Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viulunsoittaja palaa Poriin!

Teatterinjohtaja, ohjaaja Patrik Drake on tottunut vastaamaan miksi-kysymyksiin. Tälläkin kertaa tärkeimmät näistä koskevat Porin Teatterin näytelmävalintaa - miksi taas musikaali, miksi juuri Viulunsoittaja katolla?

 

- Vaikka perinteisen musikaalin kuolemaa on ennustettu jo kymmeniä vuosia, musikaalit täyttävät edelleen salit. Musikaalissa on siis pakko olla jotakin sellaista, joka tyydyttää keskeisen kulttuuritarpeen. Tämä on rakas ja tärkeä genre minulle, Drake julistaa.
Viulunsoittaja katolla kuuluu Draken henkilökohtaiseen top vitoseen. - Tämä on erilainen musikaali, jonka teemat pohjautuvat 1900-luvun alun venäläiseen historiaan. Minulle reaalipoliittisia taustoja tärkeämpää on kuitenkin se, että Viulunsoittaja on täynnä elämää ja tunnetta.

Tarinan perusteema on Draken mukaan iätön, jopa valitettavasti. - Tevje-isän perinteessä kiinni pitäytyvä elämänmuoto kohtaa tyttärien muutoshalukkuuden. Perinteet antavat turvaa, mutta jossain vaiheessa elämä ajaa niiden ohi, ja syntyy ristiriita. Tämän päivän kunniamurhien tapaiset kauheudet ovat yhteydessä musikaalin teemoihin, ohjaaja miettii.

Yhdeksi Viulunsoittajan vahvuuksista Patrik Drake mainitsee puhuttelevat elämänkohtalot ja niiden herättämän empatian. - Me painotamme näytelmää hieman totutusta poikkeavalta kantilta. Etnologisten lähtökohtien sijaan olemme alistaneet tarinaa enemmän musikaalille. Tulette näkemään erilaisen visuaalisen ilmeen ja lähtötavan, mutta kunnioitamme tarinan ihmisiä ja heidän kohtaloitaan.

Viulunsoittaja katolla toteutetaan suurella työryhmällä, jossa on Porin Teatterista tuttujen nimien lisäksi ilahduttava määrä myös uusia kasvoja. Viulunsoittajaa esitettiin edellisen kerran Porin Teatterin näyttämöllä vuonna 1985, ja nyt konstaapelia näyttelevä Jarmo Salmi oli mukana jo tuolloin Fedkan roolissa.

- Näytelmä oli toki silloin vähän erilainen. Nyt jutun sis

ltöön on paneuduttu enemmän, ja tekstin teemat nousevat selkeämmin esille. Tosin olen tietysti itsekin kypsynyt 24 vuodessa, Salmi virnistää.


Musikaalin päähenkilö, maitokuski Tevje, on käsite, josta tarinan tuntevilla on hyvin voimakas ennakkokuva. Vesa Haltsonen ottaa ilolla vastaan tilaisuuden tulkita monen näyttelijän toiveroolia.

- Onhan tässä paineet siinä mielessä, että monet ovat nähneet aikaisempia versioita näytelmästä. Olen kuullut usealta taholta, että katsotaan, mitenkäs sinä pärjäät Tevjenä, Haltsonen hymähtää.

Vaikka Haltsonen esittää monien tunteman roolin, hän ei ole lähtenyt analysoimaan muita Tevje-suorituksia. - Sille linjalle en lähde. Kyllä rooli täytyy tehdä omalta pohjalta. Olen yrittänyt pureutua tekstiin syvyyssuunnassa vastapainona kepeälle musikaalisisällölle.
Pääosan esittäjä pohtii roolihahmonsa keskeisiä ominaisuuksia. - Tevje on hyvin temperamenttinen ja kiivas, mutta leppyy yhtä nopeasti kuin kiivastuukin. Hänellä on suuri sydän ja huumoria, mikä on iso asia. Vaikka Tevje on konservatiivinen, hän antaa muuta kyläyhteisöä avarakatseisemmin periksi uusille ajatuksille.

Haltsonen pystyy samastumaan Tevjen osaan omien kokemustensa kautta. - Olen siinä iässä, että elämästäni löytyy samanlaisia teemoja. Lapset ovat lähdössä kotoa pois, joten Tevjen tilanne on inhimillisen lähellä omaani. Tosin minulla on poikia - ei tyttäriä, joita pitäisi naittaa, Haltsonen vertailee hymyillen.

Mikko I. Elo

3.9.2009 08:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva