Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Metalli hyväksyi sopimuksen pitkin hampain

Maan suurimman teollisuusliiton Metallityöväenliiton valtuusto hyväksyi maanantaina Teknologiateollisuus ry:n kanssa syntyneen työehtosopimuksen. Monen valtuuston jäsenen mukaan hyväksyminen tapahtui ”pitkin hampain” ja taloustaantumasta johtuvat realiteetit tunnustaen.

 

Samaa kielikuvaan käytti myös liiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvatessaan mielialoja liiton neuvottelukunnassa. Neuvottelukunta samoin kuin liittotoimikunta olivat hyväksyneet neuvottelutuloksen aiemmin yksimielisesti. Liittovaltuuston päätökseen jätettiin kaksi eriävää mielipidettä.

Aalto muistutti sopimuksen syntyneen ahtaassa raossa, kun taustalla kummittelivat 30!p000 liiton jäsenen irtisanomiset ja lomautukset. Syksyn mittaan tilanteen odotetaan heikkenevän edelleen, joten sopimuksenteon myöhentäminen ei olisi parantanut liiton neuvotteluasemaa.

Kolmivuotisen sopimuksen palkat sovitaan vuodeksi kerrallaan. Loka-marraskuussa voimaan astuvat palkankorotukset ovat 0,5 prosenttia ja niistä sovitaan paikallisesti.

Sopimukseen sisältyy tällä kerralla ns. perälauta, jonka mukaan palkat jaetaan tasasuuruisina yleiskorotuksina, ellei paikallista sopimusta synny.

Paikallisesti voidaan sopia myös korotusten myöhentämisestä tai sen jättämisestä kokonaan maksamatta. Palkankorotusten siirron tai peruutuksen syiden täytyy olla poikkeuksellisen vakavia yrityksen talouteen, työllisyyteen tai heikkoon tilauskantaan liittyviä.

Usea valtuuston puhuja epäili, että erityisesti pienissä yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiehiä, työnantaja pyrkii painostamalla hyödyntämään peruutuspykälää.

Riku Aalto piti tärkeänä, että työantajan neuvotteluissa tarjoilemat heikennysesitykset onnistuttiin torjumaan.
Tärkeänä hän piti myös valtiovallan osallistumista sopimustien tasoittamiseen. Pääministeri Matti Vanhaselta (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta (kok.) on saatu lupaus työttömyysturvaan liittyvistä kohennuksista sovitellun päivärahan osalta sekä muutosturvan laajentamisesta lyhytaikaisiin lomautuksiin.

Lisäksi työntekijän työttömyysvakuutusmaksuun tulee vain 0,2 prosenttiyksikön korotus, joka sekin kompensoidaan. Korotuspaine on 0,7 prosenttiyksikköä.

Aalto näki hallituksen sitouttamisessa tupomaisen sopimuselementin.

Myös liittosihteeri Matti Mäkelä katsoi valtiovallan osallistumisen hyvin poikkeukselliseksi liittokierroksella. Mäkelä laski sopimuksen pluspuolelle myös luottamusmiehen aseman kohentamisen sekä sopimuskirjaukset työhyvinvoinnin edistämisestä ja työkyvyn ylläpitämisestä.

UP Kari Leppänen

1.9.2009 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva