinen. Ihan muodon vuoksi: Pousi hyppäsi samoissa juhannuskisoissa pituutta 804 senttiä!

Mikäli jatkossa vastaavanlaisia töppäyksiä tulee, niin olen korjauksista vain ja ainoastaan kiitollinen. Tuon Pousin tuloksen jälkeen vanhin miesten voimassa oleva Suomen ennätys on Markku Kukkoahon Münchenissä 7.9.1972 juoksema 400 metrin aika 45,59 – vai onko?

Virheistä puheen ollen, Brysselin Kultaisen liigan kauden kuudennen osakilpailun järjestäjät eivät pysty korjaamaan omaa virhettään jälkikäteen – ainakaan helposti? Kisoissa käytiin miesten 100 metrin pyörätuolikelaus, jonka voittaja oli Porin Tarmon Leo-Pekka Tähti.

Starttiviivalla Lepan rintamuksessa oli nimilappu, jossa luki ”Tathi”. Nämä kisat järjestivät ”ammattilaiset”, joten nimivirhe oli miljoonien tv-katsojien edessä merkittävä!

Pronssi on voitettu mitali

Monessa joukkuelajin arvokisoissa on vallan luovuttu pelaamasta kolmannesta sijasta, koska silloin ovat vastakkain kaksi välierissä hävinnyttä joukkuetta. Jääkiekon SM-liigassakin pelataan vain yksi pronssiottelu pudotuspelien jälkeen ja se kaiken lisäksi runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotihallissa. Tämä peli ei vuosien saatossa ole liiemmin katsojia kiinnostanut.

Mutta miksi ei voisi tehdä niin kuin naisten Superpesiksessä. Pelataan pronssista ainakin yksi ottelu kummankin kotiyleisön edessä ja kun homma on kahdesta voitosta kiinni, niin jännitys kyllä säilyy. Jalkapallossa Veikkausliigassa mestari, hopeajoukkue ja pronssimitalistit ratkaistaan selkeästi koko sarjan perusteella ja se on hyvä systeemi silloin kun playoffs-otteluja (pudotuspelit) ei käydä laisinkaan.

SM-liigassa pelataan yksi pronssiottelu ja se ei tunnut ainakaan pelaajia kiinnostavan. Tosin moni jääkiekon pronssimitalisti näyttää kyllä ylpeänä pojanpojalleen, että katsos minkälaisen mitalin Pappa on voittanut – ja vielä SM-liigasta!

Olen itsekin ollut lähes vuosittain, lajista riippuen, milloin mitäkin mieltä. Sitten on aina tarvinnut kääntää takkia ja nyt on vuorossa se puhtaampi puoli päälläpäin.

Tämä taas johtuu siitä, että näin naisten Superin toisessa pronssiottelussa, minkälaisen vaikutuksen sen voittaminen teki mitalin saajiin. Vastaavasti sitten hävinneen joukkueen pelaaja irvi vastustajaa jopa lehdistötilaisuudessa. Eli tappio oli neljänneksi jääneelle sittenkin karvas pala.

Käteen ei jää yhtään mitään, vaikka runsas puoli vuotta on harjoiteltu sekä reissattu ympäri Suomea.

Jaksopeli muutti paljon

Monen ihmisen suhtautuminen pesäpalloon on vuosien mittaan muuttunut paljon. Yksi syy tähän on jaksopeli, joka taas kehitettiin sen takia, että laji voitaisiin ottaa Veikkauksen listoille vetokohteeksi. Toki välillä hommaa käytettiin väärin, eli pelattiin niin kutsuttuja sopupelejä, mutta nyt pesäpallo näyttää päässeen Veikkauksen listoille ihan täysivaltaisena jäsenenä sekä Pitkä- että Tulosvetoon.

Ei nimittäin vielä tarkoita, että voitat ottelun. Vaikka olisit vienyt ensimmäisen jakson 14-0, niin vastustajan pelinjohtaja voi juonia tauolla homman niin, että häviätkin toisen jakson 0-1. Ja vaikka juoksuja on tehty enemmän, niin pisteitä tulee kummallekin vain yksi. Supervuoron voittanut saa sitten toisen pisteen, ja tarvittaessa sen toisen pisteen voittaja haetaan pesäpallon rankkareilla eli kotiutuslyöntikisan avulla.

Kun sunnuntai-iltana kello 19.01 katseli Pesäkarhujen pelaajien riemua toisesta voitosta ja mitalista, niin onhan pronssi voitettu mitali!

Pesäkarhujen kolme kärkipelaajaa Kaisa Kärkkäinen, Carita Toiviainen sekä Hanna Hirvikoski ovat kaikki nuoria, mutta jo pitkään pesäpallon parissa pelanneita. Heidän ilmeensä – kuten koko muunkin joukkueen – kertoivat kyllä sen, että mitali maistui voitetulta.
Pesäkarhut on nuori joukkue, joka tekee kasvatustyötä ja sen arvostusta ei voi muuta kuin ihailla. Lisäksi sosiaalinen kanssakäyminen ja yhteishenki eivät ole nykyelämässä itsestään selvyyksiä. Joukkuelajeissa nämä tulevat ehkä parhaiten esiin ja se yksikin riidankylväjä kävelee nopeasti Piikarännillä.

Jokaisessa ottelussa on aina oma sankarinsa. Porin ottelussa sellaiseksi nostan lukkari Niina Luomasen. Toki niin pelataan kuin pelinjohtajat Sami-Petteri Kivimäki laikkoineen ja Petri Kaijansinkko mailoineen opastavat, mutta kun näkee pelaajan tekevän ihan oman ratkaisunsa, niin siinä on yksi pippuri lisää peliin.

Ensi kaudella Porin Pesäkarhut, Ulvilan Pesä-Veikot, Rauman Fera ja mahdollisesti myös Kankaanpään Maila tarjoavat tätä yllättävänkin taktilliseksi mennyttä superpesistä runsaslukuisille katsojamäärille.

Kohta alkavaan jääkiekon SM-liigaan palataan jo kahdessa tämän viikon palstassa. Mutta nautittiin nyt ensin tämä Poriin tullut aikuisten pesäpallon mitalijuhla alta pois.

Kyllä kiekkokin vielä ehtii kulkea!

Jarmo Liuhala

8.9.2009 09:02

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva