Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Työväentalon kohtalo askarruttaa Noormarkussa

Kuva: Työväentalon kohtalo askarruttaa Noormarkussa

Noormarkun ja Porin demarit ovat syksyn mittaan tiivistäneet yhteistyötään entisestään, sillä kuntaliitokseen on aikaa enää muutama kuukausi. Noormarkun Sosialidemokraatit ry:n kannalta merkittävä askel tulee olemaan liittyminen Porin sos.dem. kunnallisjärjestöön, jossa tällä hetkellä on mukana 17 paikallisyhdistystä.

Kuva: Noormarkun Ari Vaitiniemi ja Porin Esa J. Wahlman pohtivat Noormarkun työväentalon kohtaloa.

- Onhan se iso askel, kun tähän saakka olemme toimineet pienellä aktiiviporukalla ja Noormarkun ainoana demariyhdistyksenä. Nyt liitymme osaksi paljon suurempaa joukkoa.

- Virallisesta anomuksesta Porin kunnallisjärjestön jäseneksi päätämme vasta syyskokouksessa, mutta hyvin todennäköisesti sellainen tehdään, Noormarkun Sosialidemokraattien puheenjohtaja Ari Vaitiniemi kiteyttää.

Vaitiniemen mukaan yhteistyö porilaisten kanssa on sujunut kitkatta ja henkilösuhteet ovat kunnossa. Ainoana isompana huolena noormarkkulaisten mielissä kaihertaa oman työväentalon kohtalo.

- Tähän saakka olemme saaneet kokouspalkkioista perittävän luottamushenkilöveron itsellemme, mutta tulevaisuudessa se meneekin Porin sos.dem. kunnallisjärjestölle. Näin työväentalon ylläpitoon tarvittavat varamme pienenevät oleellisesti, Vaitiniemi miettii.

Noormarkun työväentalo sijaitsee hyvällä paikalla keskustan tuntumassa. Taloa vuokrataan myös ulkopuolisille erilaisiin tilaisuuksiin, kuten perhejuhliin, kokouksiin tai huutokauppoihin. Pelkillä vuokratuloilla ei kuitenkaan pystytä maksamaan talon ylläpitokustannuksia, joita muodostuu muun muassa lämmityksestä, palovakuutuksesta ja kiinteistöverosta.

Porin sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja Esa J. Wahlman toteaa, että hän ymmärtää hyvin noormarkkulaisten huolen.

- Oma paikallisyhdistykseni, Länsi-Porin Sosialidemokraatit, joutui aikoinaan myymään työväentalonsa, koska ison kiinteistön ylläpito kävi ylivoimaiseksi. Saman kohtalon on kokenut moni muukin yhdistys; Porissa työväentaloja on tällä hetkellä enää kaksi, Preiviikissä ja Ruosniemessä.

- Maailma muuttuu, eikä työväentalojenkaan merkitys ole enää yhtä suuri kuin aikoinaan. Näin se vain on.

Wahlman toteaa, että kaikki paikallisyhdistykset maksavat luottamusmiesveronsa kunnallisjärjestölle, eikä noormarkkulaisten osalta voida tehdä poikkeusta. Luottamusmiesverosta saatavilla tuloilla kunnallisjärjestö rahoittaa muun muassa vaalityötä.

- Porissa on vanha käytäntö, joka pitää edelleenkin, että yhdistykset saavat avustusta nuorisoseurataloista, työväentaloista, VPK:taloista ja muista saman tyyppisistä kiinteistöistä perittävän kiinteistöveron verran. Tästä voi olla Noormarkun yhdistykselle hiukan apua, mutta kyllä työväentalon kohtaloa on tarkkaan punnittava.

Maarit Kautto

4.9.2009 08:43

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva