Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Parempaa näkyvissä

Kuva: Parempaa näkyvissä

Sanomalehti Uuden Ajan kutistusyritys epäonnistui. Lehti kaikesta huolimatta jatkaa. Uusi Aika on sd-lehdistön lahtauslistalla olleista elinvoimaisin. Uusittu puoluejohto julisti aloittaessaan, kuten pitääkin ja tapanakin on ollut, että paremmat ajat ovat nyt puolueelle odotettavissa.

Sdp aiotaan palauttaa entiselle paikalleen suomalaisessa yhteiskunnassa. Näillä keinoilla se tuskin onnistuu. Puolueen kannatuksen kehittymistä ei kannata seurata vain galluppien numeroista, tärkeämpää on kuunnella äänestäjäin mielipiteitä. Pahimmaksi nousun, itse asiassa paluun, esteeksi luen jonkunmoisen toivottomuuden tilan joukoissamme.

Ennen vanhaan, eikä ollenkaan kauan sitten, jonkun johtajamme varomaton puhe tai vaikkapa vain pelkkä sana riitti nostattamaan mieliä ja miehiä sekä naisia. Ja joku ehkäpä tarkoituksella räväkästi kirjoitettu juttu lehdissämme sai monet tarttumaan kynään ja lähestymään lehden toimitusta. Siksipä Kalliomäen Antin avausta pitää mielestäni tervehtiä tyytyväisyydellä, oli sitten Antin kanssa samaa tai eri mieltä.

Pertti Paasion ansiokas analyysi puolueen päälehdessä viime viikolla sopisi myös hyväksi avaukseksi uudelle keskustelulle. Toivottavasti sitä syntyy. Vaikeata siihen kuitenkin tuntuu olevan jäseniä sytyttää, minä en siihen ole pystynyt. Kirjoitin näet viime tiistain Uutispäivä Demarin kolumnini loppuun tällä tavalla: ” Minulta on tiedusteltu, tiedänkö, joutuuko myös sos.dem. puolue maksamaan varallisuusveroa. Vastaan nyt, että tiedän. Ei joudu. Mutta sen poistamisesta se on jo kolmissa vaaleissa kyllä maksanut.” Oletin, että kun noinkin rumasti puoluettaan arvostelee, niin lunta tupaan saattaisi tulla. Ei ole näkynyt lehdissä, ei kuulunut puhelimessa eikä sähköpostissa.

Jotakin valoa sentään on näkyvissä. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen pärjäsi tv-keskustelussa ihan mukavasti ja päämin. Vanhanen tunsi olonsa ilmeistäkin päätellen epämukavaksi. Kokoomuksella on viime aikoina ollut tapana laittaa Ben Zyskowicz puoluetta edustamaan, jos keskusteltava on puolueelle epämieluisa aihe. Ja nyt oli, kun keskusteltiin veroista. Puh.johtaja Kataiselle olikin tullut este ja herra Z. oli paikalla. Asianajajan ja myös ilmeisen synnynnäisellä oveluudella tämä muutti mustaa valkoiseksi sen kuin kerkisi ja käänsi puhetta sivuun vaikeista asioista. Ja sitä eivät toimittaja ja muut keskustelijat pystyneet estämään. Asiassa olisi pitänyt pysyä, siinä nimittäin Sdp olisi ollut vahvoilla. Verot pitää saada samalle viivalle eikä niin kuin nyt, että hiellä ansaittua rahaa verotetaan paljon raskaammin kuin tuosta vaan tulevaa pääomatuloa. Sen viestin ymmärretyksi saattamiseen ei tarvittaisi Timo Soinin jo mauttomaksi käynyttä aina samanlaista huulenheittoa – vankka ja lyhyt tietoisku olisi nytkin riittänyt. Mutta kuten sanottu, uskokaamme, että parempaa kohti alamme vähitellen mennä. Ja olisi jo aikakin mennä.

Jälleen kerran on hallituksessa ja kohtamain varmaan eduskunnassakin päästy keskusteluun ydinvoiman lisähankinnasta. Jonkunmoista sumutusta tässäkin on ollut havaittavissa. Itse asiassa kysymys on maamme energian tarpeen tyydyttämisen eri muodoista. Mutta kun sitä keskustelua eräät tahot haluavat käydä tunnetasolla, niin puhutaankin sitten vain ydinvoimasta.  
Eduskunnassa ollessani tästäkin asiasta kiivailtiin, hurskasteltiin jne. Juuri valittu tuore kepulainen kansanedustaja Matti Vanhanen hääräsi päällimmäisenä estämässä rakentamasta tänne lisää ydinvoimaa. Samanlainen jarrumies on hän toimissaan ollut myöhemminkin, joidenkin mielestä historiamme avuttomin pääministeri kautta aikojen.

Yhtä asiaa en lakkaa kummastelemasta. Eli miten on mahdollista samalla suulla puhua energiamuotojen kotimaisuusasteen kohottamisesta, ydinvoiman sopimattomuudesta, energian säästämisestä, luonnon ja erityisesti ilman pelastamisesta saasteilta, työpaikkojen rakentamisesta tänne ja työttömyyden nujertamisesta. Vihreät tähänkin pystyvät, eivätkä edes hallituskumppanit tunnu sitä kummastelevan saati laittavan mitalle.

Timo Roos

8.9.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva