Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sdp:n vastaisuus yhdistää

Kuva: Sdp:n vastaisuus yhdistää

Ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta levisi tapa viettää elokuun viimeisenä viikonloppuna venetsialaisjuhlaa, mikä päättää mökki- ja veneilykauden. Perinne on yli satavuotinen. Kokkolasta ja Pietarsaaresta karnevaalitapahtuma tuli rannikkoa myöten etelään leviten sisämaan kaupunkeihinkin. Venetsialaisia vietetään myös veden, tulen ja valon – siis voiman juhlana. Venetsialaisten jälkeen syksy saa, kuten runollisesti ilmaistaan.

Syksy vuonna 2009 alkaa karusti onnettomien tähtien alla. Viime viikolla paperiteollisuudesta tulvi synkkiä uutisia. Isotkin kaupungit joutuvat ahtaalle. Tukalin tilanne vallitsee Varkaudessa. Tuskin kukaan olisi voinut kuvitella parikymmentä vuotta sitten, että Savon vankinta teollisuusseutua kohtaa moinen onnettomuus. Jyri Häkämiehen (kok.) toimiessa valtionyhtiöistä vastaavana ministerinä kaikki on mahdollista. Tunnustetaan reilusti tämäkin. Lomautus- ja irtisanomisuutiset täyttävät jopa riippumattomat lehdet, jos niissä jonninjoutavalta hömpältä ylipäänsä tilaa jää.

Hallitus istuu silti vankasti paikallaan. Kansalaisten ahdistus lisääntyy, terveydenhuoltopalveluja ajetaan alas yksityistämällä, haja-asutusalueiden liikenne vaikeutuu jnp. Jostain syystä uutisia ei julkaista hyvinvointi-Suomen uusimmasta ilmiöstä, pitenevistä leipäjonoista. EU-tilastoissa mittarit näyttävät meille yhä huolestuttavampia lukemia. Pahinta on kansan jakaminen kahtia: paariaan ja hyvin toimeentuleviin. Oman kärkensä muodostavat taistolaisten onnekkaimmat jälkeläiset, nallewahlroosit kumppaneineen.

Suomen pienuus näkyy siinä, että samaan aikaan keskustellaan vain yhdestä asiasta. Vaalirahoituskeskustelu lakaisi alleen kaiken muun. Hyvää tässä on se, että asiat joskus märehditään halki. Kovin uusia elementtejä ei silti putkahda esille. Uskon keskivertoa valistuneemman kansalaisen – tämä ei riipu yhtään oppiarvoista – tienneen jo entuudestaan sen, mistä puolueiden kannattajat kulloinkin tulevat: palkansaajat tukevat mielellään vasemmistoa, viljelijät keskustapuoluetta ja vankat porvarit kokoomusta. Mikäli kokoomus julistautuu mainostoimiston avulla ”työväenpuolueeksi”, sitä voi pitää bluffina ja äänestäjien karkeana aliarvioimisena. Vastakkainasettelu ei ole mihinkään kadonnut, vaan syvenee entisestään. Tässä työssä Vanhasen hallitus onnistuu.

Mikä voi ylipäänsä pitää nykyisen hallituspohjan koossa? Sitä pitää pohtia analysoimalla päähallituspuolueiden aatteellisia ohjelmia. Todellisuudessa keskusta ja kokoomus ovat kaukana toisistaan. Tärkeimmäksi yhteiseksi nimittäjäksi jäänee leppymätön sdp-vastaisuus. Kokoomuksen äänestäjiin lukeutuu pienipalkkaisia, pitkälle koulutettuja toimihenkilöitä, jotka yhtä hyvin voisivat äänestää demareita. Keskustapuolueen vanhoillisin osa ajattelee taatusti toisin kuin Toivo-puolueeseen mainosrumpujen avulla houkutellut. Äänestäjille pitää kertoa mitä kaikkea kiiltävän ulkokuoren alla piilee. Pois ontot hokemat!

Keskusta tuntee tuskaa Vanhasen viitoittamalla tiellä, koska paluuta entiseen vallankäyttöön ei enää ole. Alaston totuus tulisi nopeasti tunnustaa. Santeri Alkio kääntyisi useamman kerran haudassaan, mikäli kuulisi vaalirahasotkuista sekä sohva- ja pesukonekaupoista. – Muistakaa aina köyhän asia, muistutti puolueen alkuvaiheen johtaja. Nyt kiinnostusta riittää enemmän valtateiden varsille rakennettavien kauppakeskusten perustamiseen. Kun pyhättö saadaan pystyyn, tiloissa toimivat pienyrittäjä-vuokralaiset joutuvat kohta etsimään huokeampia tiloja. Samaan aikaan kaupunkien ydinkeskukset näivettyvät. Mitä lisääntyvä autoilu vaikuttaa ilmastoomme? Ehkä vihreät vastaavat siihen.

Lukekaa historiaa, valisti presidentti J.K. Paasikivi. Niin kannattaa tehdä. Kymmenistä paikallishistoriikeista ilmenee kiistaton dokumentti. Maalaisliitto henkeen ja vereen vastusti kaikkialla uusien tehtaiden ja tuotantolaitosten perustamista. Niitä ei haluttu, eikä sen myötä parempia liikenneyhteyksiäkään. Sehän vain olisi tiennyt vieraiden aatteiden, pahimmassa tapauksessa iljettävän sosialidemokratian tuloa paikkakunnalle!

Kautta maailman sivun juuri sosialidemokraatit ovat Suomessa pelastaneet omistavan luokan hädältä ja tuskalta. Sdp:n hallituskaudella tehtiin ratkaisuja, joista sadon poimivat kaikki muut kuin demarit. Ratkaisujen myötä tuli reilusti takkiin ja puoluejohdolla lienee täysi työ tilanteen jonkinnäköiseksi normalisoimiseksi.

Valtamedioissa – erityisesti nimimerkkikirjoittajat hokevat apinamaisesti väitettä sdp:n jonkinasteisesta ”hegemoniasta”. Sitä ei esiinny millään lohkolla. Ay-liike kesytettiin. Työehtosopimuksissakaan ei jää liikkumavaraa yritysten globalisoituessa.

Seppo Saari

28.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva