Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaverikoiratoiminta alkaa Satakunnassa

Kuva: Kaverikoiratoiminta alkaa Satakunnassa

Satakunnassa ollaan aloittelemassa järjestäytynyttä kaverikoiratoimintaa. Ulvilan Kaasmarkussa asuva Anne Tuisku on Kennelliiton tuella kokoamassa ryhmää kaverikoirakoulutukseen, joka on tarkoitus järjestää loka-marraskuun vaihteessa. Koirakoita on jo ilmoittautunut kurssille mukavasti, mutta lisääkin vielä mahtuu.

Kaverikoirakot tuovat hyvää mieltä ja iloa pyyteettömästi. Toiminta pyörii täysin vapaaehtoispohjalta ja koirien käynnit ovat maksuttomia. Myös kurssi materiaaleineen ja ruokailuineen on koirakolle ilmainen.

Kaverikoirat vierailevat omistajiensa kanssa esimerkiksi lasten, vanhusten ja kehitysvammaisten luona laitoksissa, kouluissa, päiväkodeissa tai päiväkeskuksissa.

Kaverikoiratoiminta on 2000-luvulla levinnyt eri puolille Suomea, mutta Satakunta on ollut tässä suhteessa väliinputoaja. Anne Tuiskun innostuksen ansiosta kaverikoiria saadaan nyt tännekin.

- Kaverikoiratoiminta voidaan aloittaa pian kurssin jälkeen, eli jo ennen joulua. Ehkäpä jokin laitos tai koulu haluaisi antaa väelleen joululahjaksi karvaisen ystävän vierailun!, Anne hymyilee.

Kennelliiton kurssilla kaverikoirista omistajineen muodostetaan alueellisia toimintaryhmiä. Ryhmät etsivät itse uusia vierailukohteita ja sopivat kutsuja esittäneiden paikkojen kanssa vierailujen aikatauluista. Mitä enemmän koirakoita kaverikoirarenkaassa on, sen parempi.

- Koiria ei ole tarkoitus stressata, joten vierailujen määrä on maksimissaan yksi viikossa. Vierailulle lähtee aina kaksi koirakkoa kerrallaan.

Kaverikoirat ovat tavallisia aikuisia kotikoiria, joille on jo kertynyt elämänkokemusta erilaisista ihmisistä, paikoista, hajuista ja tilanteista.

- Kaverikoiran on oltava terve, vähintään 2-vuotias ja ihmisystävällinen. Rodulla tai sukupuolella ei ole merkitystä. Koiralla ja omistajalla on myös oltava luottavainen suhde. Koiran on toteltava omistajaansa.

- Tarkoituksena on, että kaikki osapuolet, eli asiakas, koira ja koiranomistaja, nauttivat kohtaamisesta ja saavat hyvän mielen.
- Kaverikoiran pitää itse haluta kontaktia vieraisiin ihmisiin, eikä se saa häkeltyä vaikkapa liukkaista lattioista, yllättävistä liikkeistä tai äänistä.

Anne Tuiskulla ja hänen avomiehellään Raunolla on kuusi koiraa: viisi bullterrieriä ja yksi belgianpaimenkoira. Anne ja Rauno harjoittavat pienimuotoista bullterriereiden kasvatustoimintaa. Omakotitalo suurine, aidattuine pihoineen ja uima-altaineen on koirien Paratiisi.

- Bullterriereistä vanhin, 10-vuotias, on Rosa-mamma. Se on varmasti maailman kiltein koira. Sitten ovat siskokset Nuppu ja Kylli, jotka ovat 5-vuotiaita.

- Bullterriereistä kaksi on tuoreita maahanmuuttajia: 9 kuukauden ikäinen Woody-poika ja 5 kuukautta vanha Ilse ovat saapuneet Itävallasta. Belgianpaimenkoiramme Sorbus taas on 5-vuotias.

- Woody ja Ilse ovat liian nuoria kaverikoiriksi. Nuppu ja Sorbus tulevat hyvin juttuun lasten kanssa, sillä ne ovat leikkisiä, touhukkaita ja tykkäävät ”vatkaamisesta”.

- Rosa ja Kylli puolestaan ovat kilttejä, mutta sillä tavalla herkempiä, että eivät nauttisi ylenpalttisesta hälinästä. Tämä kaksikko tykkää varmasti enemmän vanhusten rauhallisesta silittelystä, Anne pohtii.

Anne muutti muutama vuosi sitten Kaasmarkkuun Helsingistä, missä hän teki päihdetyötä. Nyt hän työskentelee lastensuojelulaitoksessa.

- Helsingissä minulla oli usein koira mukana työpaikalla ja siitä kertyi pelkästään positiivisia kokemuksia. Koira oli laitoksen suosituin työntekijä!

- Eläin voi antaa hyvää mieltä, hellyyttä ja kosketuksen kokemuksia, mutta se voi olla myös keskustelun avaaja ja tuoda ihmisiä lähemmäksi toisiaan.

- Ikäihmisten parissa koira tuo helposti pintaan muistoja lapsuuden eläimistä ja pian keskustellaan jo täyttä päätä lehmistä ja lampaista.

- Eläimen läsnäolo on rauhoittavaa. Jos itse olen väsynyt ja huonolla tuulella, koirat saavat pian touhuillaan ja lohduttelullaan minulle paremman olon, Anne hymyilee.

Maarit Kautto

28.8.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva