Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Onko hyviä työnantajia olemassakaan?

Kuva: Onko hyviä työnantajia olemassakaan?

Viime viikkoina olemme saaneet kokea suurten yhtiöiden, etenkin metsäteollisuuden lomauttavan, vähentävän työvoimaa ja lopettavan kokonaisia tehtaita. Tämä on kohtalokasta Suomen kansantaloudelle.

Metsäteollisuus on vaikeroinut, että raaka-ainetta ei saa tai se on älyttömän kallista, Venäjä ottaa käyttöön tullimaksut jne. Tarkemman selvittelyn jälkeen on nähty, että puutavaraa on saatavissa kohtuuhintaan. Tällä hetkellä metsäyhtiöiden omistajat hamuavat aina vain suurempia voittoja, ja taktikointi tilausmarkkinoilla on käynnissä.

Stora Enso on saanut suuria ja kannattavia tilauksia Suomen tehtaille, mutta voiton tavoittelussa jo aikaisemmin sovitut Suomen tehtaiden tilaukset siirretään Ruotsin tehtaille suuremman voiton ansiosta. Ruotsin tehtaiden johtajat ja henkilökunta ovat tyytyväisiä. Tuntuu kuitenkin häikäilemättömältä, että Suomen tehtaiden myyntimiehet tekevät omille tehtailleen kauppoja ja ajan myötä ne ohjautuvatkin Ruotsissa toimiville samojen tehtaiden omistajille. Ei enää ole yksikköajattelua, vaan maksimivoitot haetaan sieltä, mistä ne parhaiten saadaan. Tällainen omistajapolitiikka on hävytöntä. Maan rajat on pieni asia kun kapitalistinen markkinatalous jyllää. Paperitehtaan koneenhoitaja ja silinterimies ihmettelevät omistajan toimia.

Mitä tästä seuraa? Stora Enso sanoo 1 000 työntekijää irti, Valtionrautatiet vähentää johdonmukaisesti 1 200 työntekijää, Destia myytiin jne. Kaikki valtion omistamia yhtiöitä tai valtio on mukana suurilla omistusosuuksilla.

Valtionyhtiöitä on pidetty sosialidemokraattisessa arvomaailmassa esimerkillisinä työnantajina. Nyt näin ei enää ole. Miksei, voidaan kysyä? Siksi, että porvarillinen hallitus ajaa täysin erilaista omistajapolitiikkaa kuin me sosialidemokraatit. Valtionyhtiö voi kireinä aikoina eli lama-aikana olla joustava työnantaja ja pitää työvoimansa, valmistautumalla uuteen nousuun hyvin kunnostetulla konekannalla ja henkilökunnan ammatillisella koulutuksella. Tämä oppi on ollut aikaisemminkin käytössä ja sen tulisi olla edelleenkin.

Työvoiman liikuttelu valtion omistamissa yhtiöissä ei saa olla yhtä herkkää kuin yksityisissä yhtiöissä, joiden tavoite on ainoastaan tuottaa mitä parhainta voittoa omistajilleen. Valtionyhtiöiden tulee kantaa yhteiskunnallinen vastuu, ja jos näin tehdään, kansantalous voi paremmin.

Hoidetaanko valtionyhtiöiden asioita nykyisessä hallituksessa toisella kädellä eikä siihen paneuduta asian vakavuudella ja asiantuntemuksella?

Valtionyhtiöiden edunvalvonta vaatii raakaa työtä, sen vuoksi hallitukseen tulisikin saada täysin näistä asioista vastaava ministeri. Sosialidemokraatit vaativat aikoinaan ympäristöministeriön perustamista ja se saatiin kovan työn kautta. Nykyään kukaan ei väitä etteikö ympäristöministeriö olisi paikkansa ansainnut.

Voidaan kysyä, miksei valtion täysin omistamien yhtiöiden ja sitä kautta maan kansalaisten omaisuudesta voida pitää huolta ja taata sitä kautta kansalaisille vakaata työllisyys- ja talouspolitiikkaa. Tämä koskettaa erityisesti paperi- ja selluteollisuutta, jotka vuosikymmenten takaisella teollisuuspaikkakuntapolitiikalla ovat tähän maahan tehneet pieniä kuntia, joiden koko työpaikkakehitys pyörii paikkakunnan tehdaskokonaisuuden ympärillä.

Hallitus on tuonut esille, että Suomea ei saa aluepolitiikalla tyhjentää ja toimintoja ohjata vain maan eteläosiin. Mutta tällaisella politiikalla väestökehitys ilman muuta sumputetaan etelään.

Tästä onkin hyvä siirtyä työllisyyspolitiikkaan. Hallitus elvyttää, mutta liian pienillä panoksilla. Kuntatalous vaatii tuntuvasti lisämäärärahoja, ja sen summan tulisi sosialidemokraattien laskelmien mukaan olla 0,5 miljardia euroa. Työllisyyden rahoittaminen vaatii budjetin ulkopuolista rahaa, sitä ei tule rahoittaa sisäisillä kikkakonsteilla kehitysapumäärärahoista.

Me sosialidemokraatit emme halua ottaa surkeassa asemassa olevilta kehitysmaan nälkäänäkeviltä ihmisiltä sitä vähäistä apua, minkä me olemme sinne luvanneet antaa. Tähän liittyen on vaikea ymmärtää hallituksen veroalennuspolitiikkaa joka sitten korvataan velkarahalla.

Esa J. Wahlman

3.9.2009 08:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva