Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puuliiton Lepola: Ostovoima turvattava maltillisellakin sopimuksella

Kuva: Puuliiton Lepola: Ostovoima turvattava maltillisellakin sopimuksella

Puu- ja erityisalojen liitto pyrkii maltillisiin, mutta ostovoiman turvaaviin työehtosopimuksiin. Realismia ei ole nyt vaatia suuria korotuksia, mutta ei myöskään jäädä nollalinjalle, katsoo puheenjohtaja Sakari Lepola.

- Seuraavaksi haemme suurimmalle sopimusalallemme mekaaniselle metsäteollisuudelle sopimusratkaisua, joka turvaa ostovoiman. Suurien korotusten vaatiminen edellyttäisi toimenpiteitä, joihin jäsenemme eivät tässä taloustilanteessa olisi valmiita, Lepola toteaa.

Mekaanisen metsäteollisuuden sopimus umpeutuu tämän kuun lopussa. Porissa Satakunnan piirijärjestön kesäpäivillä puhuneen Lepolan mukaan aika sopimuksen tekoon on vähissä, sillä neuvottelut alkavat vasta viikkoa ennen nykyisen sopimuksen päättymistä

- Hieman nihkeästi olemme päässet edes sopimukseen neuvottelujen aloittamisesta, mutta syynä hitauteen lienee myös vastapuolen samanaikaiset neuvottelut Paperiliiton kanssa.

Työnantajapuolen puheet, joiden mukaan Metallin neuvottelema puolen prosentin palkankorotus olisi liian suuri vaatimus Puuliitolta, ovat Lepolasta naurettavia.

- Puoli prosenttia palkoissa merkitsee puolta promillea kantohinnoissa. Metsänomistajat nauraisivat jos heille kerrottaisiin, ettei kantohintoja voisi korottaa puolta promillea.

Puuliitossa tehdään organisaatiomuutoksia. 43 000 henkilöjäsenestä on maksavia eli töissä olevia on huomattavasti vähemmän. Työpaikkojen mentyä alta on vähennys ollut merkittävä, vaikka uusiakin jäseniä on tullut. Myös toimisto Porissa on sulkeutumassa Satakunnan ja Turun piirin aluetoimitsijan Markku Raudan eläköityessä vuoden lopussa.

- Nykyiset aluerajat asetettiin vuonna 1993, jolloin jäsenmäärä oli 15 000 enemmän. Yhtään aluetta tai jäsentä ei kuitenkaan jätetä jatkossakaan palvelujen ulkopuolelle, vakuuttaa Lepola.

Kesäpäivien avauksessa piirin puheenjohtaja Timo Helminen muistuttaa alueen sadoista työpaikoista ja suuresta jäsenmäärästä esittäen alueelle edelleen toimitsijan palkkaamista. Satakunnassa on jäseniä noin 1700, Turun piirissä 1800.

Uhkana on myös itsenäisten piirijärjestöjen toiminnan päättyminen, sillä liiton avustus loppui. Päätös piireistä luopumisesta tehtiin team-hankkeen aikaisessa liittokokouksessa toukokuussa.

- Kunnianhimoinen tavoite on nyt tehdä liitosta entistä parempi ja asioita täytyy tehdä vähän eri tavalla. Me jäsenet kuitenkin muodostamme liiton ja jokaista tarvitaan, Lepola kannustaa.

Markku Lehtisalo

8.9.2009 08:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva