Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demarien Anttila: Pormestarimalli kannattaa selvittää

Kuva: Demarien Anttila: Pormestarimalli kannattaa selvittää

Kaupunginjohtajan vaihtaminen poliittiseen pormestariin tullee ainakin selvitettäväksi Porissakin. Porin päättäjät ottanevat asiaan kantaa lähiaikoina, mutta ensi maanantaina ei kaupunginvaltuustossa tehdä asiasta vielä päätöksiä. Valtuustoryhmät ottanevat asiaan jonkinlaista kantaa kuitenkin jo maanantaina.

Asia on tullut ajankohtaiseksi valtiovarainministeriön pyydettyä mm. Porin kaupungilta lausuntoa selvitysmiesten raportissa, jossa pormestarimallia pidetään yhtenä tapana kehittää kunnallishallintoa. Pormestari olisi käytännössä päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja, joka korvaisi kaupungin ylimpänä virkamiehenä nykyisin toimivan kaupunginjohtajan.

Ministeriö on pyytänyt kaupungilta vastausta mm. siihen, olisiko Pori valmis kokeilemaan pormestarimallia muutaman vaalikauden ajan.

Porin kaupunginhallituksen oli tarkoitus käsitellä asiaa heinäkuussa, mutta kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mallia vastustava lausunto poistettiin silloin vielä listalta.

Luukkonen vetosi silloisessa lausuntoluonnoksessa mm. siihen, että Porin ja Noormarkun liitossopimuksessa on maininta, että Poria johtaa vuodesta 2010 kaupunginjohtaja, eikä pormestari.

Kaupunginhallituksessa Luukkosen luonnos ei välttämättä herättänyt vastakaikua, ja osa luottamushenkilöistä on puoluekannasta riippumatta sitäkin mieltä, että yhteisvaltuusto voi aina muuttaa sopimuksia.

Ensi maanantaina ainakin osa valtuustoryhmistä - mm. tiettävästi vasemmistoliitto ja kokoomus - ottaa asiaan kantaa, ja valtuuston kokouksen yhteydessä on myös seminaariluento aiheesta.

Porin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Esa J.Anttila uskoo, että myös sosialidemokraattinen ryhmä ottaa asiaan jonkinlaisen kannan maanantaina.

Demareilla oli torstai-iltana aiheesta seminaari, mutta eilen ryhmä ei tehnyt päätöksiä.

- Tämä on niin merkittävä asia, että sitä on käsiteltävä suuremmalla porukalla. Asian kannattaa Porissakin kuitenkin selittää, mutta kanta mallin puolesta tai sitä vastaan voidaan sosialidemokraateissa ottaa vasta selvityksen jälkeen. Avoimia kysymyksiä on paljon. Asia olisi vietävä myös kunnallisjärjestön edustajistoon, Anttila aprikoi.

Henkilökohtaisesti hän sanoo suhtautuvansa ainakin tässä vaiheessa kriittisesti siihen, että pormestari valittaisiin suoralla kansanvaalilla. Tampereen malli, jossa pormestari on valittu kunnallisvaalien tuloksen perusteella tuntuisi Anttilasta äkkiseltään paremmalta.

Jukka Vilponiemi

28.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva