Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kolumni kolumnistista

Kuva: Kolumni kolumnistista

Viimeksi kirjoittamani kolumni liittojen päivärahajonoista on poikinut keskustelua ja yhteydenottojakin on ollut muutamia. Olen iloinen, että ihmiset lukevat kirjoittamiani kolumneja. Todettakoon kuitenkin heti kärkeen, että minun on tulkittu virheellisesti kannattavan Loimaan kassaa. Nuoresta iästäni huolimatta olen kuitenkin kantapään kautta oppinut ammattiliittojen tärkeyden juuri työntekijän oikeuksien turvaajana ja etujen ajajana. Palautteen vuoksi ja kirjoitukseni virheellisen tulkinnan takia olen miettinyt tätä harrastusta. Muiden kolumnistien tavoin kirjoittajana koen haasteeksi löytää aikaa kirjoittamiselle ja keksiä uusia lukijoita kiinnostavia aiheita. Aiheen ja ajan löydyttyä vaatii oman huomionsa kolumnin ulkoasun hiominen hyvää kieltä viljeleväksi ja kielioppivirheitä karttavaksi tarinaksi. Luonteelleni ominaisesti haluan kirjoituksillani vaikuttaa asioihin.

Kolumnistina toimiminen on kaikesta tuosta vaivasta huolimatta kuitenkin hyvin kasvattavaa ja kehittävää. Kirjoittajan päässä alkavat arkipäivän asiat muuttua jutun aiheiksi. Viimeisen kirjoitukseni jälkeen ymmärrän entistä paremmin myös painetun sanan arvon. Puhe on usein ohimenevämpää ja näin vähemmän vaikuttavaa. Taitavat kolumnistit osaavat nostaa esille epäkohtia ja tärkeitä teemoja loukkaamatta ketään yksityishenkilöä, rotua, uskontoa tai muuta tahoa. Samalla kuitenkin kolumnistilta odotetaan räväkkyyttä, väriä ja vahvoja mielipiteitä.

Tarkistin Wikipediasta, mitä kolumnilla tarkalleen ottaen tarkoitetaan. Siellä sanotaan seuraavasti: ” Kolumni on sanoma- tai aikakausilehdissä omalla palstallaan säännöllisesti julkaistava lyhyt kirjoitus, jossa toimittaja tai avustaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Kolumnisteiksi pyydetään usein poliitikkoja tai muita julkisuuden henkilöitä. Kolumni eroaa uutisesta siten, että kirjoittaja esittää siinä henkilökohtaisen mielipiteensä ja tarkastelee asiaa vain valitsemastaan näkökulmasta. Lisäksi kolumneissa voidaan käyttää uutista laajemmin eri tyylikeinoja kuten ironiaa tai huumoria. Kolumnin tyylilajiin kuuluu, että kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa.” Mielenkiintoinen määritelmä, eikö?

Aika ajoin joku kommentoi jotain kolumnissani käsittelemääni asiaa. Joskus kuitenkin mietin, että kirjoitinko todella noin. Joku palaute on joskus jopa saanut minut kaivamaan tekstin uudestaan esiin. Melko usein totean kuitenkin kirjoittaneeni toisin kuin minulle väitetään. Tämä selittyy tietenkin sillä, että luemme tekstejä oman viitekehyksemme kautta niin sanotusti omien silmälasiemme läpi. Jos jokin asia tekstissä alkaa ärsyttää meitä, emme edes huomaa tekstin hyvää tarkoittavaa sävyä tai koko asia voi mielessämme vääristyä aivan muuksi kuin kirjoittajan sanoma on ollut. Aivan! Kirjoittajalla on vastuunsa, mutta myös meillä lukijoilla on vastuumme luetun oikeinymmärryksessä. Tämä onkin osa taitoa, jota nykypäivän kouluissa lapsille opetetaan. Puhutaan mediakasvatuksesta.

Olemmekin tänä päivänä aikamoisessa medioiden viidakossa. Onko olemassa tietolähdettä, jonka julkituomat asiat eivät kolumnien tavoin olisi tavalla tai toisella jonkun tai joidenkin mielipiteitä? Politiikassa mukana olevat saavat ainakin kerta toisensa jälkeen huomata, että asioiden uutisoinnilla saadaan vaikutettua yleisiin mielipiteisiin. Usein huomaa myös asiasta kirjoitettavan aivan eri valossa kuin itse haastattelu on käyty. Medioita vastaan on turha taistella. Tällöin meidän jokaisen vastuu eri näkökulmien selvittämisestä ja kokonaisuuden hahmottamisesta kasvaa. Meidän tulee osata lukea myös se, mitä sanotaan rivien välissä tai oikeammin rivien takana.

Palataan kuitenkin vielä uutisista takaisin kolumneihin. Aloittaessani kolumnien kirjoittamista olin melko lailla vapaa kirjoittamaan, mitä mieleeni tuli. Tämän vuoden alusta alkaen olen joutunut pohtimaan paljon tarkemmin, mistä ja miten kirjoitan, jotta syntyy selkeä ero kahden eri roolin välillä. Siltikin lukijoiden varaan jää erottaa, milloin puhun omista ajatuksistani ja vain omista mielipiteistäni ja milloin kirjoittamani tai puhumani asia muuttuu Rauman kaupungin kannanotoksi johonkin asiaan. Toisaalta kirjoittajana minun on myös hyväksyttävä, että eroa ei ehkä tehdäkään. Juuri tämä pakottaa minut miettimään tarkkaan kolumnien aiheita.

Tämä kirjoitus on uskoakseni monen kolumnistin tarina. Tällä tarinalla haluan herätellä teitä katsomaan juuri kolumnien rivien taakse. Ehkä ensimmäisenä mieleen nousevat asiat eivät olekaan koko totuus. Ehkä uudemman kerran lukiessa kirjoituksen sävyt muuttuvat. Jos kirjoituksesta riisuu pois kaikkein kärkevimmät kohdat, jäljelle voi jäädä miettimisen arvoista asiaa. Ehkäpä ne omat silmälasitkin kaipaisivat aika ajoin puhdistusta, jotta voisi nähdä asioita aivan uusin silmin.

Kristiina Salonen

4.9.2009 08:17

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva